לפני כחודש פרסמתי בבלוג פוסט שבו שיערתי כי הריבית עומדת לרדת, בפועל זה לא קרה באותו חודש אבל אמש התחזית התרחשה – בנק ישראל הודיע כי הוא מוריד את ריבית בנק ישראל ברבע אחוז והיא תעמוד על 0.5% בלבד, ריבית הפריים תעמוד החל מה-1 לחודש אוגוסט על 2% בלבד.
למה זה קרה? איך זה ישפיע על המשכנתא שלכם? מתי באמת תתחילו להרגיש את זה בהלוואות שלכם? כל זאת ועוד בפוסט הבא
אז למה הריבית ירדה?
בעיקרון, בנק ישראל לא כל כך רצה להוריד את הריבית ומשך את ההחלטה לא מעט זמן. חוסר הרצון של הבנק להוריד את הריבית נבע מכך שריבית נמוכה גורמת לכך שיש יותר התעניינות ברכישת נכסים להשקעה (כי הריבית זולה ואז גם המשכנתא זולה וגם האלטרנטיבות האחרות להשקעה לא כל כך מעניינות).
יחד עם זאת בנק ישראל עמד בפני מצב שבו אין לו הרבה ברירות וכל האינדיקטורים הכלכליים הורו על הורדת ריבית נוספת, להלן הסיבות הרשמיות של בנק ישראל להורדת הריבית:
-
האטה במשק
מדינת ישראל התרגלה בשנים קודמות לצמיחה שנתית "מכובדת" (3%-5%), בשנתיים האחרונות יש עצירה בצמיחה והיא הולכת ומחריפה ככל שעובר הזמן. הורדת הריבית עשויה לעודד את המשק מבחינה כלכלית ואולי להניע שוב את גלגלי הצמיחה.
-
מדד המחירים לצרכן
ה"מדד" הזה שאנו כל כך מפחדים ממנו במשכנתא (ובצדק) אמור לעלות סביב ה-2% בממוצע בשנה, אך בפועל בשנה האחרונה הוא עלה רק ב-0.5% בלבד (זו תוצאה של הסעיף הראשון שהזכרתי). אם נקזז את "סעיף הדיור" מהמדד נראה שהמדד עמד בכלל על 0.2% בלבד שזה נמוך מאוד.הורדת הריבית אמורה לסייע לגרום לפרטים לבזבז יותר כסף בגלל 2 סיבות מרכזיות:
א. אנו מחזירים פחות כסף על ההלוואות שלנו ויש לנו יותר כסף לבזבז
ב. הריבית שאנו מקבלים על ההפקדות מגוחכת ולכן אין לנו אינטרס לשמור את הכסף בבנקברגע שנתחיל לבזבז יותר, יהיו יותר ביקושים במשק, המחירים יעלו בעקבות הביקושים ולכן המדד אמור לחזור ולעלות כפי שבנק ישראל רוצה. -
שער החליפין (דולר)
כבר כמה שנים מנסה שבנק ישראל להשאיר את הדולר ברמה סבירה ולא כל כך מצליח, הדולר ממשיך להיחלש ביחס לשקל וממשיך לרדת מדי חודש.
דולר נמוך גורם לכך שההכנסות של החברות (ושל המדינה) יורדות. לדוגמא – נניח שחברה מייצאת לחו"ל ומקבלת 10 מיליון דולר, כאשר הם ממירים זאת לשקלים הם מקבלים פחות שקלים ממה שהיו מקבלים בעבר (שער הדולר ירד) ולכן זה לא טוב לחברה ובעקיפין לא טוב לממשלה שמרוויחה ממיסוי. -
המלחמה?
בנק ישראל הצהיר שירידת הריבית לא קשורה למלחמה ולהשלכות הכלכליות שלה, אך אני מאמין שזה כן השפיע בצורה כלשהי על ההחלטה מכיוון שידוע שבעתות מלחמה הצריכה יורדת עוד יותר ולכן למדד יהיה קשה אף יותר לעלות ולטפס ליעד הרצוי של בנק ישראל.
איך ירידת הריבית תשפיע על המשכנתא שלכם?
מי שמחזיק משכנתא בהלוואת פריים, ישמח לגלות שהחל מחודש הבא הוא ישלם פחות החזר חודשי.
כל מי שמחזיק במסלולים אחרים (כגון: עוגן מק"מ / קבועה צמודה / קל"צ / מל"צ / משתנה כל חמש צמודה וכו' וכו') לא יושפע מהורדת הריבית, אלא אם הוא ימצא בתקופה הקרובה בנקודת שינוי / התעדכנות ריבית.
מתי הריביות יתחילו לרדת בבנקים בפועל?
אני מניח שרוב האנשים שנמצאים במו"מ עם הבנקים לגבי הריביות, רוצים לדעת מה יקרה עכשיו להצעות מחיר של הבנקים ומתי הם יתחילו לגלם את ירידת הריבית.
את התשובה הזו יש לחלק ל- 2 חלקים:
- מסלול הפריים – ירד באופן אוטומטי בעוד 3 ימים ולכן הירידה תורגש מיידית.
- המסלולים האחרים (קבועות /משתנות כל חמש וכו') – ייקח מעט זמן עד שתתחילו לראות את הריביות יורדות, זה מהלך שיתבצע באיטיות וייקח בין חודש לחודשיים עד שהריביות של המסלולים האחרים יתחילו לרדת. יש לקחת בחשבון כי אמנם הריבית ירדה ב- 0.25% אבל בפועל המסלולים האחרים לא ירדו באופן אוטומטי ברבע אחוז אלא באופן מתון יותר וכפי שציינתי באיטיות מסוימת.
לסיכום,
אנו עדים לתקופה היסטורית שבה הריבית חזרה לשפל – מבחינת לוקחי המשכנתא זה מצוין (ומבחינת המדינה זה פחות).
אני רק אומר שייתכן ויקרו עכשיו שני דברים:
- בנק ישראל יכול להטיל מגבלות חדשות על הלווים בעקבות הריבית הנמוכה והצורך שלו להגן על הלווים במקרה של משבר.
- ייתכן והבנקים יהיו יותר קשוחים עכשיו במתן ההנחות כי הריבית הנמוכה גורמת להם להרוויח מעט פחות ממה שהם תכננו.
אני שוב מסיים את הפוסט (מקווה שבפעם האחרונה) בהשתתפות בצערן של המשפחות השכולות, בהחלמה מהירה לפצועים ובהצדעה לתושבי המדינה על החיזוק, התמיכה והאיפוק שאנו מגלים בימים אלו, נקווה שיהיה שקט כמה שיותר מהר ושנישאר מאוחדים גם בזמנים שקטים.
נ.ב: כדי להיות הראשונים שמקבלים עדכונים בנוגע לחדשות המשכנתא החמות והפוסטים החדשים בבלוג, אני מזמין אתכם להירשם לניוזלטר של האתר (זה בחינם וללא דואר זבל) – ההרשמה מתבצעת מכאן.