אני מניח שכבר שמעתם שממש לפני יום כיפור, ריבית בנק ישראלי וריבית הפריים עלו פעם נוספת, כאשר גם ההעלאה הפעם חדה יחסית – ב-0.75%.
במהלך החצי השנה האחרונה הריבית עלתה במצטבר כבר ב-2.65% – כך שריבית בנק ישראל תעמוד כעת על 2.75% וריבית הפריים בגובה 4.25%.
אז למה הריבית עלתה? מה יקרה לריבית בעתיד? וכמה זה הולך לעלות לנו? כל זאת ועוד בפוסט הבא
למה הריבית עלתה?
כמו שכתבתי בפוסטים הקודמים, יש לא מעט סיבות לעליית הריבית, אבל אלה ככל הנראה שתי הסיבות המרכזיות ביותר, הפשוטות יותר להבנה וניתן לראות את ההשפעה שלהן גם בשאר העולם:
- האינפלציה – בשנים האחרונות היינו עדים למדד מחירים לצרכן נמוך מאוד (פחות מ-1%, והוא אפילו היה שלילי כמה שנים) ולכן הריבית הייתה נמוכה. ב-12 החודשים האחרונים המדד עלה לרמה של מעל ל-4.5%, ואפילו שבחודש אוגוסט המדד ירדה, בנק ישראל יעשה הכל כדי למתן אותו כי הוא רחוק מאוד מהיעדים שבנק ישראל קבע לעצמו (היעד הוא בין 1%-3%), כאשר העלאת ריבית היא אחד הכלים המרכזיים שיש לבנק ישראל להתמודד עם עליית המחירים.
- הריבית העולמית – הריביות בעולם ממשיכות לעלות, גם באירופה וגם בארצות הברית הריביות עולות מדי חודש (גם שם זה בהשפעת האינפלציה הגבוהה).
לאחר שארצות הברית העלתה לפני כשבועיים את הריבית שלה בעוד 0.75% זה נתן איתות חזק מאוד לבנק ישראל שגם הוא יצטרך לעלות את הריבית בחדות. - שער הדולר – עליית הריבית בארצות הברית הביאה לנסיקת שער הדולר שעומד כיום על 3.58 ש"ח ואם שער הדולר ימשיך לעלות אז יש סיכוי טוב שהמדד (האינפלציה מסעיף 1) תמשיך לזנק, כי הרי דברים מיובאים לארץ מאצרות הברית ובעצם ככל ששער הדולר יקר יותר כל המחירים של הסחורות שמגיעים לשם יהיו יקרים יותר.
הסיבות שלבנק ישראל נוח לעלות את הריבית עכשיו:
בשנים הקודמות היו לא מעט סיבות להעלאת ריבית וזה לא קרה, אך הפעם ישנן 3 סיבות "תומכות" לעליית הריבית
- קצב הצמיחה – כלכלת ישראל במצב טוב וקצב הצמיחה יחסית גבוה ולכן בנק ישראל מבין שלמרות שהעלאת ריבית מורידה את קצב הצמיחה (הרי יותר קל לעסקים להתפתח ויותר קל לאנשים לקנות כאשר הריבית נמוכה ומחיר הכסף הוא נמוך), עדיין עם קצב צמיחה גבוה, בנק ישראל יכול לעלות את הריבית בקלות יותר.
בנק ישראל צופה קצב צפיה של מעל ל- 6% שזה בהחלט מכובד ולכן בנק ישראל לא חושש להעלות ריבית גם במחיר האטה של קצב הצמיחה. - מחירי הדירות – בנק ישראל אמנם תמיד משדר שהוא לא מתערב במחירי הדיור ואף אמר שריבית גבוהה לא מרתיעה באופן משמעותי רוכשים מלרכוש דירות (בקיצור, הוא אומר שהבעיה בדירות הוא ההיצע הנמוך של הדירות ולא הריבית הנמוכה שהייתה כאן שנים), אבל גם לבנק ישראל נוח ששוק הדיור מצטנן קצת והזינוקים במחירים נרגעו מעט (או לפחות כך מקווים).
- שוק האבטלה – לצד האמונה שהעלאת הריבית צריכה למתן את עליית המדד ואת עליות המחירים, קיים פחד גדול שהעלאת הריבית תאיץ מיתון שישפיע גם על שוק העבודה ואחוז האבטלה.
למרות חשש זה, נתוני האבטלה בישראל מאוד נמוכים כרגע (3.7%), ולכן בנק ישראל פחות חושש ממיתון כתגובה להעלאות הריבית הנוכחיות. אם שוק העבודה היה כרגע בבעיה, אולי בנק ישראל לא היה ממהר לעלות את הריבית בכזו חדות.
האם עליית הריבית תעזור להאט את האינפלציה?
בעיקרון, בכלכלה הקלאסית, כאשר מעלים את ריבית, האינפלציה (קצב עליית המחירים) אמורה לרדת כמעט באופן מיידי מכיוון שאנשים מתחילים לקנות פחות (דבר שמעודד הורדת מחירים מצד העסקים).
יחד עם זאת, הבעיה בעת הנוכחית, היא שחלק מעליות המחירים שאנו חווים "מיובאות" בעיקר מחו"ל ולא בטוח שעם ריבית גבוהה נצליח להוריד את המחירים.
ברגע שמחירי הדלק בעולם גבוהים, מחירי החיטה מאמירים, ישנו מחסור בסחורה מסוגים שונים ועלויות השילוח בכל העולם עדיין יקרות ייתכן שגם עם ריבית גבוהה יותר עדיין המחירים יעלו ועדיין נישאר עם אינפלציה גבוהה מהרצוי.
כך, שמצד שאחד זה ניסיון מתבקש של בנק ישראל למתן את המדד, אבל אף אחד לא יכול לחתום על כך שזה באמת יצליח, והחשש הגדול הוא שהמחירים ימשיכו לעלות (לא בגלל ביקושים גבוהים, אלא בגלל עליות המחירים בחו"ל), ומנגד העסקים בארץ ייחלשו כי יהיו פחות רכישות של מוצרים והכלכלה תאט.
מה יקרה לריבית בעתיד?
קשה לנחש מתי ייפסקו עליות הריבית, אך ברורים לנו שני דברים עיקריים:
- ככל שהריבית בעולם (ובמיוחד בארצות הברית) תעלה, גם הריבית בארץ תמשיך לטפס
- ככל שנתוני הצמיחה של ישראל יהיו חיוביים ולא יעידו על מיתון, לבנק ישראל יהיה יותר נוח להמשיך ולהעלות את הריבית
כמה זה יעלה לכל אחד מאיתנו?
חשוב לציין, שקשה לומר בדיוק כמה זה משפיע על כל אחד מאיתנו, כי לכל אחד מאיתנו יש סכום הלוואה שונה, ריבית שונה ותקופה שונה.
מה שכן ניתן לומר שהעלאת הריבית משפיעה באופן ישיר רק על מסלול הפריים (גם אצל מי שכבר לקח משכנתא וגם אצל מי שעומד לקחת משכנתא).
בדרך כלל מסלול הפריים נלקח לתקופות ארוכות ולכן אני בונה לכם טבלה קצרה, שתספר לכם בכמה ההחזר החודשי יעלה לכם יותר בכל חודש.
אני מציג בפניכם טבלה שמראה מהי ההשפעה על 100,000 ש"ח, בשביל למצוא את ההשפעה עליכם, אתם תתרגמו את זה כבר לסכום ההלוואה שלכם במסלול הפריים.
לדוג, אם אתם חייבים 320,000 אז תכפילו את העליה בהחזר פי 3.2, אם אתם חייבים 425,000 תכפילו את העליה בהחזר פי 4.25, הבנתם את הרעיון, נכון?
סכום ההלוואה בפריים | שנות ההלוואה | בכמה יעלה ההחזר מיידית? | מה ההשפעה של עליה של 0.75% לאורך כל חיי המשכנתא? |
100,000 | 25 | 37 ש"ח | 11,000 ש"ח |
500,000 | 25 | 188 ש"ח | 56,000 ש"ח |
שימו לב שהטבלה הקודמת מתייחסת רק לעליה הנוכחית ולא מגלמת בתוכה את העליות הקודמות בסך 1.9% בחודשים הקודמים – כך שהעליה ביחס למה ששילמתם לפני גל העלאות הריבית (לפני 6 חודשים), יראה ככה:
סכום ההלוואה בפריים | שנות ההלוואה | בכמה עולה ההחזר מתחילת העלאות הריבית (2.65%)? | מה ההשפעה של עליה של 2.65% לאורך כל חיי המשכנתא? |
100,000 | 25 | 123 ש"ח | 37,000 ש"ח |
500,000 | 25 | 619 ש"ח | 186,000 ש"ח |
בנוסף, למרות ההתייחסות שלי לפריים, עליית הריבית במשק תשפיע גם על ריביות המשכנתא בשאר המסלולים למי שיקח משכנתא בחודשים הקרובים כפי שראינו כבר (אך לא תשפיע על מי שכבר לקח משכנתא, אלא אם יש לכם ריביות במסלול משתנה שנקודת השינוי צפויה בקרוב).
האם כדאי להחליף את הפריים במסלול אחר?
אני מקבל לא מעט פניות האם להחליף את הפריים במסלול אחר ו/או האם למחזר אותו – אני עדיין חושב שמסלול הפריים הוא מסלול מצוין, עם המון יתרונות (יכולת סילוק מוקדם, לא צמוד למדד וגם עדיין זול מאוד ביחס למסלולים אחרים) ואני גם לא חושב שיש חלופות הרבה יותר זולות ממנו (מסלולי צמודי מדד יקרים בגלל המדד הגבוה, ומסלולי הקל"צ יקרים בגלל שהריבית עולה והמדד הגבוה שהבנקים משקללים).
ולכן, אני לא חושב שיש אלטרנטיבה ממש מעניינת לפריים, אבל יחד עם זאת חובה עלינו לוודא שיש לנו כמה שקלים בצד שאם נמשיך לראות שהמגמה ממשיכה וההחזר החודשי מכביד עלינו אז נוכל להחזיר חלק מההלוואה (תתפלאו, אבל לאו דווקא למסלול הפריים) ובכל להחזיר את ההחזר למה שהיה בעבר.
במידה ובדקתם שאתם לא יכולים לעמוד בעליה נוספת של פריים ב-2% ביחס לגובה שלו עכשיו, יש לשקול טוב-טוב אם אנחנו יכולים לקחת משכנתא כפי שאנחנו מתכננים (התייחסתי לכך גם בתמהיל המשכנתא המומלץ שפרסמתי לפני מספר שבועות).
לסיכום,
זו הפעם החמישית ברציפות שאני כותב על עליות ריבית, אני מניח שנשארו לנו עוד כמה עליות כאלו ואני מאוד מאוד מקווה שזה תהליך שירגע בקרוב (בארה"ב מדברים אפילו על ירידת ריבית, אבל אלו רק דיבורים בשלב זה), כל עוד המדד יהיה גבוה וקצב הצמיחה יהיה גבוה, בנק ישראל יוכל להרשות לעצמו להמשיך ולהעלות את הריבית.
ובהזדמנות זו, אני רוצה לאחל לכל בית ישראל שנה טובה וגמר חתימה טובה!
ריביות רק עולות ועולות צריך לקחת משכנתא עד סוף השנה האם לקחת עכשיו או לחכות עוד קצת?
ולקחת בחודש נובמבר דצמבר?
שלום יולי,
אם יש אפשרות להקדים, כמובן שכדאי
בהצלחה
תודה משנתאמן על הפוסטים המצויינים שלך!
מעשיר מאוד את הידע…
רציתי לשאול, ברגע שהפריים ירד, אז גם ההחזר שלי ירד? או שאם זה עלה, אז נתקעתי עם ההחזר הגבוה?
אותה שאלה נוגעת גם למסלולים צמודי מדד, אם המדד יהיה שלילי (מה שלא כל כך סביר), אז גם ההצמדה שכבר הייתה לקרן, תרד?
תודה לך וחג שמח!
ברגע שהפריים ירד ההחזר החודשי ירד. כרגע לא נראה באופק.
כנ"ל לגבי המדד.
שלום ניסים,
נכון – במידה והפריים ירד, הריבית תתעדכן כלפי מטה
כנ״ל בנוגע למדד
בהצלחה
מה שצמוד לפריים משתנה לפי תנודות הפריים למעלה ולמטה כמובן ביחס להחזר החודשי. ההצמדה היא הצמדה לקרן החוב ולכן אם החוב הוא 100,000 ש"ח והמדד עלה לדוגמה ב1% עכשיו החוב הוא 101,000 ש"ח (מבלי להתייחס למה שהוחזר בינתיים) וכן אם המדד יורד.
הי, כל הכבוד על העשיה המבורכת והעניינית, אודה לקבל את דעתך בנוגע לתמהיל של המשכנתא שלי:
סיימתי לבנות בית לפני שנה ובמועד הסיום קיבעתי את המשכנתא שלי על 2 מסלולים (שניהם ל:
1. כ- 1/3 מהמשכנתא בריבית קבועה לא צמודה (3.05%) לתקופה של 25 שנה.
2. כ- 2/3 מהמשכנתא בריבית פריים (P+0%) לתקופה של 30 שנה.
מסלול הפריים הוא הבעיה שלי !!! כשנכנסתי למסלול, הפריים עמד על 1.6% והיום על 4.25% מה שייקר לי את ההחזר החודשי בכ- 1300 ש"ח ויותר !!! התקשרתי לבנק במטרה למחזר את המסלול הנ"ל, קיבלתי 2 הצעות:
1. להישאר בפריים ולקבל הנחה מ- P+0% ל- P-0.13%
2. לחלק את המסלול לשניים: מסלול ראשון 50% P-0.13% ומסלול שני ריבית משתנה צמודה 1.98%.
האם יש לך רעיון לתמהיל אחר? האם הריביות שקיבלתי סבירות? (או לפנות לבנק נוסף?)
תודה רבה רבה
שלום כפיר,
בנק נוסף לא ייתן לך פתרון טוב יותר כי תצטרך לאבד ראת הקלצ שלך שהוא טוב מאוד
אולי כדאי להעביר חלק מהכסף בפריים למסלול קבועה לא צמודה וכך תהיה לך הגנה על המשך עליית הריבית
בהצלחה
היי
במידה ויש לי כסף נזיל
בעקבות עליית הריבית האם נכון יהיה לסגור את מסלול הפריים?
כל שאר המסלולים שלי לא צמודים
תודה
שלום אורן,
כן,
אם הכסף לא מושקע, אז כדאי להחזיר פריים
אם הוא מושקע, אז זו שאלה יותר חרבה שצריך להסתכל על כל הנתונים בשביל לקבל החלטה
בהצלחה
היי,
אשמח לקרוא את דעתך על התוכנית של בנק הפועלים להארכת משך מסלולי הפריים מבלי להעלות את הריבית.
האם יש בה כדאיות בהנחה שמסלולי הפריים יסולקו במועד שבו תכננתי לסלקם גם מבלי שהתוכנית תמומש?
תודה,
אסף
שלום אסף,
יש בה כדאיות אם ההחזר החודשי מכביד, על אחת כמה וכמה אם הסכום שם יסולק בקרוב
בהצלחה