אני מניח שכבר שמעתם, ריבית בנק ישראל וריבית הפריים עלו פעם נוספת (בפעם השישית ברציפות), כאשר גם ההעלאה הפעם חדה יחסית – ב-0.5% (אך פחות מ-2 ההעלאות האחרונות – 0.75% כל אחת).
במהלך 7 החודשים האחרונים הריבית עלתה במצטבר כבר ב-3.15% – כך שריבית בנק ישראל תעמוד כעת על 3.25% וריבית הפריים בגובה 4.75%.
אז למה הריבית עלתה? מה יקרה לריבית בעתיד? וכמה זה הולך לעלות לנו? כל זאת ועוד בפוסט הבא
למה הריבית עלתה?
כמו שכתבתי בפוסטים הקודמים, יש לא מעט סיבות לעליית הריבית, אבל אלה ככל הנראה שתי הסיבות המרכזיות ביותר, הפשוטות יותר להבנה וניתן לראות את ההשפעה שלהן גם בשאר העולם:
- האינפלציה – בשנים האחרונות היינו עדים למדד מחירים לצרכן נמוך מאוד (פחות מ-1%, והוא אפילו היה שלילי כמה שנים) ולכן הריבית הייתה נמוכה. ב-12 החודשים האחרונים המדד עלה לרמה של מעל ל-5%, לראיה המדד האחרון (של אוקטובר) שחזר לעלות בחדות ב-0.5%, בנק ישראל יעשה הכל כדי למתן אותו כי הוא רחוק מאוד מהיעדים שבנק ישראל קבע לעצמו (היעד הוא בין 1%-3%), כאשר העלאת ריבית היא אחד הכלים המרכזיים שיש לבנק ישראל להתמודד עם עליית המחירים.
- הריבית העולמית – הריביות בעולם ממשיכות לעלות, גם באירופה וגם בארצות הברית הריביות עולות מדי חודש (גם שם זה בהשפעת האינפלציה הגבוהה).
- שער הדולר – עליית הריבית בארצות הברית הביאה לנסיקת שער הדולר שעומד כיום על 3.47 ש"ח ואם שער הדולר ימשיך לעלות אז יש סיכוי טוב שהמדד (האינפלציה מסעיף 1) תמשיך לזנק, כי הרי לא מעט דברים מיובאים לארץ מארצות הברית ובעצם ככל ששער הדולר יקר יותר כל המחירים של הסחורות שמגיעים לשם יהיו יקרים יותר.
שתי סיבות שגרמו לריבית לעלות רק ב-0.5%
בשנים הקודמות היו לא מעט סיבות להעלאת ריבית וזה לא קרה, אך הפעם ישנן 2 סיבות "תומכות" לעליית ריבית ״מתונה יותר״:
- קצב הצמיחה – כלכלת ישראל במצב טוב וקצב הצמיחה יחסית גבוה ולכן בנק ישראל מבין שלמרות שהעלאת ריבית מורידה את קצב הצמיחה (הרי יותר קל לעסקים להתפתח ויותר קל לאנשים לקנות כאשר הריבית נמוכה ומחיר הכסף הוא נמוך), עדיין עם קצב צמיחה גבוה, בנק ישראל יכול לעלות את הריבית בקלות יותר.
יחד עם זאת, קצב הצמיחה ברבעון האחרון התמתן ועומד רק על 2.1% וזה גרם לבנק ישראל לא להפריז עם העליה נוכחית. - שוק האבטלה – לצד האמונה שהעלאת הריבית צריכה למתן את עליית המדד ואת עליות המחירים, קיים פחד גדול שהעלאת הריבית תאיץ מיתון שישפיע גם על שוק העבודה ואחוז האבטלה.
למרות חשש זה, נתוני האבטלה בישראל מאוד נמוכים כרגע (4.3%), ולכן בנק ישראל פחות חושש ממיתון כתגובה להעלאות הריבית הנוכחיות.
יחד עם זאת, החודש רואים כי רמת האבטלה עלתה מ-3.8% ל-4.3% ולכן בנק ישראל חושש ולא מעלה את הפריים ביותר חדות.
האם עליית הריבית תעזור להאט את האינפלציה?
בעיקרון, בכלכלה הקלאסית, כאשר מעלים את ריבית, האינפלציה (קצב עליית המחירים) אמורה לרדת כמעט באופן מיידי מכיוון שאנשים מתחילים לקנות פחות (דבר שמעודד הורדת מחירים מצד העסקים).
יחד עם זאת, הבעיה בעת הנוכחית, היא שחלק מעליות המחירים שאנו חווים "מיובאות" בעיקר מחו"ל ולא בטוח שעם ריבית גבוהה נצליח להוריד את המחירים.
ברגע שמחירי הדלק בעולם גבוהים, מחירי החיטה מאמירים, ישנו מחסור בסחורה מסוגים שונים ועלויות השילוח בכל העולם עדיין יקרות ייתכן שגם עם ריבית גבוהה יותר עדיין המחירים יעלו ועדיין נישאר עם אינפלציה גבוהה מהרצוי.
כך, שמצד שאחד זה ניסיון מתבקש של בנק ישראל למתן את המדד, אבל אף אחד לא יכול לחתום על כך שזה באמת יצליח, והחשש הגדול הוא שהמחירים ימשיכו לעלות (לא בגלל ביקושים גבוהים, אלא בגלל עליות המחירים בחו"ל), ומנגד העסקים בארץ ייחלשו כי יהיו פחות רכישות של מוצרים והכלכלה תאט.
מה יקרה לריבית בעתיד?
קשה לנחש מתי ייפסקו עליות הריבית, אך ברורים לנו שני דברים עיקריים:
- ככל שהריבית בעולם (ובמיוחד בארצות הברית) תעלה, גם הריבית בארץ תמשיך לטפס
- ככל שנתוני הצמיחה של ישראל יהיו חיוביים ולא יעידו על מיתון, לבנק ישראל יהיה יותר נוח להמשיך ולהעלות את הריבית
- ככל שנתוני האבטלה יצמחו, אני מניח שבנק ישראל יחשוש להמשיך עם עליות הריבית, על מנת לא להאט את המשק הישראלי ולגרום לאבטלה גבוהה.
כמה זה יעלה לכל אחד מאיתנו?
חשוב לציין, שקשה לומר בדיוק כמה זה משפיע על כל אחד מאיתנו, כי לכל אחד מאיתנו יש סכום הלוואה שונה, ריבית שונה ותקופה שונה.
מה שכן ניתן לומר שהעלאת הריבית משפיעה באופן ישיר רק על מסלול הפריים (גם אצל מי שכבר לקח משכנתא וגם אצל מי שעומד לקחת משכנתא).
בדרך כלל מסלול הפריים נלקח לתקופות ארוכות ולכן אני בונה לכם טבלה קצרה, שתספר לכם בכמה ההחזר החודשי יעלה לכם יותר בכל חודש.
אני מציג בפניכם טבלה שמראה מהי ההשפעה על 100,000 ש"ח, בשביל למצוא את ההשפעה עליכם, אתם תתרגמו את זה כבר לסכום ההלוואה שלכם במסלול הפריים.
לדוג, אם אתם חייבים 320,000 אז תכפילו את העליה בהחזר פי 3.2, אם אתם חייבים 425,000 תכפילו את העליה בהחזר פי 4.25, הבנתם את הרעיון, נכון?
סכום ההלוואה בפריים | שנות ההלוואה | בכמה יעלה ההחזר מיידית? | מה ההשפעה של עליה של 0.5% לאורך כל חיי המשכנתא? |
100,000 | 25 | 28 ש"ח | 8,400 ש"ח |
500,000 | 25 | 140 ש"ח | 42,000 ש"ח |
שימו לב שהטבלה הקודמת מתייחסת רק לעליה הנוכחית ולא מגלמת בתוכה את העליות הקודמות בסך 2.65% בחודשים הקודמים (עד לעליה זאת) – כך שהעליה ביחס למה ששילמתם לפני גל העלאות הריבית (לפני 7 חודשים), יראה ככה:
סכום ההלוואה בפריים | שנות ההלוואה | בכמה עולה ההחזר מתחילת העלאות הריבית (3.15%)? | מה ההשפעה של עליה של 3.15% לאורך כל חיי המשכנתא? |
100,000 | 25 | 165 ש"ח | 49,500 ש"ח |
500,000 | 25 | 825 ש"ח | 248,000 ש"ח |
כדי לבדוק את ההשפעה הספציפית עליכם, אתם יכולים להיעזר גם במחשבון המשכנתא באתר (פשוט תזינו את הסכום שנותר לכם בפריים ואת תקופת ההלוואה ותשוו בין המצב שהיה לפני העלאות הריבית וכעת).
בנוסף, למרות ההתייחסות שלי לפריים, עליית הריבית במשק תשפיע גם על ריביות המשכנתא בשאר המסלולים למי שיקח משכנתא בחודשים הקרובים כפי שראינו כבר (אך לא תשפיע על מי שכבר לקח משכנתא, אלא אם יש לכם ריביות במסלול משתנה שנקודת השינוי צפויה בקרוב).
האם כדאי להחליף את הפריים במסלול אחר?
אני מקבל לא מעט פניות האם להחליף את הפריים במסלול אחר ו/או האם למחזר אותו – אני עדיין חושב שמסלול הפריים הוא מסלול מצוין, עם המון יתרונות (יכולת סילוק מוקדם, לא צמוד למדד וגם עדיין זול מאוד ביחס למסלולים אחרים) ואני גם לא חושב שיש חלופות הרבה יותר זולות ממנו (מסלולי צמודי מדד יקרים בגלל המדד הגבוה, ומסלולי הקל"צ יקרים בגלל שהריבית עולה והמדד הגבוה שהבנקים משקללים).
ולכן, אני לא חושב שיש אלטרנטיבה ממש מעניינת לפריים, אבל יחד עם זאת חובה עלינו לוודא שיש לנו כמה שקלים בצד שאם נמשיך לראות שהמגמה ממשיכה וההחזר החודשי מכביד עלינו אז נוכל להחזיר חלק מההלוואה (תתפלאו, אבל לאו דווקא למסלול הפריים) ובכל להחזיר את ההחזר למה שהיה בעבר.
במידה ובדקתם שאתם לא יכולים לעמוד בעליה נוספת של פריים ב-2% ביחס לגובה שלו עכשיו, יש לשקול טוב-טוב אם אנחנו יכולים לקחת משכנתא כפי שאנחנו מתכננים (התייחסתי לכך גם בתמהיל המשכנתא המומלץ שפרסמתי לפני מספר שבועות).
לסיכום,
זו הפעם השישית ברציפות שאני כותב על עליות ריבית, אני מניח שנשארו לנו עוד כמה עליות כאלו ואני מאוד מאוד מקווה שזה תהליך שירגע בקרוב (בארה"ב מדברים אפילו על ירידת ריבית, אבל אלו רק דיבורים בשלב זה), כל עוד המדד יהיה גבוה וקצב הצמיחה יהיה גבוה, בנק ישראל יוכל להרשות לעצמו להמשיך ולהעלות את הריבית.
יש לציין, כי רוב המשק חשב שהעליה אמורה להיות גבוהה יותר החודש ויש תקווה שזה איתות כלפי החודשים הבאים, אני מאוד מקווה שנראה את זה אכן קורה.
היי,
תודה על הפירוט!
שאלה – קיבלתי בדיוק ירושה של 500,000 ויש לי משכנתא של 500,000 שני שליש פריים ושליש ריבית משתנה,
מתלבט האם לאור השינויים בריבית הפריים כדאי לי להחזיר את המשכתנא או להשקיע את הירושה…
אפשר את עזרתך?
שלום רון,
שאלה באמת טובה, הייתי מציע לך לגשת ליועץ פיננסי שיבחן את כל הנקודות (הריביות שלך, הגיל שלך, הצפי שלך לתשואות) ותקבלו החלטה משותפת
אני אישית נוטה לחלק בין הסכומים, אבל כדאי שתעשה זאת לאחר ייעוץ אישי
בהצלחה
שלום
במשכנתא (בת 5 שנים ) – 3 מסלולים
פריים p-0.7 בזמנו הפריים היה 1.6 . וכעת עלה כמובן (3.55)
משתנה צמודה (3.21)
משתנה כל 5 שנים . קבועה לא צמודה (2.9) / בוצע פרעון חלקי למסלול בנק' יציאה .
נהייתה קפיצה במסלול הפריים והייתי רוצה לבחון דרך לשפר את המשכנתא.
האם אפשר למחזר רק את מסלול הפריים , או שמיחזור הוא של כלל המשכנתא ?
האם המחשבון באתר מעודכן לריביות הנוכחיות ?
ליאת
שלום ליאת,
ניתן למחזר רק את מסלול הפריים
הריביות במחשבון עודכנו
בהצלחה
תודה לך. ההסברים שלך תמיד כל כך פשוטים ובהירים. מצליחים לפשט ולעשות סדר בתוך תקופה מורכבת
תודה על הפרגון נטלי
ראשית, שאפו על המסירות והכתיבה הברורה.
בעיקרון, היום מוצעות משכנתאות במסלולי הפריים ריביות שליליות.
בהנחה כי לא לעולם ימשיכו העלאות הריבית ובהינתן תקופה בינוני-ארוך (5 שנים ומעלה) ניתן לראות כדאיות רבה במסלול זה, לא?
בנוסף, אני רואה בהצעות שאני מקבל, מסלול הקל"צ משתפר דרמטית (מבחינת ריבית מוצעת) ככל שמסלול הפריים עולה וכמובן ככל שאני מוסיף מסלול נוסף כדוגמת קבועה/צמודה.
האם נכון לומר שניתן בעצם לתכנן הוספה של מסלול קבועה/צמודה אשר מתוכנן לפרוע אותו תוך זמן קצר (הקנסות עליו נמוכות יחסית לקלצ) וזאת רק כדי לקבל ריביות טובות יותר בקל"צ?
תודה מראש על ההתייחסות
שלום אהוד,
שלום,
לא הבנתי מה ההגדרה של ריביות שליליות, האם אתה מתכוון לפריים מינוס?
אם כן, אני לא נגד המסלול הזה וחושב שיום מן הימים הוא יחזור להיות אטרקטיבי
אם אתה לוקח מסלול קצ רק בשביל לסגור אותו אחר כך, אז למה לא להשתמש במשתנה צמודה?
בהצלחה
תודה רבה על האתר המוצלח!!
ראיתי שכתבת לליאת שניתן למחזר רק את מסלול הפריים
עכשיו – מסלול הפריים הוא משהו שמשתנה על בסיס יומי , לא?!
אם כן – מה ארויח אם אמחזר את הפריים אם בכל זמן נתון הוא יוכל לקפוץ?
אם הנחת היסוד שלי שגויה תקן אותי בבקשה.
שלום צחי,
מסלול הפריים משתנה בהתאם לשינוי של ריבית בנק ישראל (כאשר היא משתנה)
זה נכון שכשהפריים עולה, זה אומר שבאופן כללי הריבית נמצאת במגמת עליה, וגם במחזור תקבל במסלול אחר ריביות גבוהות יותר באופן יחסי – אבל זה יכול ״לגדר״ / ״להגן״ עליך מעליות נוספות
בהצלחה