אני מניח שכבר שמעתם על כך שאתמול (04/07/2022) בפעם השלישית ברציפות בתוך 3 חודשים ובהתאם לצפי, בנק ישראל העלה את הריבית במשק – ב-0.5% – ריבית בנק ישראל תעמוד כעת על 1.25% וריבית הפריים בגובה 2.75% – זאת רמת הריבית הגבוהה ביותר מאז ספטמבר 2013.
העלא הריבית הייתה צפויה בעקבות העליה החדה במדד המחירים לצרכן בחודשים האחרונים ובהתאם לתחזית המחקר שבנק ישראל פרסם לפני כחודשיים עם צפי להעלאות ריבית של עד 1.5% בשנה הקרובה (עליה של 1.15% כבר מאחורינו, אבל אף אחד בבנק לא מתחייב שזה לא יעלה ביותר מכך).
אז למה הריבית עלתה? מה יקרה לריבית בעתיד? וכמה זה הולך לעלות לנו? כל זאת ועוד בפוסט הבא
למה הריבית עלתה?
יש המון סיבות לעליית הריבית, אבל אני חושב ששתי הסיבות הבאות, הן המרכזיות ויותר פשוטות להבנה וניתן לראות את ההשפעה שלהן גם בשאר העולם:
- האינפלציה – בשנים האחרונות היינו עדים למדד מחירים לצרכן נמוך מאוד (פחות מ-1%, והוא אפילו היה שלילי כמה שנים) ולכן הריבית הייתה נמוכה. ב-12 החודשים האחרונים המדד עלה לרמה של מעל ל-4% ובנק ישראל רוצה למתן אותו.
- הריבית העולמית – הריביות בעולם ממשיכות לעלות, אבל מה שבעיקר השפיע הייתה העליה האחרונה של הפד בארצות הברית (העלה חודש שעבר את הריבית ב- 0.75%).
הסיבות שלבנק ישראל נוח לעלות את הריבית עכשיו:
בשנים הקודמות היו לא מעט סיבות להעלאת ריבית וזה לא קרה, אבל הפעם ישנן 3 סיבות "תומכות" לעליית הריבית
- קצב הצמיחה – כלכלת ישראל במצב טוב וקצב הצמיחה יחסית גבוה ולכן בנק ישראל מבין שלמרות שהעלאת ריבית מורידה את קצב הצמיחה (הרי יותר קל לעסקים להתפתח ויותר קל לאנשים לקנות כאשר הריבית נמוכה ומחיר הכסף הוא נמוך), עדיין עם קצב צמיחה גבוה, בנק ישראל יכול לעלות את הריבית בקלות יותר.
בנק ישראל צופה קצב צפיה של 5% שזה בהחלט מכובד ולכן בנק ישראל לא חושש להעלות ריבית גם במחיר האטה של קצב הצמיחה. - שער הדולר – מכיוון שכלכלת ישראל מתבססת בעיקר על ייצוא לחו"ל (בעיקר מעולם ההייטק), בנק ישראל מעוניין שהשקל יהיה יחסית חלש מול הדולר, דולר נמוך לא טוב למשק ולכן בנק ישראל מעדיף דולר גבוה (על מנת שהחברות שמוכרות לחו"ל יקבלו הכנסה גבוהה יותר בשקלים – וגם המסים שישלמו בהתאם).
מאז שבנק ישראל העלה את הריבית, שער הדולר עלה וזה מאוד נוח לבנק ישראל להמשיך ולהעלות את הריבית (אם שער הדולר היה יורד, ייתכן ובנק ישראל היה משאיר את הריבית או מעלה אותה בגובה נמוך יותר). - מחירי הדירות – בנק ישראל אמנם תמיד משדר שהוא לא מתערב במחירי הדיור ואף אמר שריבית גבוהה לא מרתיעה באופן משמעותי רוכשים מלרכוש דירות (בקיצור, הוא אומר שהבעיה בדירות הוא ההיצע הנמוך של הדירות ולא הריבית הנמוכה שהייתה כאן שנים), אבל גם לבנק ישראל נוח ששוק הדיור מצטנן קצת והזינוקים במחירים נרגעו מעט (או לפחות כך מקווים).
האם עליית הריבית תעזור להאט את האינפלציה?
בעיקרון, בכלכלה הקלאסית, כאשר מעלים ריבית האינפלציה (קצב עליית המחירים) אמורה לרדת כמעט באופן מיידי, יחד עם זאת הבעיה בעת הנוכחית היא שעליות המחירים שאנו חווים "מיובאות" בעיקר מחו"ל ולא בטוח שעם ריבית גבוהה נצליח להוריד את המחירים.
ברגע שמחירי הדלק בעולם גבוהים, מחירי החיטה מאמירים והדולר עולה, ייתכן שגם עם ריבית גבוהה יותר עדיין המחירים יעלו ועדיין נישאר עם אינפלציה שגבוהה מהרצוי.
כך, שזה ניסיון מתבקש של בנק ישראל למתן את המדד, אבל אף אחד לא יכול לחתום על כך שזה באמת יצליח, והחשש הגדול הוא שהמחירים ימשיכו לעלות (לא בגלל ביקושים גבוהים, אלא בגלל עליות המחירים בחו"ל ושער דולר גבוה), ומנגד העסקים בארץ ייחלשו כי יהיו פחות רכישות של מוצרים והכלכלה תאט.
מה יקרה לריבית בעתיד?
בעלייה הראשונה של הריבית, בנק ישראל הציג מצגת של חטיבת המחקר שלו שאמרה שהריבית אמורה לעלות ב-1.5% בשנה הקרובה, מאז הריבית עלתה ב-1.15%, כך שבהחלט יש מקום לעליות ריבית נוספות.
יחד עם זאת, בגלל שהציפיה למדד גבוה קצת ירדה בשבוע האחרון (גם בארה"ב וגם בישראל) יש הרגשה שאת רוב העליה כבר עברנו ונשארה עליה אחת או שתיים אחרונות (כמובן שמדובר בהערכה אישית שלי בלבד ולא משהו מחקרי ומבוסס).
כמה זה יעלה לכל אחד מאיתנו?
חשוב לציין, שקשה לומר בדיוק כמה זה משפיע על כל אחד מאיתנו, כי לכל אחד מאיתנו יש סכום הלוואה שונה, ריבית שונה ותקופה שונה.
מה שכן ניתן לומר שזה משפיע באופן ישיר רק על מסלול הפריים (גם אצל מי שכבר לקח משכנתא וגם אצל מי שעומד לקחת משכנתא).
בדרך כלל מסלול הפריים נלקח לתקופות ארוכות ולכן אני בונה לכם טבלה קצרה, שתספר לכם בכמה ההחזר החודשי יעלה לכם יותר בכל חודש.
אני מציג בפניכם טבלה שמראה מהי ההשפעה על 100,000 ש"ח, בשביל למצוא את ההשפעה עליכם, אתם תתרגמו את זה כבר לסכום ההלוואה שלכם במסלול הפריים.
לדוג, אם אתם חייבים 320,000 אז תכפילו את העליה בהחזר פי 3.2, אם אתם חייבים 425,000 תכפילו את העליה בהחזר פי 4.25, הבנתם את הרעיון, נכון?
סכום ההלוואה בפריים | שנות ההלוואה | בכמה יעלה ההחזר מיידית? | מה ההשפעה של עליה של 0.5% לאורך כל חיי המשכנתא? |
100,000 | 25 | 25 ש"ח | 7,500 ש"ח |
500,000 | 25 | 125 ש"ח | 37,500 ש"ח |
שימו לב שהטבלה מתייחסת רק לעליה הנוכחית ולא מגלמת בתוכה את העליות הקודמות בסך 0.65% בחודשיים הקודמים – כך שהעליה ביחס למה שהיה לפני 3 חודשים היא משמעותית יותר כמובן.
בנוסף, למרות ההתייחסות שלי לפריים, עליית הריבית במשק תשפיע גם על ריביות המשכנתא בשאר המסלולים למי שיקח משכנתא בחודשים הקרובים כפי שראינו כבר (אך לא תשפיע על מי שכבר לקח משכנתא, אלא אם יש לכם ריביות במסלול משתנה שנקודת השינוי צפויה בקרוב).
האם כדאי להחליף את הפריים במסלול אחר?
קיבלתי לא מעט פניות האם להחליף את הפריים במסלול אחר ו/או האם למחזר אותו – אני עדיין חושב שמסלול הפריים הוא מסלול מצוין, עם המון יתרונות (יכולת סילוק מוקדם, לא צמוד למדד וגם עדיין זול מאוד ביחס למסלולים אחרים) ואני גם לא חושב שיש חלופות הרבה יותר זולות ממנו (מסלולי צמודי מדד יקרים בגלל המדד הגבוה, ומסלולי הקל"צ יקרים בגלל שהריבית עולה והמדד הגבוה שהבנקים משקללים).
ולכן, אני לא חושב שיש אלטרנטיבה ממש מעניינת לפריים, אבל יחד עם זאת חובה עלינו לוודא שיש לנו כמה שקלים בצד שאם נמשיך לראות שהמגמה ממשיכה וההחזר החודשי מכביד עלינו אז נוכל להחזיר חלק מההלוואה (תתפלאו, אבל לאו דווקא למסלול הפריים) ובכל להחזיר את ההחזר למה שהיה בעבר.
לסיכום,
זו הפעם השלישית ברציפות שאני כותב על עליות ריבית, אני מניח שנשארו לנו עוד פעמיים/שלוש כאלו ואני מאוד מאוד מקווה שזה תהליך שייעצר מעט ויתמתן (בארה"ב מדברים כבר על ירידת ריבית, אבל אלו רק דיבורים בשלב זה), כל עוד המדד יהיה גבוה והדולר יהיה גבוה, בנק ישראל יוכל להרשות לעצמו להמשיך ולהעלות את הריבית.
שאלה:
האם לדעתך המניעים של בנק ישראל, ביחס להחלטות שהוא מקבל, הם מניעים כלכלים בלבד? קו מחשבה כלכלי נטו? או שהוא עושה כרצונו ולשיקול דעתו כתוצאה מהשפעה של גורמים לא רצויים?
האם יכול להיות גם הסברים שיכולים לעלות חשד למהלכים שהוא מבצע?
סליחה על השאלה הפחות מתאימה – אני מכיר אותך מתור האתר ונהנה לקרוא ולהבין קצת יותר על עולם המשכנתאות. לעומת בנק ישראל שרק שומעים בחדשות בתור בנק ולא בתור אדם אנושי.
שלום אלעד,
על-פניו, על פי מניעים פיננסיים בלבד
בוקר טוב
ראשית הזדמנות לומר תודה עבור המידע המשמעותי שאתה מנגיש, ללא ספק מייצר ערך ומעניין.
רציתי לשאול מה לדעתך גובה הריבית ממנה יהיה לא כדאי לשמר את מסלול הפריים ?
קרי בהנתן כסף זמין לסגור את מסלול המשכנתא, ולשם השאלה נניח שההחזר החודשי לא מעיב על התזרים. תודה.
שלום אילן,
בהתאם לאלטרנטיבות שלך (לדוגמא – אם הכסף היה מושקע, מה הייתה התשואה שהוא יכול לייצר)
שיקול נוסף כמובן הוא היכולת שלכם להתמודד עם העליה בהחזר
בהצלחה
צהריים טובים,
תודה על האתר המושקע ועל ההסברים.
לקחנו לפני יומיים משכנתא מבנק לאומי הכוללת מסלול פיתוי של עוגן אג"ח + 2.25.
האם מהניסיון שלך כדאי להחזיר את המסלול הזה או את מסלול הפריים מינוס 0.6?
כרגע מסלול הפריים יוצא יקר יותר לאחר עליית הפריים האחרונה.
שלום משכנתאמן,
קודם כל תודה רבה על אתר מושקע ומחכים למדתי ממנו המון
דבר שני הייתי רוצה שתגיד לנו מה אתה אומר על הצעה למשכנתא שקיבלנו מדיסקונט, 50% מימון, 800000 שקל לבית ששווה 1,510,000
קל"צ- 320000 4.6% 30 שנה
פריים- 320000 2.25% 0.4- 30 שנה
משתנה צמודה כל 5 160000 3.43% 30 שנה
החזר חודשי 3511 ש"ח
ויש גם את ההצעה שקיבלנו מטפחות:
קבועה צמודה- קרן שווה- 320000 – 2.9%- 20 שנה
משתנה צמודה- שפיצר- 160000- 2.55%- 30 שנה
פריים- גרייס חלקי- 320000- 1.95% 0.3- – 10 שנים
החזר של 3269.77 ש"ח בחודש
יש לציין שאנחנו לא מעוניינים בהחזר גבוה מידי וזהו ההחזר שאנו יכולים לעמוד בו במקסימום
עוד שאלה, האם כדאי לחלק את השנים והסכומים אחרת? ואיזה מסלול היית מציע לסלק ראשון ואיזה סכום כדאי לשים בו?
תודה רבה!
שלום משכנתאמן,
קודם כל תודה רבה על אתר מושקע ומחכים למדתי ממנו המון
דבר שני הייתי רוצה שתגיד לנו מה אתה אומר על הצעה למשכנתא שקיבלנו מדיסקונט, 50% מימון, 800000 שקל לבית ששווה 1,510,000
קל"צ- 320000 4.6% 30 שנה
פריים- 320000 2.25% 0.4- 30 שנה
משתנה צמודה כל 5 160000 3.43% 30 שנה
החזר חודשי 3511 ש"ח
כרגיל עוד סיכום איכותי
תותח כייף לקרוא ולעקוב אחרי התוכן שלך
אני עוקב אחרי הפרסומים שלך כבר למעלה מ 5 שנים – בהחלט מלמד ונותן תובנות.
אשמח אם תפרסם תמהיל משכנתא מומלץ מנקודת מבט המשקיע.
היי משכנתאמן היקר, כרגיל נהנה מאוד לקרוא את הפוסטים שלך, ועל כך ועל ההשקעה שלך, יישר כוח!!! 🙂
שאלה לי אליך בבקשה, בהמשך לפוסט הזה ול-2 הפוסטים האחרונים שנגעו בעליות הריבית.
יש לי מסלול פריים (שאר המסלולים – קל"צ ומשתנה כל 5 לא צמודה, לא רלוונטיים כי לא מושפעים – לפחות כרגע מעליית הריבית) ע"ס 405,000 אש"ח (לקחתי בפברואר השנה, הקרן לא משתנה כרגע כי אתחיל לשלם אותה רק בעוד כשנתיים כשנקבל את הדירה).
אני רואה עליות חדות יותר, ביחס לחישוב שאתה הצגת בפוסטים שלך והייתי שמח להבין האם אני עושה חישוב לא נכון, או שמשהו מוזר גם לך?
התנאים של המסלול הזה הם פריים מינוס 0.2, כיום הריבית היא 2.550 (האפקטיבית עומדת על 2.580).
התשלום הראשון היה בחודש מרץ, נתייחס אליו כרמה בסיסית.
תשלום אפריל היה גבוה יותר מתשלום מרץ ב-143 ש"ח.
תשלום מאי היה גבוה יותר מתשלום אפריל ב-70 ש"ח.
תשלום יוני היה גבוה יותר מתשלום מאי ב-76 ש"ח.
תשלום יולי היה גבוה יותר מתשלום יוני ב-85 ש"ח.
תשלום אוגוסט היה גבוה יותר מתשלום יולי ב-157 ש"ח.
סה"כ התשלום החודשי עלה בחצי שנה האחרונה ב-531 ש"ח.
כאמור, זה לא נשמע הגיוני, לא ביחס לחישובים לדוגמה שאתה מפרסם (הכפלתי את סכום העליות – 11+17+25 ש"ח = 53 ש"ח, ב-4.05 (405,000) והגעתי לזה שהיה אמור להשתנות ב-~215 ש"ח) ולא בכלל.
מה דעתך? ממה יכולה לנבוע העלייה הגדולה הזאת בהחזר החודשי? מישהו בבנק עשה טעות? על פניו נתוני המסלולים באתר נראים תקינים (תקופות, ריביות).
מודה מראש על עזרתך! 🙂
אריה