סוגיה מעניינת שעולה לדיון הנה האם להשתמש בכספים שנצברו בקרן ההשתלמות כהון עצמי בסיסי למשכנתא.
במאמר זה אבחן את הנושא ואציג מספר חלופות.
מהי קרן השתלמות?
קרן השתלמות הנה אפיק חסכון ייחודי, אשר מופרשים אליו כספים הן על ידי המעביד (2/3 מסכום ההפרשה) והן ע"י העובד (ה-1/3 הנותר) וזאת עד לגובה 10% מתקרת השכר המזכה (כ-16,000 ש"ח).
במקרה של עצמאי, ניתן להפריש כ-18,000 ש"ח לשנה.
לקרן ההשתלמות שני יתרונות עיקריים:
- כמכשיר פנסיוני מדובר במכשיר חסכון לטווח קצר של 6 שנים בלבד, אשר לאחריו ניתן למשוך את הכספים ללא תשלום קנס.
- כמכשיר פיננסי ההשקעות בקרן פטורות ממס רווח הון.
לפטור ממס רווחי הון חשיבות רבה. לדוגמא: אם רכשנו מניה בתיק האישי ומכרנו אותה ברווח, בבנק נקבל את התמורה בניכוי 25% מס רווחי הון ואילו בקרן ההשתלמות נקבל את התמורה במלואה. ההפרש יכול להגיע לעשרות אלפי שקלים במשך חיי הקרן.
האם כדאי למשוך את כספי קרן ההשתלמות?
כשאני נשאל אם למשוך את כספי הקרן לרכישת רכב או לטיול לחו"ל, אני בפירוש מתנגד לכך וממליץ שלא לגעת בכספים. יתרה מכך, אני ממליץ למקסם את הטבת המס הפיננסית ולהעביר את הקרן למסלול מנייתי על חשבון מניות שרוכשים בתיק ההשקעות בבנק.
במקרים מסוימים אני ממליץ על לקיחת הלוואה מהחברה שבה מתנהלת קרן ההשתלמות, כשכספי הקרן משמשים כביטחון להחזר. כדאי לזכור שכל עוד לא משכנו מהקרן (גם אם עברו 6 שנים והיא נזילה) ההפקדות החדשות נהנות מהוותק הנצבר של הקרן.
ומה במקרה של שימוש בקרן ההשתלמות להון עצמי למשכנתא?
בנושא המשכנתא התמונה מורכבת יותר, מאחר ונטילת הלוואה אחת בכדי לממן הלוואה אחרת אינה צעד בעל היגיון כלכלי רב.
לתפיסת עולמי, יש לקחת משכנתא קטנה ככל הניתן, זאת בשל הוצאות המימון הגבוהות שלה.
כך גם נקטין את אי הוודאות הפיננסית. למשל, אם ניקח הלוואה קבועה לא צמודה בריבית של 4% נדע בדיוק מה צפי התשלומים שלנו. לעומת זאת אם יש לנו תיק השקעות בבנק, צפי התשלומים (הרווחים או ההפסדים במקרה הזה) אינם ניתנים לכימות. יתכן ויהיו מעל 4% ויתכן ויהיו שליליים.
התשובה המסתמנת הנה לפדות את קרן ההשתלמות כדי שתשמש כהון עצמי ובנוסף תקטין את הוצאות המימון ואת אי הוודאות הפיננסית. אך יחד עם זאת, עלינו לנהוג במשנה זהירות בהטבת המס שבידינו.
לכן, במידה וקיימים מקורות נוספים, כגון: הלוואה שניתן לקבל מההורים, תיק השקעות בבנק, כספי פיצויים פטורים ממס וכדומה, יש להשתמש בכספים אלה לפני שמשתמשים בכספי קרן ההשתלמות.
במידה וחייבים את הסכום הנצבר בקרן להון העצמי והקרן אינה נזילה, יש לקחת הלוואה מהחברה המנהלת. בשום מקרה אין לפדות את קרן ההשתלמות לפני שחלפו 6 שנים והיא נזילה, מאחר ותחויבו בקנס שעלול להגיע למחצית משווי הנכסים בקרן.
במידה והקרן נזילה ואין מקורות אחרים להון העצמי הנדרש, לא נותרה ברירה אלא לפדותה.
מה אם כבר יש לי משכנתא?
כשיש לנו כבר משכנתא קיימת, או, כשיש בידנו את ההון המינימאלי כבסיס למשכנתא ומנגד יש לנו קרן השתלמות נזילה, אין לי תשובה מוחלטת לגבי השארה או פדיון.
מצד אחד פדיון הקרן יקטין את הוצאות המימון ואת אי הוודאות הפיננסית, כפי שצוינה קודם ומצד שני, אם גובה ההחזר החודשי סביר ביחס למשכורות בני הזוג (לא עולה על שליש מהשכר המשותף) והמשכנתא בריבית טובה (לאחר שעדכנו ריביות ומסלולים כל 3-5 שנים) נוכל לשמור על הטבת המס שבקרן ולחסוך באפיק זה לעתיד לבוא.
אני אישית, לא מימשתי את קרן ההשתלמות הנזילה להקטנת המשכנתא, אבל בהחלט הקטנתי את המשכנתא, בכל הזדמנות, מחסכונות אחרים שצברתי.
חבל שאין אפשרות של שיתוף בכתבה, לחיצה על כפתור קטן שמאפשר להעביר לחבר באימייל יהיה מאוד יעיל.
כתבה מעניינת ושימושית.
אלקנה תודה.
בקשתך הועברה למפתח.
בכל מקרה ניתן פשוט להעתיק את הכתובת של הקישור ע"י קליל ימני בעכבר ולהדביק במייל.
להלן הקישור לכתבה:
https://tinyurl.com/kahash
שלום,
הנושא מאד חשוב אבל בעצם לא עניתם על השאלה. כשמדובר בפתיחת הקרן לטובת טיול בחו"ל או 'מותרות', ברור הטיעון נגד.
אבל אם זה מיועד להקטנת המשכנתא הקיימת, התיאוריה היא שלמרות החסכון המצויין בקה"ש, עדיין הריבית על המשכנתא גבוהה יותר, ואולי עדיף לפדות כמה שיותר ממנה, ולהתחיל קה"ש חדשה לעוד 6 שנים-אז מה עמדתך/כם בנידון?
תודה רבה
כאמור, אין כאן שחור או לבן.
אני אישית, לא פדיתי קרן נזילה כדי להקטין משכנתא מהטעמים הבאים:
1. אני חי בשלום עם ההחזר החודשי (פחות משליש מההכנסה המשותפת-נטו).
2. מרבית המשכנתא הנה בריבית פריים מינוס 0.9 וחלק קטן בקל"צ 4%.
3. קרן ההשתלמות שלי במסלול מנייתי (ב IRA דמי ניהול 0.3) מה שמאפשר לי למקסם את הטבת המס.
צריך לזכור שאין היום אפיקי השקעה אחרים שאינם ממוסים ולצערינו החזר המשכנתא החודשי לא מוכר במס ולכן אני נוטה להמליץ שלא למשוך כספים מקה"ש. אבל באם לא מתקיימים התנאים שמניתי לעיל (1-3), יש מקום לחשיבה בנושא ולהתייחסות ספציפית לכל מקרה.
אילן.
היי אילן ובוקר טוב,
מה פירוש "וותק הנצבר של הקרן"?
על מה זה משפיע
אסף
הכוונה הנה להפקדות חדשות בקרן נזילה שכבר עברו 6 שנים מיום הקמתה.
ואז, נניח שבשנה השביעית הפקדתי X שקלים נוספים. במועד המשיכה (נניח בתום השנה השביעית) לא אצטרך להמתין 5 שנים נוספות, אלא, אוכל למשוך מיידית את X השקלים שהופקדו בלי קנס. וכך נהנים מהוותק הנצבר.
שלום
לא הבנתי את המשפט:
"אני ממליץ למקסם את הטבת המס הפיננסית ולהעביר את הקרן למסלול מנייתי על חשבון מניות שרוכשים בתיק ההשקעות בבנק."
אם תוכל להסביר
תודה
שלום,
רציתי לציין, כי בניגוד לאמור, ניתן לפקיד לקרן השתלמות יותר מ 10% מהתקרה המזכה, רק שהחלק העודף יהיה חייב במס.
במצב זה עדיין נהנים מ 3\2 הפקדות של המעסיק.
אני לא מוצא סיבה הגיונית להפקיד מעבר לתקרה המזכה.
זה גם לא רלוונטי למעסיק, כי לא יכרו לו בהפקדות מעבר לתקרה.
איזי שלום,
נניח שיש לי תיק השקעות בסך 1 מיליון ש"ח, ברמת סיכון של 25% מניות.
התיק מורכב מ 750,000 ש"ח בבנק, ברמה של 33% מניות ו 250,000 בקרן השתלמות סולידית.
במקרה זה כל הסכום המנייתי (כ-250,000 ש"ח) יהיה חייב במס רווחי הון.
כאמור, התנהלות זו אינה הגיונית מאחר ובקרן ההשתלמות יש פטור ממס רווחי הון ואילו בבנק אין.
לכן, כלכלי יותר להפוך את הקרן ל 100% מניות ואת ההשקעה בבנק ל 100% סולידית. כך, נישאר באותה רמת סיכון כללית של התיק (25% מניות) אך במבנה מס יעיל בהרבה.
לגבי החלק הסולידי בבנק, נכון שגם עליו מוטל מס, אך ניתן לצמצמו, למשל, בהשקעה בקרן כספית שהמס בגינה הינו ריאלי בלבד. ברור גם שהמס על מניות במקרים של מימוש לאחר עליות בבורסה מהותי הרבה יותר מהמס על אג"ח ממשלתי.
שלום אילן,
קרן כספית כבר לא מתנהלת בחינם. נכון שהמס הוא ראלי (מעבר למדד), אבל מול פיקדון שאין לו דמי ניהול וקרן כספית שיש דמי ניהול-לעתים אין שום יתרון, כי התשואה דומה ולא מאפשרת תמרון.
גליה שלום,
זה לא כל כך קשור לנושא הכתבה, אבל מניסיוני, רק במקרים קיצוניים שמדובר בסכומים מאוד גדולים (שהבנק מוכן לתת בגינם ציטוט במחיר מעבר), ישנה כדאיות לפיקדון בנקאי מול קרן כספית.
מרבית הציבור מקבל ריבית אפסית בפיקדונות ועוד משלם מס מהשקל הראשון.
לי אישית וכמובן ללקוחותי, אין פיקדונות בבנק. כל היתרה הנזילה נמצאת בקרנות כספיות. כך גם בדולר, כשהריבית בבנק 0.02% ובקרן כספית נקובה בדולר התשואה הפנימית הנה כ- 0.5% כשאני מאוד שמרן בנתון.
יש לי הרבה להגיד על הנושא של משיכת קה"ש לצורך הון עצמי והקטנת המשכנתא, ויש לי דיעה די מוצקה בעניין והיא: זה תלוי במצב שלכם…
לרוב לוקחי המשכנתאות ההחלטה הנכונה תהייה כן למשוך פשוט בגלל שאין להם מספיק הון עצמי כדי להיות בתחום המשכנתא ההגיוני של לא יותר מ-60% מימון (ועדיף אפילו להיות מתחת ל-45%), ואז אם הם לא ימשכו אותו וישארו באחוז מימון גבוה הריביות פשוט יהיו לא טובות, המשכנתא תהייה ברובה צמודת מדד, ואורך המשכנתא יהיה רב מידי (מעל נגיד 18 שנה).
אני יכול לתאר את המצב שלי שבעיני הצעד הנכון הוא דווקא לא למשוך:
– אנחנו לוקחים משכנתא של כ-1.2 מיליון שמהווים אחוז מימון של לא יותר מ-45% , כלומר מבחינת אחוז מימון אנחנו לא צריכים לנסות להקטין את המשכנתא כיוון שכן נקבל את הריביות הנמוכות והטובות.
– כיום יש לנו הכנסות גבוהות מהממוצע ויכולים לאפשר לעצמנו החזר חודשי מאוד גבוה של 10-11 אלף , וזה עדיין לא יהיה מעל שליש מההכנסה החודשית של שנינו יחד, ועדיין זה לא יפגע לנו באיכות החיים. אני בהחלט מודע לעובדה שהכנסות אלו גבוהות מאוד וקשה לי להתחייב שיהיו לנו כאלו הכנסות למשך כל חיי המשכנתא ולכן יש כאן סיכון, אבל כיום זה עומד בקריטריון.
– את המשכנתא אני מייעד לסגור תוך לא יותר מ-15 שנה (כמובן ע"י מיחזורים וחיסולים בדרך), מה שמאפשר לי להגיע לרביות קל"צ מאוד טובות.
– אני עושה תרגיל פיתיון (הגדלת אחוז מסלול הפריים מעל שליש, אצלי אני מביא את זה לסדר גודל של 45%). חשוב להבין שזה הרבה מאוד כסף במסלול פריים וברגע שהפריים יעלה אני יכול למצוא את עצמי בבעיה כיוון שמאיפה אני יביא את הכסף לסגור סכום כזה גדול….
–> אבל כאן בדיוק נכנס הקה"ש.
במשכנתא רגילה לא הייתי לוקח כזה סיכון של גם החזרים חודשיים גבוהים וגם אחוז פריים (בסיכון) כזה גבוה. הייתי הולך יותר סולידי, ואז זה היה אומר להשאר במסלול פריים של שליש (שזה עדיין המון = 400K ש"ח), וללכת על החזר חודשי יותר מתון וסטנדרטי של כ-6K חודשי, אבל זה כמובן היה מאריך לי את חיי המשכנתא ופוגע לי בריביות הקל"צ. הייתי גם לוקח חלק גדול יותר במסלול צמוד , שגם אומר שזה פחות "טוב".
אני לוקח בחשבון את הדברים הבאים:
– אני מושקע בקה"ש שמדורג במקומות הראשונים (אלטשולר\ילין) והשגתי דמי ניהול נמוכים מאוד.
– רוב הקה"ש שלי במסלולים לא סולידיים – יותר לכיוון ה-30-50% מנייתי, והייעוד שלי הוא לטווח ארוך.
– אני מסתמך על ממוצע רווח של 5% שנתי (בהסתכלות על טווח של 5 ומעלה שנים) שזה בערך פי 1.5 עד 1.8 ממה שאני משלם על מסלולי הקל"צ שלי.
– את הקה"ש אני יכול לפרוע בכל רגע נתון בכדי לחסל משכנתא (הקה"ש נזיל).
מה היתרונות:
– אם הכל ילך כשורה, אני לא אצטרך להשתמש בקה"ש לצורכי משכנתא, ואני אוכל לייעד אותו לטובת פנסייה מוקדמת. את המשכנתא אני אסגור בתקווה תוך כ-12 שנים, ומרגע זה כל שקל שהשארתי בקה"ש ממשיך לצבור ריבית בלי מס רווחי הון ועם ניהול איכותי וזול – מבחינתי יותר טוב כמעט מכל מסלול השקעה שאני יכול לחשוב עליו.
– הקה"ש מהווה מבחינתי רשת ביטחון (BACKUP) למצב של קיטון דרמטי בהכנסה החודשית ו\או עליית ריבית הפריים בצורה דרמטית.
– דבר שלישי, שלא כולם יסכימו איתי אבל בכל זאת, בריביות הכ"כ נמוכות של היום זה "פשע" לא לקחת משכנתא בהסתכלות לטווח הבינוני-ארוך. לכן למרות שאני יכול לקחת 900K ש"ח הלוואה במקום 1.2M ש"ח, אני כן מעדיף לקחת יותר הלוואה כיוון שאני מאמין שבטווח הבינוני ארוך הריביות כן יעלו, ואני אששאר עם הלוואה בריבית מצחיקה של לא יותר מ-3.3% כאשר בקלות אני ישיג פי שתיים ויותר מזה בכל השקעה שלא טומנת סיכון גדול מידי.
אשמח לשמוע תגובות.
ממש טוב רק שלא כל כך ברור אולי תוכל לבאר מה זה: אני עושה תרגיל פיתיון (הגדלת אחוז מסלול הפריים מעל שליש, אצלי אני מביא את זה לסדר גודל של 45%).
איזה פיתיון?
איך אתה מבלבל את הבנק שיתן לך 45% בפריים (הם עוברים על הוראות המפקח)
או שאתה בן של מנהל הבנק שרושם את ההוצאה על לקוח אחר?
תודה על ההבהרה.
סשה
שלום סשה,
תוכל לקרוא כאן על נושא הפתיון.
בהצלחה
אנחנו זוג צעיר שמעוניין לקנות דיקה בסביבות 900 אלף ש"ח. הון עצמי קיים 200. קרן השתלמותשל 100 אלף תהיה נזילה עוד 3 שנים ורציתי לשאול האם כדאי לקחת הלוואת בלון בסכום של הקה"ש ולהשתמש בכסף בשביל להגדיל את ההון העצמי שלנו ל 300?
הכנסה חודשית של שנינו 18.
לפי ההוראות החדשות של בנק ישראל, אתם צריכים הון עצמי בסך 40% משווי הנכס. לכם יש רק 22%.
הלוואה כנגד קרן ההשתלמות תעלה את ההון העצמי לשליש מגובה המשכנתא.
אם הבנק יתעקש על 40% תצטרכו לקחת, בנוסף להלוואה כנגד הקרן, גם הלוואה בגובה ההפרש (כ-60,000 ש"ח).
ישנה אפשרות נוספת. אם אחד מכם עו"ד ניתן לקבל בלאומי הלוואה ללא בטחונות עד 150,000 ש"ח בפריים מינוס 0.55% ל 5 שנים. זה יפתור לכם את עיניין ההון העצמי.
ממה שידוע לי הלוואות כנגד קרן השתלמות הן בדר"כ פריים פלוס אחוז.
אז אם תוכלו לקחת הלוואה כמו של עו"ד אין סיבה לקחת הלוואה כנגד קרן ההשתלמות. תבדקו תנאים בכל הבנקים ותבחרו במסלול האטרקטיבי ביותר.
ההוראות של ב"י היו שלדירה ראשונה צריך הון עצמי של 25%.
מתי והיכן העלו ל-40%?
האם לקחתי את הכדורים הלא נכונים ?
תודה
שלום סשה,
אתה צודק – כנראה שאילן התבלבל בין שני נושאים (גובה ההחזר מהשכר ולא האחוז מהנכס).
בהצלחה
תרגיל פיתיון (וניתן לקרוא הרבה על זה בפורום משכנתאות של תפוז):
נניח שאתה קונה נכס שעולה 1 מיליון ויש בידך 400 אלף הון עצמי.
באופן עקרוני אתה רוצה לקחת משכנתא 300 אלף – לפי החוק מסלול הפריים יכול להיות במקסימום 100 אלף (שליש).
מה שעושים כדי להגדיל את אחוז הפריים הוא:
בקש משכנתא בגובה של נניח 450 אלף, וכך אתה יכול לקחת במסלול הפריים 150 אלף. מתוך ההלוואה קח את ה-150 אלף הנוספים במסלול שהבנק אוהב ומרוויח ממנו הכי הרבה (ועל כך קוראים לזה פיתיון) שזה מסלול צמוד מדד משתנה כל 5 שנים.
יום אחרי לקיחת ההלוואה תבקש לחסל את ה-150 אלף במסלול הנ"ל. וכך נשארת עם הלוואה של 300 אלף שמתוכם 150 אלף (50%) בפריים.
במקרה שנתתי, שימו לב שנשארתי באחוז מימון של 45% גם כשהגדלתי את המשכנתא, אם מחיר הנכס היה נמוך ממליון, אחוז המימון היה עולה מעל 45% וזה היה פוגע בריביות וחשוב לשים לב לזה. יש עוד כמה שתיקים על השיטה שכדאי ללמוד אותם לפני שעושים את זה. כנס לפורום משכנתא של תפוז ותקרא קצת.
שלום רב,
אני רוכש דירה בסך 3.3מ' ש"ח וצריך לקחת משכנתא בגודל 1.2מ' ש"ח.
הכנסות ממוצעות של 25 אש"ח חודשי.
קיבלתי הצעה למשכנתא הבאה:
– סכום של 396 אש"ח פריים 0.9- (20 שנים)
– סכום של 396 אש"ח משתנה כל 5 שנים בריבית 1.98 (20 שנים).
– סכום של 408 אש"ח קל"צ ריבית 4.5 (18 שנים).
החזר חודשי של 6700 ש"ח.
מה אתה אומר על הריביות ועל התמהיל.
תודה מראש
שלום דודו,
נראה סביר,
אני הייתי משקיע יותר בניית התמהיל, אני מאמין שאפשר לעשות אותו "יותר חכם" לשנים הקרובות
בהצלחה
מה הכוונה משקיע יותר בתמהיל?
כפי שציינתי,
משנה אותו מעט, ניתן לבנות אותו בצורה חכמה יותרץ
האם אני יכול להגדיל את ההפקדה לקרן השתלמות?,מכיוון שבמשכורת שלי אני לא מגיע לתקרה שמזכה במס
רוזנברג-טופטופ
האם מסלול הפתיון "שהבנק אוהב" משתנה כל 5 שנים ,האם למסלול הנ"ל אין קנס יציאה,
כך שאם נחזיר את הפיתיון לאחר כשבוע ,הקנס יהפוך את המהלך ללא משתלם.
שלום ערן,
בשמתנה כל 5, נקודת היציאה היחידה ללא קנסות היא כל 5 שנים.
לא ניתן לדעת בוודאות שלאחר שבוע לא יהיה קנות.
שלום,
אהבתי מאוד את הכתבה ורציתי להתייעץ.
אנחנו זוג צעיר+1 ,שכירים.
אני מתלבטת האם לסלק חלק ממשכנתאות שיש ברשותי (נלקחה לפני 3 שנים) או משקנתא כולה, לסלק חלק מהמשקנתא ולהשקיע את היתרה בבורסה או לחלופין להשקיע את הכל בבורסה ולא לסלק משקנתא בנתיים. המשכנתאות מורכבת מ-2 חלקים
1. ההלוואה ל 10 שנים. היתרה לסילוק 66500, ריבית קבועה של 1.15% הצמדה למדד המחירים לצרכן
2. הלוואה 15 שנה ריבית משתנה פריים מינוס 1 – יתרה לסילוק 211,500
אשמח לדעת מה אתה ממליץ
תודה.
מאיה שלום,
אם יש לך עודפי מזומנים, לדעתי כדאי לסלק את המשכנתא.
תארי לך שאת משקיעה בשוק ההון ויש מפולת. גם תשארי בלי כסף וגם תהיה לך משכנתא להחזיר.
כאמור, רק אם מדובר בכספים נזילים שיש לך שלא מיועדים לשימוש בשנים הקרובות.
שלום מאיה,
הריביות שיש לכם טובות ואני מאמין שעם השקעה נכונה אפשר לעשות תשואה טובה יותר באפיקים אחרים ולכן לא הייתי ממהר לסגור את המשכנתא.
יחד עם זאת, בשביל תשואה טובה יותר תצטרכו לסכן חלק מהסכום ואתם צריכים להיות מודעים לכך שמסתכנים אפשר לפעמים גם להפסיד.
אז זה מאוד תלוי במנה האישיות שלכם והעדפותיכם לגבי סיכון.
בהצלחה
משכנתאמן שלום,
אני ובעלי רוצים לקנות דירה במחיר 1,060,000 שח עם הון עצמי של 440,000 שח (50000 מתוכם בהלוואת גישור על קרן השתלמות). אנחנו מתלבטים האם להשתמש גם בפיצויי מעסיקים שנמצאים אצל שנינו כחלק מהפנסיה (עדיין לא ביררנו סכומים). ראיתי שהמלצת על שימוש בכספי פיצויים פטורים ממס. האם זה כדאי בכל מקרה ומדוע? במקרה שלנו? מה לגביי המרכיב שהם מהווים בתוך הפנסיה?
תודה רבה על העזרה היקרה מפז.. (:
עידית
עידית שלום, כספי הפיצויים בין אם הם פטורים ובין אם לאו, מהווים מקור חשוב מאוד לפנסיה העתידית שלנו.
במקרה שלך, אני לא ממליץ להשתמש בכספים הללו מאחר וההון העצמי שלכם גבוה דיו.
כדאי לבדוק את הריבית של הלוואת הגישור. אם למשל היא פריים פלוס 1% וניתן לקבל משכנתא בפריים מינוס 0.9 או קל"צ ב 3.5 לא הייתי לוקח הלוואת גישור אלא מגדיל את המשכנתא.
תזכרי שאם לא יהיו לך מקורות נזילים להחזיר את הלוואת הגישור ותצטרכי לפדות את קרן ההשתלמות, תפסידי את הטבות המס בקרן.
עידית שלום,
אני לרוב לא אוהב ל"געת" בכספים של העתיד
יחד עם זאת, זאת שאלה מאוד אישית ומאוד תלויה במצב המשפחתי שלכם, בגובה ההכנסות, במוכנות הפיננסית שלכם ועוד ולכן לא אוכל לתת לך תשובה חד משמעית בנושא.
מצטער על כך והרבה הצלחה
תודה רבה לשניכם,
אנחנו בודקים את האפשרות להשתמש בלוח בוליט לצרוך הלוואה לשנה אם עם ריבית קבועה צמודת מדד (- ולא פריים בכדי לא לפגוע ב-33% של הלוואה משתנה המותר בחוק). אם זו תהיה הלוואה יותר זולה מהגישור אז נלך עליה. המינוס היחידי שאני רואה באלטרנטיבה הזו הוא שהכנסת ההלוואה של 52K לתוך המשכנתא יגדיל את אחוז המימון של הבנק אל מעל ל-60%, מה שאני מניחה שישפיע על הריביות שנוכל להשיג. האם לדעתכם על העליה באחוז המימון צריכה להיות השפעה גדולה על יכולת המיקוח מול הבנק?
האם כדאי למשוך כספי קרן השתלמות או כספי פיצויים מקרן הפנסיה/ביטוח המנהלים-כדי לממן רכישת רכב….
תודה מראש
שלום דודי,
זאת שאלה מאוד אינדיווידואלית כך שקצת קשה לענות עליה.
שלום
יש לי משכנתה בגובה מליון שח.
שליש בפרים מינו 0.9 ושני שליש בקלץ 5%
שני המסלולים לשלושים שנה
יש לי כ 250 אלף בקרן השתלמות ועוד כ 200 אלף נזיל.
האם כדאי לי לפדות את קרן ההשתלמות ולהקטין את מסלול הקלץ?
בהנחה שקרן השתלמות מרויחה כ 5% תשואה שנתית, האם כדאי להמשיך במסלול הנוכחי של המשכנתה ולא לפדות את הקרן? ( אני חיי בשלום עם ההחזר החושי של 5000 שח וזה פחות משליש ההכנסות)
תודה
חן שלום,
סכום המשכנתא שלך גבוה יחסית וגם תקופת ההחזר ארוכה מאוד.
הייתי בודק אפשרות למחזור ושימוש בהון העצמי הנזיל לשם כך.
אילן.
על מנת שיהיה לנו הון עצמי לקניית בית חלק יגיע מההורים.חלק מקרן ההשתלמות .חלק מכספי פצויים והחלק השלישי שאנחנו חושבים עליו הוא משיכת כספי הפנסיה…החלק שבפנסיה הוא כ 140 אלף שקל האם כדאי…הבעיה שלקחת הלוואה במקום משיכת כספי הפנסיה לא נלקחת בחשבון כי ההחזר החודשי יהיה גבוהה …במקרה של הלוואה ואנחנו לא רוצים להיות חנוקים.מה אומר משיכת כספי הפנסיה …בלי כל קשר למס…כי אם לא נקנה בית נשלם שכירות ועל שכירות נשלם יותר בשנה מאשר על המס החד לעמי.אבל מה אומר המשיכה מעבר לכך.לציין שאנחנו זוג עם שתי ילדדים .אנחנו בני 30 תודה
שלום,
לקחתי משכנתא של 930K – (שזה 60% מימון).
הציעו לי כרגע, במקום להשתמש בכספי קרן ההשתלמות – שם יש לי כ180K
– לקחת הלוואה, מטעם החברה הנהלת את התיק בריבית פריים -0.8..
אשמח לשמוע עצתך – האם לפדות את הקרן, או לקחת את ההלוואה?
שלום שרון,
איך אתה אמור להחזיר את ההלוואה? יש לך מספיק כושר החזר להחזיר גם משכנתא וגם הלוואה?
היי, אני מעוניין לקנות דירה ואני בונה על הקרן השתלמות שלי שתפתח בינואר 17. האם כדאי להכליל במשכנתא גם את הסכום של הקרן המשוער, או לקחת פחות משכנתא בנוסף להלוואת גישור לקרן? מה המלצתך בנושא? תודה רבה.
שלום ירון,
הייתי לוקח משכנתא ומכניס לתוכה הלוואת גישור ל- 3 שנים
בהצלחה
שלום,
לבעלי ולי יש דירה משלנו ומשכנתא.
כמו כן, יש לבעלי קרן השתלמות שאפשר לפדות של כ200,000 ש"ח ועוד חסכון שצברנו על סך כ160,000 ש"ח.
לדעתי, האפיק היחיד שרק עולה ועולה במדינה שלנו זה נדלן ולכן אני חשבתי לקחת את כל הכסף ולקנות דירה באזור המרכז בכ800,000 שקל (ולקחת משכנתא שהשכירות תשלם, כמובן).
בעלי אומר שלא כדאי לגעת בקרן ההשתלמות כי התשואה עליה גבוהה יותר.
מה דעתכם?
תודה
שלום יערה,
זו שאלה מורכבת שכדאי מאוד להתייעץ עליה עם האנשים הנכונים שיוכלו להראות לכם את מלוא האופציות והמשמעויות הכלכליות
קשה מאוד לענות על כך בתגובה כזו קצרה
בהצלחה
שלום רב,
אני עומד לקחת משכנתא בגובה של 880 אשח המורכבת בין היתר מ-183 אשח כספי קרן השתלמות נזילים (קרן בת 14 שנים).
הוצא לי ע"י החברה להשאיר את הקרן אשר עושה תשואה של כ 8% שנתי ולקחת הלוואת שירות בסך של 146 אלף ₪ בריבית שנתית של פריים מינוס 0.5% (1.1%).
אפשרות ראשונה הינה לשלם כל חודש רק את הריבית ע"ס של כ- 134 ₪ ואת הקרן בסוף תקופה מתוך הקרן והרווח שנצבר עומד לרשותי. אפשרות נוספת הינה לשלם קרן וריבית לתקופה של עד 7 שנים ללא עמלות קיזוז/פירעון.
השאלה שלי היא האם נכון לקחת את ההלוואה ולהותיר את כספי קרן ההשתלמות? אם כן באיזה מסלול?
השיקולים:
לקיחת ההלוואה מגדילה את המשכנתא בעוד 40 אשח. רק שליש ממנה תילקח בהלוואת פריים ויכול להיות שבתחשיב הכללי הרווחים בקרן ההשתלמות יהיו קטנים מסך ההוצאה.
אשמח לתשובתך
בברכה
קובי
קובי שלום,
אני מבין את הרעיון ולפעמים הוא ממש משתלם
יחד עם זאת, צריך להבין שמדובר גם בסיכון, כי לא תמיד הקרנות יעשו 8% ולפעמים הם גם יפסידו
צריך לקחת את כל המשתנים ולקבל החלטה שלוקחת בחשבון כמה תרחישים
בהצלחה
שלום רב
יש לי קרן השתלמות ע"ס 120,000 ש"ח אשר עתידה להיות נזילה בעוד כ-4 חודשים.
יש לנו הלוואות (פרט למשכנתא) על לימודים ורכב ע"ס כ-40,000 ש"ח (ביחד) עם החזר חודשי של כ 1400 ש"ח וכן משכנתא שנלקחה ב 2008 – 570,000 ש"ח, כולה בריבית פריים של פריים מינוס 1 (אז היה מותר…)
שאלתי – האם כדאי להשתמש בקרן השתלמות ע"מ לכסות את ההלוואות ובמה שישאר חלק מהמשכנתא?
המחשבה על כך נובעת מרצון לצמצם את ההוצאות החודשיות השוטפות אשר גבוהות בין כה וכה.
תודה.
שלום אבי,
1. את ההלוואה אולי הייתי מחזיר
2. את המשכנתא לא בטוח – הייתי רוצה שיישאר לכם גם כסף בחיסכון ויש לכם הלוואה טובה ולכן אם אתם לא חייבים אל תחזירו את המשכנתא ותמשיכו להשקיע בקרן השתלמות
בהצלחה
אבי שלום,
אם אתם יכולים לעמוד במבנה ההוצאות הנוכחי, הייתי ממליץ להמשיך כפי שאתם כיום.
אם לא, הייתי בודק באם ניתן לקצץ בעלויות אחרות כגון בילויים או פנאי.
רק לאחר שתי בדיקות אלה באם התשובה שלילית, הייתי משתמש בחלק מקרן ההשתלמות כדי לכסות את ההלוואות (40K) ובכל מקרה לא נוגע במשכנתא.
כדאי לבדוק גם את דמי הניהול בקרן ההשתלמות.
בהצלחה!
שלום,
אנחנו עתידים לקחת משכנתא על סך 1,065,000שח
כאשר מתוכה הון עצמי 750000 שכבר מחושבת בו קרן השתלמות נזילה על סך 92000 שאני אמורה לפרוע בימים אלו.
רציתי לפדות את הקרן (שבכל מקרה אני זקוקה לה לשם ההון העצמי)
וקיבלתי הצעה מהקרן השתלמות לקחת הלוואה על סך 80% מהקרן-76000 שח בפריים מינוס 0.5 – כלומר 1.1% ל 7 שנים עם יכולת לפרוע בכל שלב ללא עמלות. הלוואה בתנאים טובים.
ההחזר החודשי של קרן+ ריבית על הללואה יעמוד על 940ש"ח בחודש.
.
כיום אני בכל מקרה מפקידה ל 2 קרנות השתלמות 2000שח
כך שאם אקח את ההלוואה אני אחזיר 940 ש"ח ואוריד את ההפקדות ל 1100שח
כך שבגדול לא ארגיש הבדל מבחינת ההוצאות הכספיות החודשיות – עדיין 2000שח
השאלה שלי-
האם כדאי לפתוח את הקרן השתלמות למשכנתא- לא להשאר עם הון עצמי בצד אך גם לא להיות חייבת כלום לאף אחד (מלבד הבנק), ולהתחיל הפקדות לקרן חדשה מאפס שלא תעשה הרבה תשואה כי אין בה צבירה
או
האם לקחת את ההלוואה למשכנתא ולשמור את הקרן כי בשלב כזה אמשיך להפקיד בה והיא כבר תצבור תשואה יותר משמעותית מאשר לפתוח קרן חדשה שמתחילה מאפס ונזילותה תהיה גם כך רק עוד 6 שנים?
שלום טלי,
שאלה טובה שאין עליה תשובה חד משמעית
יש אפשרות לקחת את ההלוואה בקרן השלמות כהלוואת גישור למספר שנים ולהחזיר אותה לאט לאט, אולי זה פיתרון טוב יותר כי תוכלי להפריש עדיין סכומים גבוהים לקרן ואולי מחיסכון צדדי לסגור את ההלוואה לאט לאט
בהצלחה
הי,
מה המלצתך בנושא משיכת כל קהש וחסכונות נזילים בשביל לרכוש בית פרטי עם משכנתא של 1.3 35% מהנטו . ?
החשש הוא שנפספס אפשרות לבית פרטי ועוד כמה שנים יהיה יותר קשה לרכוש בית פרטי. מול זה עומדת דירה מדהימה אבל לא בית פרטי בלי צורך במשיכת קהש ומשכנתא של 1.1.
תודה
שלום גולי,
זה מאוד תלוי בהכנסות / הוצאות, ביטחון תעסוקתי, עתודות כספיות ועוד
כמו שהבנתם זה תלוי בהרבה גורמים וכדאי ללכת להייעץ בנושא כזה עם איש מקצוע שיוכל לתת לכם עצה או לפחות להראות ולהדגיש בפניכם את המשמעות הכלכלית של האפשרויות
בהצלחה
שלום,
תודה על הכתבה – מאד מעניינת.
לי יש קרן השתלמות נזילה עם 230,000 ש"ח.
אנחנו צריכים את הכסף.
דמי הניהול – 0.26%.
תשואה לפי מה שהדוח מראה ~2.7% אחרי דמי הניהול.
הציעו לנו הלוואה של 180,000 ש"ח בריבית של פריים מינוס חצי.
האם עדיף למשוך את כספי הקרן או לקחת הלוואה על חשבונה?
לפי מה שאני מבין הלוואה עדיפה בגלל הריביות.
האם זה נכון?
תודה!
שלום דורון,
זה נראה טוב, רק קחו בחשבון שהכספים בקרן גם יכולים לרדת אז צריך אורח רוח וסבלנות על מנת לאל להיבהל אחרי שזה יורד ולהמשיך להשקיע לאורך זמן
בהצלחה
אילן שלום,
אודה להתייחסותך לעניין ריביות המשכנתא שלנו
להלן נתונים:
הלוואה ע"ס: 50,000 ש"ח – ריבית 2.47 משתנה פעם בשנה – יתרה לתשלום: 31,000 סיום: 2025
הלוואה ע"ס: 100,000 ש"ח – ריבית 4.35 – (כרטיס אשראי – "רצחנית") – יתרה: 79,000 – סיום 2031
הלוואה ע"ס: 70,000 ש"ח – ריבית 1.88 צמודת מדד – יתרה לתשלום: 19,000 – סיום 2019
הלוואה ע"ס: 175,000 – ריבית פריים 0.7 – עומדת כרגע על 0.9 – יתרה: 79,500 – סיום 2024
שני ההלוואות הראשונות – מבחינתנו הן הכי גרועות האם יש אופציה אחרת האם תוכל לתת לנו עצה איך אנחנו יכולים לשפר את התנאים ולקחת הלוואות טובות יותר. (על אף שאנו מודעים למצב במשק ושהריביות יחסית גבוהות).
בכבוד רב,
משה
משה שלום,
את ההלוואה הראשונה תנסו לשנות לפריים
עם יד על הלב, אני לא מאמין שתקבלו ריביות טובות יותר על אף הריביות הגבוהות בשני המסלולים הראשונים
בהצלחה
אילן שלום,
רכשנו דירה בשווי 1.6 מיליון ש"ח.
אנחנו צריכים לקחת משכנתא בגובה 700 אלף ש"ח (44 אחוז).
יש לנו אפשרות לקחת 100 אלף ש"ח כהלוואה מההורים, ולהחזיר להם בעוד 3 שנים כשתשתחרר קרן ההשתלמות שלי.
דבר כזה יוריד את אחוז המימון שלנו לכ38%.
האם משתלם לעשות את זה?
שכר הנטו של שנינו הוא כ18 אלף ש"ח.
שלום אבי,
זה נראה לי פיתרון טוב
בהצלחה
שכחתי לציין את העובדה שאנחנו בונים על החזר חודשי של כ4000 שקלים
תודה רבה !
בנוגע לכספי פיצויים פטורים: לטעמי זה רעיון לא טוב מאחר והפנסיה תיפגע. כידוע ממילא הפנסיה של כולנו תהיה נמוכה
כתבה מעניינת. היום זוגתי ואני מרוויחים ביחד כ-30 אלף נטו ויש לנו הון עצמי של כ800 אלף. אני רוצה לקנות דירה במחיר של כ-1.8 מיליון. יש לי קרן השתלמות בשווי של 400 אלף.
חשבתי שאולי אקח ההלוואה על חשבון קרן ההשתלמות של 80% (320 אלף) בגרייס ל-7 שנים או בהלוואת בלון. כך למעשה אצמצמם משמעותית את המשכנתא שאצטרך לקחת כי אביא יותר הון ״מהבית״, ואת הכסף שלכאורה היה הולך למשכנתא בהחזר חודשי גבוה יותר אניח בצד כדי להחזיר בבוא היום לקרן ההשתלמות. אני יכול לשים את הכסף בחסכון סולידי למחצה (כ-35% מניות ל-7 שנים) ובסוף ה7 שנים כנראה שהסכום שחסכתי עם תשואה בתקווה של כ-4-5% לשנה יהיה גבוה מהסכום שאני צריך להחזיר וכך למעשה מינפתי את הקרן.
הסיכון לטעמי נמוך מכיוון שהכסף קיים לי בקרן השתלמות ובנוסף, ילדים מתוכננים רק עוד שנתיים ולכן עכשיו אנחנו חוסכים המון.
מצד אחד על פניו כנראה שיגידו לי שזה ממש מסוכן. מצד שני, אני כרגע ביכולת חיסכון משמעותית ואני לא מצליח למצוא סיבה לא למנף את הכסף כאשר במידה ואסתבך מכל סיבה שיהיה, יש לי את הקרן בצד כדי להחזיר את החובות.
מה דעתך?
תודה 🙂
שלום אבי,
1. אהבתי את הרעיון של לקחת הלוואה בקרן השתלמות
2. יחד עם זאת, במקביל הייתי מנסה להגדיל את ההחזר החודשי או להקטין את סך המשכנתא על מנת לסיים עם המשכנתא כמה שיותר מהר
3. ממליץ לכם להיוועץ באיש מקצוע, יש לכם נתונים טובים ולדעתי ניתן למקסם אותם למשכנתא מצויינת
בהצלחה
שלום רב,
הבנתי שמקריאה בכל מה שפרסמת שלא כדאי לפדות את קרן ההשתלמות בכל מקרה. יש לי קרן השתלמות נזילה ואכן לא נגעתי בה לא למשכנתא, לא לטיול בחו"ל ולא לשום דבר אחר. יש לי עוד 6-8 שנים לפנסיה. אם לא מומלץ לנצל את כספי ההשתלמות בכלל, מתי כן בסופו של דבר הכי כדאי ליהנות מהכספים האלה? מתי כדאי לפדות את הקרן? אולי לנצל סכום קבוע בפנסיה בנוסף לקצבה?
תודה,
ורוניק
שלום ורוניק,
אכן שאלה טובה אבל מצריכה ייעוץ אישי כי אני לא יודע מה אתם מתכוונים לעשות עם הכסף וכו'
במקרה הזה ממליץ למצוא איש מקצוע (יועץ פנסיוני יתאים במקרה הזה, במיוחד אם מועד הפנסיה כבר קרוב יחסית, אולי כדאי לעשות סדר במוצרים פיננסיים נוספים ולתכנן את זה מראש)
בהצלחה
קרן השתלמות הנה המכשיר היחיד שפטור ממס רווחי הון בבורסה. אז כל עוד את מעוניינת בחשיפה לשוק ההון, זו אלטרנטיבה מצויינת. אפשר לשקול מעבר לניהול אישי ira ואז תהיה לך שליטה מלאה על ההשקעות בקרן.