בשבוע שעבר שודר תחקיר של מיקי חיימוביץ בנושא משכנתא, התוכנית עשתה גלים רבים ולא מעט אנשים דיברו עליה ביום למחרת.
אני מניח שגם אתה ראיתם או שמעתם על התוכנית ועל הסיפורים הלא נעימים שפורסמו שם ואני מניח שזה יצר אצלכם לחץ לא מבוטל (ובטוח שגם להורים שלכם), אז על מנת להפיג את הלחץ ולהסביר שעד שהשד הופך להיות באמת נורא יש לא מעט דרכים לטפל בזה, אני רוצה להקדיש את הפוסט הבא לאיך לא מגיעים למצב הזה ומה עושים כאשר כן מגיעים למצב של פיגורים בתשלום המשכנתא.
מה זה פיגור משכנתא?
נתחיל מההתחלה, כל הבעיה מתחילה כאשר אנחנו לא מצליחים לעמוד בהחזר החודשי והבנק לא מכבד את תשלום המשכנתא, כך בעצם נוצר לנו חוב לבנק.
כל פיגור מתחיל בתשלום אחד בודד, אבל חובה לזכור שאין דבר כזה "מקרה" ואין דבר כזה "חד פעמי", ואם חזרה לכם המשכנתא אפילו פעם אחת זה אומר שמשהו לא עובד כמו שצריך, והחשבון השוטף שלכם לא מנוהל כמו שצריך.
מה הדבר הראשון שעושים?
בעיקרון, אסור לכם (ואני חוזר שוב) אסור לכם שלהגיע למצב שתחזור לכם המשכנתא אפילו פעם אחת.
אם המשכנתא חוזרת, זה אומר שלא היה מספיק כסף בחשבון על מנת לכבד אותה וזה אומר שכנראה היא גדולה מדי עבורכם ומכבידה עליכם. אחת הדרכים הנכונות לטפל בבעיה זו היא למחזר את המשכנתא, להאריך את השנים וכך להוריד את ההחזר החודשי על מנת שיהיה יותר מתאים לכם.
אבל…
אם תחכו לכך שהמשכנתא תחזור ורק אז תחליטו שאתם רוצים למחזר על מנת לטפל בבעיה, תופתעו לגלות שהבנקים לא מוכנים למחזר לכם את המשכנתא מכיוון שאתם לא "לווים ראויים" וחזרה לכם פעם אחת משכנתא (הסירוב בדרך כלל יתקבל מהבנק שלכם ובוודאי מבנקים אחרים).
לכן, לפני שחוזרת המשכנתא הראשונה, תבחינו בבעיה שאמורה להיות ותעשו הכל על מנת שלא תחזור (הלוואה מההורים / חברים / טלפון לבנק על מנת לעכב תשלום אחד וכו') ורוצו למחזר את המשכנתא ולהגיע להחזר שיותר מתאים לכם.
מה קורה אם המשכנתא כבר חזרה?
במצב כזה יש לעשות מספר דברים:
- לשלם את החוב מיידית – אל תמתינו עם הנושא אפילו יום אחד, דחו את כל ההוצאות האחרות ופשוט רוצו לשלם את הכסף. ככל שתחזירו את החוב יותר מהר הבנק יעריך אתכם יותר וכך יש יותר סיכוי שימחזרו לכם את המשכנתא או לפחות יתחשבו בכם בעתיד.
- תנסו למחזר את המשכנתא ולהוריד את ההחזרים.
- עשו בדקת בית פיננסי אמיתי וכואב – קחו נייר לבן, רשמו את כל ההוצאות ואת כל ההכנסות ואם אתם מבינים שיהיה לכם קשה לעמוד בתשלומים הבאים של המשכנתא תלכו לבנק ותנסו למחזר. אם לא מאשרים לכם מחזור והקטנת הסכום חשבו על פתרונות אחרים (עזרה מהמשפחה וכו') ואם גם שם התשובה שלילית פשוט תמכרו את הנכס ותעברו לנכס זול יותר או שכירות.גם כאן יש לקחת בחשבון שיהיה לכם קשה לקבל משכנתא חדשה על נכס אחר (אפילו זול יותר), כי אתם זוכרים? אתם נתפסים כלווים שלא ניתן לסמוך עליהם ויהיה לכם קשה מאוד לקבל אישור למשכנתא.
מה קורה אם כבר יש מספר פיגורים והחוב גבוה?
אם דילגתם על הקטע האחרון ולא פעלתם בזמן, אז נצלו את הרגע ותנסו להגיע עם הבנק להסדר תשלומים. שימו לב שאתם חייבים לעשות זאת לפני שזה מגיע לעורך דין חיצוני, אלא להשתדל כמה שיותר לעשות זאת מול הבנק ישירות.
יחד עם זאת, אל תסכימו בשום פנים ואופן לחתום על הסדר תשלומים שאתם יודעים מראש שלא תוכלו לעמוד בו, זה רק יהיה בעוכריכם בעתיד, כי תמיד תתפסו בהמשך כלווים שגם יש להם פיגורים וגם מגיעים להסדר תשלומים ולא עומדים בו.
עדיף לא לחתום על הסדר תשלומים מאשר לחתום על הסדר ולא לעמוד בו.
גם בנקודה זו, אם אתם רואים שאתם לא מסוגלים לעמוד בהסדר וגם לא מסוגלים להמשיך לשלם את המשכנתא כסדרה, אל תחכו ומכרו את הדירה שלכם ותעברו לשכירות (שימו לב שלקנות דירה זולה יותר כבר לא יעמוד על הפרק כי אתם תחשבו לווים בעיתיים בכל הבנקים ולא יהיה לכם סיכוי רב לקבל אישור למשכנתא).
מה עושים אם זה עבר לעורך דין חיצוני של הבנק?
זה המצב הגרוע ביותר והדרך שלכם ליפול כלכלית פשוט מונחת לפניכם.
אתם חייבים לעצור בשלב זה, לעשות הערכת מצב ולפנות לעורך דין נגדי שייצג אתכם מול עורך הדין שמייצג את הבנק וידבר איתו בשפתו.
תנסו בכל תוקף להגיע להסדר תשלומים (רק כזה שאתם מסוגלים לעמוד בו), ואם זה לא הולך תנסו בכל דרך למכור את הדירה שלכם בעצמכם (כי את הבנק לא יעניין המחיר שיקבל על הדירה שלכם, אלא רק החוב עצמו. כך שהסיכוי שאתם תקבלו על הדירה שלכם מחיר גבוה יותר הוא הרבה יותר גבוה).
עוד עצה ולדעתי החשובה ביותר: תנתקו רגש
מי שמגיע למצב כזה, בדרך כלל נמצא במערבולת רגשות, יש לו לחץ מכל מיני כיוונים ולא רק מהבנקים. זה גורם לו לקבל החלטות גרועות ובדרך כלל הוא רואה ולוקח הכל באופן אישי, המצב הנפשי מאוד משפיע על ניהול התהליך הזה.
תזכרו להישאר רגועים, תבינו ששום דבר לא אישי נגדכם ובסך הכל מולכם עומדת מערכת חזקה שרק רוצה את הכסף שלה בחזרה ולא תרפה מכם עד שתקבל אותה.
אל תנסו להיות "גיבורים" ואל תנסו להיות "חכמים", תפעלו במלוא המרץ והחוכמה להיפטר מן החוב (כי הוא בטוח לא ייעלם מעצמו) ותבינו שככל שהזמן עובר המצב רק יחריף והחוב רק יתפח (ייתכן מאוד שעורך הדין של הבנק לא ילחיץ אתכם כי זה יתאים לו שאתם נמצאים בחוב שרק הולך ותופח), אבל זה אמור להלחיץ אתכם ואתם חייבים לסיים עם זה כמה שיותר מהר.
אל תראו בזה עלבון אישי, או חוסר הצלחה שלא הצלחתם לעמוד בתשלומי המשכנתא, עדיף לחוש מעט "מאוכזב" אבל לצאת מהעניין עם הרגליים על הקרקע מאשר להתפנות מהבית אחרי שבית המשפט נתן אישור למכור לכם את הבית.
לסיכום,
מילת המפתח בכל הפוסט הזה היא מהירות התגובה וזה הדבר החשוב ביותר.
- ברגע שהבנתם שהמשכנתא יכולה לחזור לכם – תגייסו את הכסף ותעשו הכל על מנת שהיא לא תחזור ותנסו להקטין את התשלומים שלה בעזרת מחזור.
- ברגע שהיא כבר חזרה – עשו הכל על מנת לשלם לבנק כמה שיותר מהר את חובו ותנסו לבדוק אם אתם מסוגלים לעמוד במשכנתא בהמשך הדרך.
- ברגע שיש מספר פיגורים – עשו הכל על מנת להגיע להסדר תשלומים (כזה שאתם מסוגלים לעמוד בו) ואם אתם רואים שזה לא ריאלי פשוט תמכרו את הבית.
- ברגע שזה כבר הגיע לעורך דין חיצוני- פנו מיידית לעורך דין שייצג אתכם, נסו להגיע להסדר תשלומים (שאתם מסוגלים לעמוד בו) ואם אין כזה עשו הכל למכור את הבית בעצמכם ושלא הבנק יעשה זאת עבורכם.
חשוב לציין שישנם מספר גופים שפועלים בהתנדבות ועוזרים לאנשים שנקלעו לפיגור במשכנתא, אני מפרסם שני קישורים אליהם ואם אתם מכירים גופים נוספים, אשמח אם תרשמו זאת בתגובות.
אני מקווה שאף אחד מאיתנו לא יגיע למצב הזה.
נ.ב: כדי להיות הראשון שמקבל עדכונים על פוסטים חדשים, אני מזמין אותך להירשם לניוזלטר של האתר (זה בחינם וללא דואר זבל) – ההרשמה מתבצעת מכאן.
שלום משכנתאמן
תודה רבה על הפוסט הזה – התוכנית היתה באמת מלחיצה מאוד. אנחנו עומדים לפני לקיחת משכנתא ועוד לא החלטנו איזה גובה משכנתא לקחת.
הייתי רוצה מאוד לקרוא פוסט שמתייחס למי שנמצא עוד בשלב תכנון המשכנתא. מה ניתן וכדאי לעשות או לא לעשות כדי לא להתקרב למצב כזה.
תודה מראש
גלית
שלום גלית ותודה על הפרגון,
בעיקרון, הכי חשוב זה לתכנן מראש ולקחת הרבה מקרי קיצון כמו עליית ריבית + עליית מדד + עזיבת מקום עבודה וכו'
אני תמיד ממליץ גם להתייעץ עם אנשי מקצוע
בהצלחה
אחד הפוסטים החשובים שהיו פה ! אם לא הכי חשוב
כל הכבוד לך, משכנתאמן.
אני לא חושב שיש איפושהו בנמצא הסבר כל כך ברור מפורט וחשוב כמו מה שכתבת כאן.
וחבל שמיקי חיימוביץ לא השכילה להוסיף הסבר כזה כשורה תחתונה לתחקיר והתוכנית שלה.
מסכים לגמרי!!
בעיקר על עניין הרגש.
אבסורד, אבל מאוד מרגיע כשכל הלחץ הזה בא על השולחן ובכתב.
תודה
תודה על השיתוף
בין החשובים 😉
תודה אולג
תודה רבה על הפרגון
כל הכבוד על רמת הפירוט בפוסט.
הכרחי שכל לווה יקרא אותו ויבין את מאזן הכוחות בינו לבין הבנק ואת ההשלכות של כל דקה שעוברת…
יישר כח!
משכנתא של 675,000 ש"ח שנלקחה לפני שנה – 12/2013 לפי התמהיל הבא:
301,000 ש"ח קלצ 4.3% ל-19 שנה.
100,000 ש"ח קלצ 4.3% ל-19 שנה.
224,000 ש"ח P-0.85 ל-30 שנה.
50,000 ש"ח 3.95% משתנה כל 5 שנים, לא צמודה.
החזר חודשי התחלתי של 3,650 ש"ח לערך שירד ל-3,550 ש"ח לערך.
כיום ההלוואה עומדת על 652,000 ש"ח לערך.
שקלתי למחזר משכנתא הואיל והריביות ירדו.
הקנס עומד על 27,000 ש"ח. בעוד שנה תהיה הנחה של 20% על גובה הקנס אלא שהריביות לא בהכרח ישארו נמוכות.
באיזה תמהיל עם ריביות, בהנחה שההחזר החודשי זהה, ישתלם לי למחזר המשכנתא?
הי,
לדעתי אין טעם להמתין שנתיים כדי לחסוך 5400 ש"ח ולהסתכן בעליית ריבית צפויה.לא ציינת תק' ההלוואה לא צמודה משתנה כל 5 שנים ולכן הנחתי 19 שנה, אבל זה לא כל כך משפיע על התשובה כי סכומה שולי יחסית.
הלוואת הפריים טובה ולא תשיג יותר טוב ואם ניתן אפילו אולי לשקול להגדיל אותה במקום ה 50,000 ש"ח .
ניתן כמובן למחזר את כל 401,000 או 451,000 ש"ח ולחלק בשווה בין קבועה למשתנה. התשלום החודשי יהיה כנראה נמוך יותר. אבל הגדלת המשתנה מגדילה סיכון /סיכוי ונראה שגם אתה העדפת יותר בריבית קבועה.
אז אם (כולל הקנס והוצאות עד 5000 ש"ח ) תצליח להשיג ריבית קבועה נמוכה מ3.5% ב19 שנה (זו נקודת האיזון) תתחיל להרוויח. נניח ב3% תחסוך כ33,000 ש"ח או כ146 ש"ח לחודש.
אבל אם גם תקצר את התקופה כן תוכל להרוויח אבל תשלם יותר, נניח ל14 שנה בריבית 3% תחסוך 75000 ש"ח אבל התשלום יגדל ב600 ש"ח לחודש.
לא יודע אם תשיג ריביות כאלה ולכן כנראה שאין טעם במיחזור. אבל אם תשיג אז נראה שכדאי.
בהצלחה
כדאי לך לבדוק איך ישפיע עליך החוק החדש של פריון מוקדם ועמלת היוון החוק נכנס עוד כחודש
אין תגובות יותר?
שלום יגיל,
זה תלוי בתנאים שתוכל לקבל, רק כך תוכל לבצע חישוב אמיתי של כדאיות
בהצלחה
חשוב מאד לדעת….יופי של כתבה שלך….
תודה על הפרגון איריס
גם ארגון מקימי –
דומה לפעמונים.
https://mekimi.org.il/
תודה על השיתוף אברהם
כתבה מעולה. כדאי לצרף אותה כלינק לכתבה ששודרה בטלויזיה.
תודה על הפרגון אילן
מהו התיקון החדש של בנק ישראל בנושא עמלת פרעון מוקדם ?
כמו שראיתי דיון;
אבל התיקון המשמעותי הוא כיצד מחשבים את ההיוון וכאן בא השוני ( אליבן שים לב ) המדינה באה לקראת אזרחיה .
אם בעת שלקחת את ההלוואה היית לווה "מסוכן " לבנק ולכן נתנו לך ריבית גבוהה, וכעת אתה בא למחזר, אז במקם לחשב לפי הריבית הגבוהה שקיבלת יחשבו לפי הריבית הממוצעת שהייתה באותה תקופה כמובן אם היא נמוכה מהריבית שקיבלת, וזאת כרגיל מול הריבית הממוצעת שקיימת היום.
ההגיון שעמד מאחרי השינוי היה שהנה בזמנו היה הלווה "סיכון" לבנק אבל הלווה עמד בהתחייבויותיו , לכן בוא לא נעניש אותו בקנס גבוה בגלל הריבית הגבוהה שקיבל בזמנו .
אם כמובן קיבלת ריבית נמוכה מהממוצע בזמנו, ייחשבו כמובן לפי הריבית שקיבלת על ההלוואה.
שלום משה,
תודה רבה על המידע החשוב
בהצלחה
כתבה מצויינת ,מעניינת וחשובה מאוד
הפסיביות , חוסר האונים וניצול המצב על ידי עורכי הדין , הרשלנות וחוסר חובת הנאמנות של הבנקים,התנהגות מערכת ההוצל"פ והשופטים, מביאה לתוצאות האיומות שתיארה חיימוביץ ב"המערכת".
אסור בשום פנים ואופן להתעלם ממכתבי הבנקים ו/או עורכי דינם כי מהר מאוד זו התוצאה. אין לזרוק אותם למגירה כאילו שהבעיה תיפתר מעצמה . חובה מיד לטפל כפי שהוסבר כאן בצורה מעולה. וחשוב שהכל יהיה מגובה בכתב עם אשור מסירה. כי הבנקים יגיעו לבית המשפט עם טונות של ניירות כדי שהשופטים בכלל יתייאשו מלקרוא אותם.
אבל לדעתי מטבע הדברים התכנית של חיימוביץ קצת חיפשה סנסציה והפחדה ולא טיפלה ברוב הציבור שלא נמצא במצב הזה. רוב הציבור משלם את המשכנתא כסידרה מן היקב ומן הגורן. התכנית לא הסבירה מספיק איך מלכתחילה, להקטין את החזרי המשכנתא ולהימנע מהסיכונים הפיננסיים.
למשל להסביר בעיקר לזוגות הצעירים ולכל מי שחסר לו הון עצמי ויכולת החזר מתאימה ,איך ריבית משתנה עלולה לצמוח למימדים שהם לא חולמים , ולא רוצים להבין אותם ולמה חובה למחזר ולהקטין סיכונים היום ולא כשהריביות תעלינה ולא כדאי יהיה. היה צריך להביא דוגמאות מארה"ב ומשבר הסאב פריים (שם היה יתרון ללווים כי הם אמנם פונו אך הדירה נקנתה מכספי הבנק ללא הון עצמי ויתרת החוב נמחקה ואין קושי לשכור דירה ולא להגיע לרחוב ).
היו ימים שהריבית הצמודה הגיעה ל13%.
בשנת 1984 הריבית הצמודה היתה 6% ויותר והאינפלציה 400%. אם למשל התחלת עם החזר של 1000 ש"ח , בסוף השנה זה הפך ל5030 ש"ח.
אני מכיר זוג צעיר שלקח לפני כשנתיים 700,000 ש"ח ל35 שנה בריבית משתנה כל 7 שנים וחי בנירוונה כי משלם פחות מ3000 ש"ח לחודש. והם לא רוצים לשמוע (ייעצתי בחינם) על הקטנת סיכון כי לא מוכנים להעלות את התשלום החודשי כמתחייב כי יצטרכו לוותר על הנאות ההווה.
למה שלא תהיה בישראל שוב ריבית של 4.5% ואינפלציה של 20%. מה יקרה לאותם אנשים? רוב הציבור יסתדר ולא יפונה מהדירה כמו המסכנים של חיימוביץ ? על מה אז ילדיהם יצטרכו לוותר. הם לא בהכרח יגיעו לפינוי אבל ישלמו הרבה הרבה יותר.
משכנתאמן,
אני חייב לציין שאני עוקב מושבע של הכתבות שלך ועזרת לי ולהרבה אחרים המון! יחד עם זאת, מצער אותי לקרוא את פוסטים כמו זה לעיל מאחר והם מדגישים את הפער בין החזק לחלש ומקבלים בעלם כורחם את המציאות שבה לבנקים יש כח אדיר ואנחנו, המסכנים, חייבים לקבל את המשפט: "אל תמתינו עם הנושא אפילו יום אחד, דחו את כל ההוצאות האחרות ופשוט רוצו לשלם את הכסף…". לא שאני מאשים אותך בכך חס וחלילה, פשוט במקום לנסות ולשנות את הרגולציה, הפוסט משלים עם המצב הקיים ומעודד אותו.
תודה על ההבנה וסליחה אם חלילה פגעתי בכבודו.
אבי
שלום אבי,
אתה ממש לא פוגע, אבל מה אני יכול לעשות?
זה המצב, מי שלקח משכנתא צריך לשלם ומי שלא יכול שיעשה הכל בשביל לשלם כי אחרת הבנקים "דורסניים" לצערנו
בהצלחה
פוסט מעולה וחשוב ביותר.
הטיפ שלי – העזרו בחבר/ה טוב/ה.
שיתוף מקל על ההתמודדות.
שיתוף מעורר חשיבה יצירתית ומציאת חלופות.
עם חבר שאינו נוגע בדבר, יהיה יותר קל להתמודד מול הבנק, הוא יעזור לכם להשאר רגועים ולחשוב צלול.
תודה על השיתוף ארנון
שלום רב
בהמשך לפוסט להלן שאלתי
לפני שנה וחצי רכשנו דירה למגורים ב 1.800K .
ולקחנו משכנתא מהבנק בשווי של 900K כלומר 50%
כרגע ההחזר עומד על כ 4200 ש"ח כולל ביטוח
בעתיד הקרוב ( חצי שנה ) ישתחרר לי סכום של כמיליון ש"ח
מה עדיף לדעתך?
1. לקנות בסכום זה דירה להשקעה ( אולי אפילו 2 דירות עם מינוף מהבנק)?
2. לפרוע את המשכנתא שלקחנו ( או רק חלק ממנה )?
3. להשקיע את הכסף בתיק השקעות?
תודה רבה
נתי
נתי שלום,
שאלה מצוינת, אבל לה תשובה חד ערכית והיא משתנה מאדם לאדם ולכן הייתי מעדיף לא לענות עליה על מנת לא להטעות
אני חושב שפגישת ייעוץ עם יועץ שמבין בתחום תוכל לעזור לך הרבה בקבלת החלטה
בהצלחה
שלום ותודה ,
האם פתיחת חשבון בנק בבנק שממנו לקחת את המשכנתא יכול לחסוך לך בעיות בעתיד במקרה של אי תשלום או איחור בתשלום משכנתא חס וחלילה ? ..
שלום ראובן,
לא נראה לי,
בהצלחה
שלום משכנתאמן
רכשתי זכות לדירה בקבוצת רכישה ואנחנו רגע לפני החתימה על הליווי עם הבנק. כצפוי בקבוצות רכישה, הריביות והמסלולים לליווי הבנקאי איך לומר גבוה עד שערורייתי.
הבנק נתן לנו 2 אופציות:
אופציה א' –
שליש ראשון – בוליט ל-4 שנים בריבית של 4% צמוד או 6% לא צמוד (ינוצל
ראשון)
שליש שני – הלוואה צמודה בריבית משתנה כל 5 שנים, עוגן + 2.5%
שליש אחרון- פריים + 1.5%
אפשרות ב' –
שני שליש – בוליט ל-4 שנים בריבית של 4% צמוד או 6% לא צמוד (ינוצל
ראשון)
שליש אחרון- פריים + 1.5%
* בהלוואה בריבית משתנה תינתן ללווים אפשרות גרייס חלקי ע"ח הקרן ותשלום ע"ח ריבית בלבד למשך 36 חודשים
הנחות בסיס:
1. המסגרת שניקח היא 600K
2. הרצון הוא לשלם מה שפחות עד לרגע שנוכל למחזר (קבלת טופס 4)
3. משך הבנייה עפ"י החוזה עם הקבלן הוא 26 חודשים (באותו מעמד אנחנו גם חותמים עם הבנק)
שאלותיי
1. איזה אופציה עדיפה עד לנק' שבא יהיה אפשר למחזר את המשכנתא (קבלת טופס 4) אם אפשר לפרט מה גובה ההחזר החודשי בכל אחת מהאופציות ומה קורה לקרן אם בכלל
2. האם קיימת אופציה נוספת מעבר ללקיחת ליווי שכזה (הלוואת משכנתא על הנכס של ההורים וכו') ומדוע היא כדאית יותר
תודה רבה
שרון
שרון שלום,
1. האופציה השניה עדיפה יותר (כי הריבית על המשתנה נמוכה יותר), החזרים תוכל לקבל במחשבון משכנתא
לקרן לא ייקרה כלום (היא אף תעלה) במידה ותבחר בגרייס, במידה ולא היא אמורה לרדת בכמה שקלים בשנתיים וחצי הקרובות (לא משהו משמעותי)
2. אפשר לשקול לקחת הלוואה כל חשבון הבית של ההורים ואולי הריביות יהיו נמוכות יותר
בהצלחה
חשוב לדעת כי יש אפשרות להקפאת תשלומי משכנתא למשך מספר חודשים. באופן חד פעמי. צריך ליצור קשר עם הבנק ולבקש הקפאת תשלומי המשכנתא. כך שלמשך 3 חודשים בערך לא תרד משכנתא ואתם תוכלו להערך ולמחזר בהתאם
תודה על השיתוף שרית
תודה על ההסברים החשובים!
לגבי דירה ששווה במכירה רגילה 1,200,000.
במידה ומשכנתא שנלקחת על 900,000 לא תוחזר ומגיעים למצב של מכירת הדירה ע"י הבנק,
א. כמה כסף הבנק יקח לעצמו (יותר מ-900,000) ?
ב. באיזה סכום (בערך) הבנק ימכור את הדירה ?
תודה על ההסברים והעזרה!
שלום ספיר,
1. 900 אלף + הוצאות משפטיות (את העודף הוא יחזיר לכם)
2. הוא יוציא את זה לכונס וימכרו במחיר הגבוה ביותר שאפשר לאחר אישור בית משפט ולאחר שיביאו שמאי שיעריך את הנכס
בהצלחה