כידוע, בתחילת החודש (מרץ 2014) ירדה ריבית הפריים שוב והגיעה לרמה נמוכה ביותר של 2.25% (זוהי כמעט הרמה הנמוכה ביותר אליה הגיעה הריבית בכל שנות ההיסטוריה).
בשבוע האחרון קיבלתי מבול של שאלות שרובן עוסקות ב- 2 שאלות מטרידות:
- מתי הריביות האחרות (קבועות ומשתנות) ירדו גם כן?
- האם כדאי להמתין עם לקיחת המשכנתא בכמה חודשים על מנת לזכות בריבית טובה יותר?
מכיוון שהבלוג הזה נוצר בראש ובראשונה בכדי לענות על הצרכים שלכם, מן הראוי שאת הפוסט היום אני אקדיש ל- 2 השאלות הנ"ל ואנסה להשיב במסודר.
אז מתי נראה ירידה בריביות?
אלו הנמצאים כעת במו"מ מול הבנק לטובת הריביות, הופתעו לשמוע השבוע שלמעט ריבית הפריים (שבאופן אוטומטי ירדה בראשון לחודש), בשום מסלול אחר לא התבצע עדיין ירידת ריבית.
אני אנסה לבחון כל מסלול בנפרד ולומר לכם מתי הוא "בערך" אמור לרדת:
- קבועות לא צמודות
מניסיון העבר, למסלול זה ייקח כחודש (פלוס מינוס) להתחיל ולרדת.
מסלול זה מושפע באופן ישיר בעלויות הגיוס (המחיר בו הבנקים מגייסים את הכסף) ועד שהבנקים לא ייקנו את כספם בזול יותר אז וודאי שהם עדיין לא ימכרו אותו זול יותר. יש לשים לב, שזה לא אומר שחודש הבא כל הריביות במסלול זה יהיו נמוכות ב-0.25% (שזה שיעור ירידת הפריים), אלא זה יהיה הדרגתי ובהתחלה זה יירד במעט ולאט לאט הירידה תהיה אגרסיבית יותר. - משתנות לא צמודות
גם כאן ייקח כחודש עד שנבחין בירידה.
השינוי בין הסעיף הקודם לסעיף זה הוא שלמשתנות הלא צמודות יש עוגן (שברוב הבנקים מתפרסם ב- 10 לכל חודש) ולכן אנו עתידים לראות ירידה (שוב הדרגתית ולא ב"בום אחד") בכל 10 לחודש למשך החודשים הבאים במסלול זה. - קבועות צמודות + משתנות צמודות
שימו לב, כאן אני מרים דגל אדום !
בפעם שעברה שהריבית ירדה כולם חשבו שגם המסלולים האלו יירדו באופן אוטומטי (גם אני חשבתי כך), אבל מה שבפועל קרה זה שבגלל שיש מסלולים הנתמכים ונקבעים על בסיס "עוגן תשואות האג"ח הצמודות" אז קרה בדיוק ההפך והמסלולים האלו עלו. אני נותן לכם קישור לכתבה שהסבירה למה המשתנה הצמודה עלתה בעקבות הירידת הריבית, ומי שיהיה לו כוח לקרוא יצליח לדעתי להבין את הנושא (אני לא רוצה לפתוח אותו פה בשביל לא לצאת מההקשר ובשביל לא להאריך את הפוסט יתר על המידה). אני לא אומר שבמסלולים האלו הריבית לא תרד, בסופו של דבר גם היא תרד אבל פה זה ייקח יותר זמן ואף עשוי לעלות מעט בחודש / חודשיים הקרובים כי התשואות של האגח"ים הצמודים עומדות לעלות ולא לרדת ויש משתנות שנקבעות על פי התשואות האלו וכשהן עולות הריביות עולות. - ריביות מט"ח
אינן מושפעות כלל מהריבית השקלית ולכן לא ישתנו בעקבות ירידת הריבית.
עד כה עניתי על השאלה הראשונה (מתי הריביות יירדו), עכשיו אני אנסה לתת את דעתי ולענות על השאלה: האם כדאי לחכות עם המשכנתאו ולדחות אותה בחודש חודשיים על מנת לקבל ריביות נמוכות יותר?
אז, האם כדאי להמתין עם המשכנתא?
כמו כל דבר בכלכלה, גם לשאלה זו יש 2 תשובות ושתיהן נכונות באותה המידה,
אני מציג לכם את שתיהן ואתם תקבעו (כל אחד לפי טעמו האישי) את התשובה המתאימה לכם ביותר.
תשובה 1 – לדחות בחודש חודשיים את המשכנתא
אם אתם לא "לחוצים" על הכסף ואם אתם לא אמורים לשלם בחודש הקרוב, ייתכן וזה יהיה טוב להמתין מעט עם לקיחת המשכנתא.
הרי בתשובתי לשאלה הקודמת הערכתי כי הריביות אמורות לרדת בחודש – חודשיים הקרובים ולכן אם תמתינו אתם אמורים להרוויח מן ההמתנה ולקבל ריביוות טובות יותר.
תשובה 2 – לא לדחות בשום אופן, כי בנק ישראל כבר מתכנן הגבלה חדשה
לפני מספר ימים, התארחה ד"ר קרנית פלוג (נגידת בנק ישראל) בוועידת הפיננסים של דה מרקר וסיפרה כי היא מודאגת מאוד מהעליה במספר המשכנתאות בארץ ותיארה מצב שבו היא לא תהסס לנקוט בצעדים נוספים על מנת להאט את הכסף.
בפעמים האחרונות שזה קרה (בעידן הנגיד הקודם, סטנלי פישר), אחרי הכרזות כאלו הגיעו הגבלות חדשות לנוטלי המשכנתאות, דבר שלרוב פגע בלוקחי המשכנתאות ולא כל כך היטיב איתם.
רוב ההגבלות באות על מנת להגן על הבנקים ועל הלווים (בעיקר החלשים) ולרוב כאשר מטילים על שוק הגבלות זה אומר שחופש התנועה שלכם מוגבל ואתם מחויבים להנחיות חדשות שלא בטוח שיעזרו לכם ורוב הסיכוי שרק יפריעו לכם (לפחות בטווח הקצר).
אם נבחן את ההנחיות שקיימות היום, נשים לב שהן אמנם עוזרות לשוק להיות יותר יציב ובטוח (בעיקר לבנקים) אבל ללווים עצמם זה לאו דווקא עושה טוב והיה להם יותר כדאי לחיות ב"עולם חופשי" ללא הגבלות, דבר שהיה יכול לחסוך לכם כסף רב.
לסיכום,
אני מקווה שלא בלבלתי אתכם יתר על המידה.
ניסיתי להציג לכם את שתי הגישות ולהזהיר אתכם שלא כל דבר פשוט כמו שהוא נשמע ויש להיות ערוכים להפתעות שיגיעו בעתיד.
אם אתם שואלים אותי מה אני הייתי עושה אם הייתי יכול לקחת משכנתא היום או לחכות חודשיים?
ככל הנראה הייתי הולך על דרך האמצע ולוקח את המשכנתא היום אבל לא את כולה אלא רק חלק ממנה וכך נהנה מ- 2 העולמות:
– גם משתחרר מהפחד שיהיו הגבלות חדשות (ברגע שלקחתי חלק מהמשכנתא ההגבלות החדשות אינן תקפות לגבי).
– גם משאיר פתח של חצי משכנתא שתוכל להנות מריביות נמוכות יותר שיופיעו בחודש – חודשיים הקרובים.