רוב האנשים נוהגים לקחת משכנתא כאשר הם רוכשים בית, אך מה קורה אם קיבלתם בית בירושה או שרכשתם דירה ישנה בעלות ממש נמוכה והיא זקוקה לשיפוץ? האם אז אין צורך במשכנתא? רבים לא יודעים, אך משכנתא יכולה להיות עבורכם מימון לצורך השיפוץ של הדירה. מתי כדאי לקחת משכנתא כזו? למה כדאי לעשות זאת? כמה שיפוץ כזה עשוי לעלות? ולמי פונים? על כל אלו נדבר בכתבה הבאה.
מתי כדאי לקחת משכנתא לצורך שיפוץ?
אם קיבלתם בית או דירה בירושה, סביר להניח שהיא עברה אליכם מההורים שלכם או אפילו מהסבא או הסבתא שלכם ולכן מדובר בבית או דירה שהינם ישנים מאוד והמראה שלהם אינו עדכני. במצב כזה, ככל הנראה תצטרכו לבצע שיפוץ דירה, גם אם מדובר בשיפוץ יחסית קטן. אותו הדבר עשוי להתרחש כאשר קניתם דירה בעלות יחסית נמוכה או בהון עצמי שהיה לכם והדירה ישנה מאוד וזקוקה לשיפוץ כדי שתוכלו להיכנס לגור בה. בשני המקרים תזדקקו למימון השיפוץ.
למה כדאי לקחת משכנתא לשיפוץ דירה?
לרוב, כאשר דירה ישנה מאוד, רובנו לא נסתפק בשיפוץ הכולל רק צביעת קירות או החלפת ריצוף. שיפוץ דירות כאשר הן ישנות, מצריך לתקן אזורים עם נזילות, להחליף חלונות ודלתות, לשפץ מקלחות ולפעמים גם לשבור קירות פנימיים על מנת להתאים את הבית לצרכים שלכם. שיפוץ כולל כזה נקרא שיפוץ קומפלט לדירה שהעלות שלו יכולה להגיע גם לחצי מיליון עד מיליון שקלים, סכומים שבהם ניתן לרכוש כיום דירות באזורים מסוימים בארץ. אין ספק שמדובר בסכומים גבוהים אשר לא ניתן לקחת בגינם הלוואה ולכן, אם אין לכם את הסכומים האלו בנמצא, משכנתא היא ללא ספק הפתרון.
יודעים איך מתחילים את השיפוץ, אך אין לדעת איך יסתיים
כשהולכים לתהליך של שיפוץ, רוב האנשים יתחילו בכך שהם מעוניינים בשיפוץ בעלות יחסית מינימאלית. הם עושים חישוב עלויות חומרים וכתב כמויות ועלות יומית וכוללת עבור קבלן שיפוצים ומגיעים לסכום מסוים. בעניין זה חשוב להבין שיש את החישוב על הדף ויש את המציאות, והמציאות מראה כי העלויות תמיד יהיו גבוהות בהרבה מהתכנון. למה זה קורה? מהסיבה שברוב הפעמים כתב הכמויות איננו מדויק והוא לוקח בחשבון המון חומרים נוספים שיש צורך בהם. כמו כן, עם השיפוץ מתחיל התיאבון לשפץ דברים נוספים. אין ספק שאם כבר אתם הולכים לשיפוץ, קחו משכנתא גדולה בשלושים אחוזים לפחות ממה שתכננתם בהתחלה.
מהי העלות המינימאלית של שיפוץ דירה?
קשה לאמוד עלות מינימאלית של שיפוץ דירה מכמה סיבות. תחילה, כל חברת שיפוצים לוקחת מחירי שיפוץ אחרים ולכן יש דירות שבהן השיפוץ יהיה נמוך יותר ויש שיפוץ שהעלות תהיה הרבה יותר יקרה. כמו כן, עם רמת הגימורים, עולה העלות. ככל שהגימורים יותר איכותיים וככל שחומרי הגלם שבחרתם יותר טובים, כך העלויות משתנות. אם לדוגמא החלטתם לבצע שיפוץ חדר אמבטיה, יהיה עליכם לבחור כלים סניטריים. כלים סניטריים למקלחת עם שירותים יכולים לעלות לכם 15,000 שקלים ויכולים לעלות גם קרוב ל-40,000 שקלים. הרבה תלוי במה שתבחרו ואם טעמכם יקר, תשלמו יותר.
כמה משכנתא לקחת לשיפוץ?
הדרך הכי נכונה לאמוד את הסכום שתצטרכו עבור השיפוץ הוא להכין רשימה שלל כל האזורים בבית שזקוקים לשיפוץ. לאחר מכן, פנו למספר קבלנים ובקשו הצעת מחיר הכוללת גם כתב כמויות. עם כתב הכמויות שקיבלתם, גשו לעשות הערכת מחיר. נסו להיות הכי מדויקים שאפשר ולהגיע לסכום כולל. על הסכום הכולל יש להוסיף עוד שלושים אחוזים לפחות וזה הסכום שכדאי לכם לקחת עבור המשכנתא.
האם יש שוני בין משכנתא רגילה למשכנתא לצורך שיפוץ?
אז חשוב לדעת שכן, קיים שוני בין סוגי המשכנתאות. במשכנתא עבור דירה, הבנק יבקש הערכה של שמאי על שווי הנכס. כמו כן, לבנק לא ישנה האם אתם רוכשים את הנכס כדי לגור בו או להשכיר אותו. במקרה של משכנתא לשיפוץ עליכם להוכיח שאתם הולכים לגור בנכס ועליכם להציג הערכה לעלות השיפוץ. את הערכה תוכלו להראות לבנק באמצעות הצעות מחיר של קבלנים. מעבר לכך, יהיה עליכם להציג מצב פיננסי יציב. עוד משהו שלא כולם יודעים, אך אין במשכנתא לשיפוץ דירה מאה אחוז מימון. המימון תמיד יהיה בין 50 אחוזים ל-75 אחוזים.
מתי לא כדאי לקחת משכנתא לשיפוץ?
לא כדאי לקחת משכנתא לשיפוץ כאשר מדובר בשיפוץ קוסמטי בעלות של עד 150 אלף שקלים. בעבור עלות כזו ניתן לקחת הלוואה בריביות הרבה יותר טובות ומבלי להתעסק בכל הפרוצדורה של המצב הפיננסי והגשת הצעות מחיר. לפני שתחליטו על שיפוץ, הגדירו לעצמכם היטב את הצרכים שלכם וכך תדעו לאן מועדות פניכם.
לסיכום, אם אתם זקוקים לשיפוץ של דירה ישנה שבבעלותכם, זה הזמן לחשוב איזה שיפוץ אתם רוצים לבצע ומה סכום הכסף שתצטרכו לכך. אם מדובר בשיפוץ גדול, לכו על משכנתא לשיפוץ. אם מדובר על שיפוץ ממש קטן, הלוואה קטנה תספיק לך.
מחפשים קבלן שיפוצים? בחרו אזור שירות והזמינו שיפוץ
שלום רב
אומנם מאמר ישן יחסית ולא יודע אם השאלה רלוונטית, אבל כתבתם שלהשקעה עד 150k עדיף מסלולים אחרים בהם ריביות יותר אטרקטיביות. האם עדין יש מסלולים כאלה או שהתייקרות הריבית חיסלה את זה? אם יש, אז איזה?
והאם יש לי סכום של 300k בחיסכון ושיפוץ של דירת מגורים שאני גר בה יעלה 450k ויש משכנתא על סך 130k- האם שווה לקחת משכנתא על כל הסכום ולהשאיר את הכסף בהשקעה?
תודה
צחי
שלום צחי,
זה תלוי כמובן בתשואה שאתה מקבל על הכסף כרגע, בריבית שתוכל לקבל מהבנק לטובת השיפוץ, ובשיקול האם יש לך בצד כסף נוסף לכל מקרה שהוא (אולי תזדקק לכסף שיש לך בחיסכון בקרוב).
בהצלחה