סוגיה מעניינת שעולה לדיון הנה האם להשתמש בכספים שנצברו בקרן ההשתלמות כהון עצמי בסיסי למשכנתא.
במאמר זה אבחן את הנושא ואציג מספר חלופות.
מהי קרן השתלמות?
קרן השתלמות הנה אפיק חסכון ייחודי, אשר מופרשים אליו כספים הן על ידי המעביד (2/3 מסכום ההפרשה) והן ע"י העובד (ה-1/3 הנותר) וזאת עד לגובה 10% מתקרת השכר המזכה (כ-16,000 ש"ח).
במקרה של עצמאי, ניתן להפריש כ-18,000 ש"ח לשנה.
לקרן ההשתלמות שני יתרונות עיקריים:
- כמכשיר פנסיוני מדובר במכשיר חסכון לטווח קצר של 6 שנים בלבד, אשר לאחריו ניתן למשוך את הכספים ללא תשלום קנס.
- כמכשיר פיננסי ההשקעות בקרן פטורות ממס רווח הון.
לפטור ממס רווחי הון חשיבות רבה. לדוגמא: אם רכשנו מניה בתיק האישי ומכרנו אותה ברווח, בבנק נקבל את התמורה בניכוי 25% מס רווחי הון ואילו בקרן ההשתלמות נקבל את התמורה במלואה. ההפרש יכול להגיע לעשרות אלפי שקלים במשך חיי הקרן.
האם כדאי למשוך את כספי קרן ההשתלמות?
כשאני נשאל אם למשוך את כספי הקרן לרכישת רכב או לטיול לחו"ל, אני בפירוש מתנגד לכך וממליץ שלא לגעת בכספים. יתרה מכך, אני ממליץ למקסם את הטבת המס הפיננסית ולהעביר את הקרן למסלול מנייתי על חשבון מניות שרוכשים בתיק ההשקעות בבנק.
במקרים מסוימים אני ממליץ על לקיחת הלוואה מהחברה שבה מתנהלת קרן ההשתלמות, כשכספי הקרן משמשים כביטחון להחזר. כדאי לזכור שכל עוד לא משכנו מהקרן (גם אם עברו 6 שנים והיא נזילה) ההפקדות החדשות נהנות מהוותק הנצבר של הקרן.
ומה במקרה של שימוש בקרן ההשתלמות להון עצמי למשכנתא?
בנושא המשכנתא התמונה מורכבת יותר, מאחר ונטילת הלוואה אחת בכדי לממן הלוואה אחרת אינה צעד בעל היגיון כלכלי רב.
לתפיסת עולמי, יש לקחת משכנתא קטנה ככל הניתן, זאת בשל הוצאות המימון הגבוהות שלה.
כך גם נקטין את אי הוודאות הפיננסית. למשל, אם ניקח הלוואה קבועה לא צמודה בריבית של 4% נדע בדיוק מה צפי התשלומים שלנו. לעומת זאת אם יש לנו תיק השקעות בבנק, צפי התשלומים (הרווחים או ההפסדים במקרה הזה) אינם ניתנים לכימות. יתכן ויהיו מעל 4% ויתכן ויהיו שליליים.
התשובה המסתמנת הנה לפדות את קרן ההשתלמות כדי שתשמש כהון עצמי ובנוסף תקטין את הוצאות המימון ואת אי הוודאות הפיננסית. אך יחד עם זאת, עלינו לנהוג במשנה זהירות בהטבת המס שבידינו.
לכן, במידה וקיימים מקורות נוספים, כגון: הלוואה שניתן לקבל מההורים, תיק השקעות בבנק, כספי פיצויים פטורים ממס וכדומה, יש להשתמש בכספים אלה לפני שמשתמשים בכספי קרן ההשתלמות.
במידה וחייבים את הסכום הנצבר בקרן להון העצמי והקרן אינה נזילה, יש לקחת הלוואה מהחברה המנהלת. בשום מקרה אין לפדות את קרן ההשתלמות לפני שחלפו 6 שנים והיא נזילה, מאחר ותחויבו בקנס שעלול להגיע למחצית משווי הנכסים בקרן.
במידה והקרן נזילה ואין מקורות אחרים להון העצמי הנדרש, לא נותרה ברירה אלא לפדותה.
מה אם כבר יש לי משכנתא?
כשיש לנו כבר משכנתא קיימת, או, כשיש בידנו את ההון המינימאלי כבסיס למשכנתא ומנגד יש לנו קרן השתלמות נזילה, אין לי תשובה מוחלטת לגבי השארה או פדיון.
מצד אחד פדיון הקרן יקטין את הוצאות המימון ואת אי הוודאות הפיננסית, כפי שצוינה קודם ומצד שני, אם גובה ההחזר החודשי סביר ביחס למשכורות בני הזוג (לא עולה על שליש מהשכר המשותף) והמשכנתא בריבית טובה (לאחר שעדכנו ריביות ומסלולים כל 3-5 שנים) נוכל לשמור על הטבת המס שבקרן ולחסוך באפיק זה לעתיד לבוא.
אני אישית, לא מימשתי את קרן ההשתלמות הנזילה להקטנת המשכנתא, אבל בהחלט הקטנתי את המשכנתא, בכל הזדמנות, מחסכונות אחרים שצברתי.