בימים האחרונים החל ויכוח בין שני גופים פוליטיים גדולים (מצד אחד ש"ס ומהצד השני של הזירה ישראל ביתנו). הרשו לי לא להכנס לפוליטיקה, אין לי שום רצון לחוות דעה מי צודק בויכוח הזה אלא רק להסביר לכם למה הם מתווכחים.
אני מבין שניחשתם נכון והם מתווכחים על זכאות משכנתא, מושג שבעבר הרחוק (עד לפני 7-8 שנים) היה נחלת כל לוקחי המשכנתאות ובשנים האחרונות כמעט ולא נלקח בכלל על ידי הזוגות הצעירים שקונים דירה.
אז למה אטיאס וליברמן מתעמתים ומה זה זכאות משכנתא – כל הפרטים בפוסט שלפניכם.
זכאות משכנתא – מה זה בכלל?
זכאות משכנתא היא הלוואה שניתנת על ידי המדינה למי שנמצא על ידה זכאי. מבולבלים? גם אני…
סתם, זה מאוד פשוט, המדינה קבעה כמה קריטריונים שאם אתם עומדים בהם אתם תהיו זכאים להלוואה בתנאים אטרקטיביים והיא תקרא הלוואת זכאות.
נשמע מצוין נכון? אז למה אף אחד לא לוקח הלוואת זכאות כבר 8 שנים?
אז זהו, שיש פה שני מכשולים גדולים.
- במתכונת הנוכחית אף אחד כבר לא זכאי. אני עוד מעט אעבור על הקריטריונים שהמדינה דורשת לעמוד בהם ואתם תבינו לבד שכנראה שגם אתם לא זכאים.
- גם מי שזכאי וצריך לקבל הלוואה בתנאים אטרקטיביים על ידי המדינה מגלה שהתנאים הם לא כל כך אטרקטיביים ועדיף לקחת הלוואה רגילה לחלוטין מהבנק מאשר "טובות מהמדינה".
זכאות משכנתא והמהפכה החברתית –
בתקופה האחרונה לנוכח כל מיני ועדות ורצונם של השרים להראות שהם עובדים… התגלתה העובדה המטורפת הזו שבעצם המדינה כלל לא מסייעת לתושביה כי אף אחד לא משתמש ב"הטבה" של המדינה.
זה גרם לשני דברים חשובים:
- הרגיע מעט את הקריטריונים הקשים של המדינה ובכך איפשר ליותר אנשים להשתמש בזכאות.
- הוריד את הריבית של הזכאות ובכך הפך אותה ליותר אטרקטיבית
מה הריבית של הזכאות?
נכון לכתיבת שורות אלו (ההחלטה בממשלה עדיין לא יצאה אל הפועל) ריבית הזכאות היא 3% לעשרים שנה או עשרים וחמש (ההלוואה היא בריבית קובעה וצמודה למדד).
בימים אלו אמורים להוריד את הריבית ל3% מה שאמור להפוך אותה ליותר אטרקטיבית ואולי אנשים באמת יתחילו להשתמש בה.
מהם הקריטריונים שבהם צריכים לעמוד על מנת להיות זכאים?
בעבר, כל זוג שהיה לוקח משכנתא היה משתמש בזכאות ואם גובה ההלוואה לא היה מספיק לו הוא היה משתמש בהלוואה המשלימה.
בגלל זה כל הזמן שמעתם בתור ילדים את מושגי המילים: זכאות ומשלימה.
רוב המשכנתא הייתה בהלוואת זכאות על ידי המדינה והשאר היה בהלוואה משלימה על ידי הבנק.
אך ימי "טוב הלב" של המדינה פסחו אל עבר כלכלה חופשית וקפיטליסטית ובאיזור שנת 2004 (ימי הקיצוצים של ביבי) התקשחו התנאים לקבלת זכאות ומאז (כמו שרשמתי למעלה) אין אפשרות כמעט לקבל זכאות וגם אם מקבלים אותה הריבית גבוהה מדי (פה צריך לומר שביבי לא אשם בגובה הריבית מכיוון שמאז הריבית במשק ירדה בפראות ובאוצר לא יכלו לחזות את זה, הם כן יכלו לעדכן את הזכאות כל השנים האלו או למצוא פתרון אוטומטי לעדכון אבל על זה הם לא חשבו).
בעיקרון, נכון לכתיבת שורות אלו (אל תתאמצו אני אומר לכם שהיום זה ה-12/2/2012), יש מספר קריטריונים שצריכים להתאגד על מנת שתוכלו לקבל זכאות:
- כל מי שהייתה לו דירה פעם – לא זכאי (כלומר, כל מי שאי פעם היה בעל דירה, גם אם היא הייתה בעלות של 50,000 ₪ בבאר שבע…) לא זכאי לשום הטבה.
- רווקים – רק אם אתם מעל גיל 30 (רווקים בני 29 לא זכאים).
אה, ועכשיו בואו נספור נקודות
העיקרון אומר שצריך לאסוף נקודות זכות ואם מגיעים ל-1,000 נקודות מתחילים להכלל בקטגוריית הזכאים ואלי לקבל כמה שקלים בריבית טובות (כיום 100 אלף ₪ ב-3% ל-25 או 28 שנה).
להלן תנאי הנקודות:
- כל שנת נישואין (או כל שנה מעל גיל 30 לרווקים) = שנת נישואין ראשונה שווה 250 נקודות ולאחר מכן כל שנה שווה 50 נקודות נוספות
- כל אח שיש לכם = 50 נקודות
- כל ילד שיש לכם = הילד הראשון מזכה אתכם ב- 350 נקודות וכל ילד נוסף ב- 150 נקודות (החל מהילד החמישי מקבלים רק תוספת של 100 נקודות עבור כל ילד)
עכשיו תסכמו את הכל ונראה כמה קיבלתם (אם יש לכם פחות מאלף נקודות, אתם לא זכאים).
אם יש לכם אלף ומעלה, אז יספרו את משך זמן השירות שלכם וזה יוסיף לכם נקודות (שימו לב, עניין הצבא נספר אך ורק אם הגעתם ל1000 נקודות), אם הגעתם ל999 והייתם 3 שנים בצבא זה לא יעזור לכם, אבל אם הגעתם ל 1000 והייתם 3 שנים בצבא אז הניקוד שלכם יהיה 1360 (10 נקודות עבור כל חודש שירות).
מבולבלים? גם אנחנו …
איו מה לעשות, זכאות בארץ נהייתה כמעט ובלתי מושגת גם אם היא מושגת היא לא בדיוק מיטיבה אתכם, זה לא היה פוסט נגד הממשלה חלילה (למרות שאני אישית חושב שהיא כן יכולה לעזור קצת יותר) וזה לא היה פוסט שנועד להשביז אתכם (אתם צריכים לשמוח שריבית של 3% ל-28 שנה היא לא כל כך אטרקטיבית היום), זה פשוט היה פוסט שנועד לשים את הדברים על השולחן ולהסביר לכם מהי "זכאות משכנתא". ההמלצה שלי בשבילכם, היא לעבור לעומק על הבלוג ובפרט לעיין במדריך משכנתא, על-מנת לדעת כיצד להתמודד עם שאר הדברים הקשורים בתהליך.
ועוד דבר קטן, למה ש"ס וישראל ביתנו מתווכחים?
בעיקרון כולם רוצים לתת שירות טוב לאזרח (במיוחד לפני הבחירות) ולכן הייתה ועדה שקבעה שצריך להגמיש את התנאים לקבלת זכאות ואפילו היא יצאה עם החלטות, אבל הויכוח הוא על סעיף שרוצה ישראל ביתנו להכניס לחוק הזכאות, שיהיה תנאי סף לקבלת זכאות והוא יכולת השתכרות.
אני אסביר, מי שלא עובד ומרוויח לא יוכל להשתמש בכספי הזכאות (הרעיון הוא להרחיק את מצביעי ש"ס מן הזכאות, כי אם הם לא עובדים משמע הם לא יהיו זכאים).
דרך אגב, האוכלוסיה החרדית היא אוכלוסיה שהכי הרבה "זכאית" כי לפי הקריטריונים הישנים יש לכם הכי הרבה ילדים + הכי הרבה אחים ואחיות והם גם מתחתנים מוקדם, כך שהם מגיעים עם וותק בשנות הנישואין.
עכשיו אטיאס וליברמן יתווכחו קצת ויעשו שרירים אחד לשני ומראה מה יהיה (אני מקווה שלא הבנתם מזה שאני תופס צד בעניין הזה כי אני ממש לא). אני חושב שהמדינה צריכה לעזור לכל אזרחיה (גם החרדים וגם העולים החדשים וגם בנימה חברתית זו למעמד הביניים שלה).
אני כאן לשאלות בנושא זכאות שלא עוזרת…