לפני כשלושה ימים התבשרנו כי בנק ישראל החליט להוריד את הריבית שוב ברבע אחוז (זה נעשה ברציפות כבר מעל לשנתיים) והפריים ירד לרמה של 3% (קודם לכן הוא היה 3.25%).
בפוסט הבא אציג לכם את הסיבות לירידת הריבית, מה זה יעשה למשכנתאות הקיימות שלנו ומה זה אומר לגבי ההצעות מחיר שכבר קיבלנו.
אז למה הריבית ירדה?
בעיקרון, בנק ישראל מנסה לכוון ליעד אינפלציה מסויים. הוא מעוניין שהמוצרים בארץ יעלו בין 1% – 3% בשנה, כאשר זה קורה זה אומר שהמצב בארץ "נורמאלי".
עליית המחירים מראה כי המשק בריא ויש ביקושים הולכים וגוברים למוצרים (צריכה, מותרות וכו'), כאשר זה לא קורה ומדד המחירים לצרכן (שהוא בעצם המייצג הישראלי לאינפלציה) לא מגיע לטווח שבין ה- 1% – 3%, זה אומר שהמחירים בארץ לא עולים כי למוצרים אין ביקוש והמדינה כבר לא נמצאת בצמיחה.
לצערנו זה בדיוק מה שקורה עכשיו במדינתנו הקטנה, מדד המחירים כבר לא מטפס ברמות האלו, ייתכן וזה "טוב" עבורנו כפרטים כי אנחנו משלמים פחות על מוצרים מסויימים אבל למדינה (וגם לנו) זה לא עושה טוב כי זה מראה שמשהו פה תקוע (תחשבו שהמשכרות שלכם לא הייתה עולה כל שנה ב"כמה שקלים", זה היה מראה שמשהו לא תקין מתרחש).
בנק ישראל ראה שהמדד לא מטפס ומנגד גם בנקים אחרים בעולם מורידים את הריבית והחליט להשתמש בנשק הכי "כבד" שלו, הוא מוריד את הריבית ובכך גורם למספר דברים במקביל:
- אנשים מתחילים לחסוך פחות – כי הריבית שמקבלים על חסכונות קטנה ואנשים מעדיפים להשקיע את הכסף במקומות אחרים.
- אנשים לוקחים יותר הלוואות – כי מחירי ההלוואות זולים ואנחנו (וכמובן גם העסקים) נוטים לקחת יותר הלוואות על מנת לרכוש מוצרים או להשקיע.
- משלמים על ההלוואות הקיימות פחות כסף – ולכן נותר לנו יותר כסף לבזבוז ולהשקעה
כאשר שלושת הדברים האלו קורים ביחד זה יוצר ביקוש יתר למוצרים ואז המחירים עולים ואז המדד מתיישר על פי מה שרוצים בבנק ישראל.
איך זה משפיע על ההלוואות הקיימות שלנו?
בעיקרון, זה תלוי מאוד באילו מסלולים יש לנו משכנתא.
אם המשכנתא שלנו היא במסלול פריים, אז נראה הקלה מיידית בהחזר החודשי כי ריבית הפריים ירדה וזה אומר שממחר נשלם פחות על ההלוואה שלנו.
מצד שני, אם המסלול שלנו הוא במסלול צמוד מדד אנחנו לא נראה ירידה מסוימת בהחזר החודשי אבל נשמח לדעת שכל זה קרה בגלל שהמדד היה נמוך בתקופה האחרונה, מה שאומר ששילמנו פחות על ההלוואות שלנו בתקופה האחרונה וזו בשורה טובה עבורנו.
אם ההלוואה שלנו בקל"צ או במל"צ, אז לא נראה שום שינוי לטובה, בדיוק כפי שהיה קורה אם הריבית הייתה עולה, מכיוון שבמסלול זה הריבית והמדד קבועים מראש ואינם משתנים בשל עלייה או ירידת ריבית או מדד כלשהם.
אם ההלוואה שלנו במסלול משתנה שבו קיימת נקודת שינוי בתקופה הקרובה, נראה שינוי לטובה כי עוגן הבסיס שלנו יהיה יותר נמוך יותר.
איך זה משפיע על הצעות המחיר שקיבלנו מהבנקים?
רבות השאלות שעוסקות בנושא מתי נראה את השינוי בהצעות מהבנקים.
בעיקרון כשריבית בנק ישראל עולה לוקח קצת זמן עד שלוקחי המשכנתאות מרגישים בשינוי ולא תמיד מרגישים אותו במלוא עוצמתו.
עלות גיוס הכסף של הבנקים ירדה בעקבות ירידת הריבית ועדיין, ההצעות שקיבלתן ותקפות ל- 12 יום הקרובים לא ישתנו כל כך מהר.
השינוי יהיה באופן הדרגתי ואיטי החל מעוד שבועיים בערך וילך והתעצם בחודש הבא.
מי שיכול להמתין עם המשכנתא עוד כחודש פלוס מינוס יעשה טוב, כי אז יוכל להרגיש מעט את ירידת הריבית.
דרך אגב, במסלול הפריים נראה ירידה מיידית כי הוא משתנה "און ליין" ולכן כשאני אומר שנרגיש את הירידה בשלב מאוחר יותר אני מתכוון לריביות הקבועות / קלצ"ים / מלצ"ים ומשתנות כל חמש צמודות.
מה יהיה בעתיד?
אני מניח שבנק ישראל ינסה כמה שיותר להתאמץ על מנת להגיע ליעד האינפלציה שקבע לעצמו ושהוא חושב שהוא "בריא" למשק הישראלי.
עד שבנק ישראל לא ירגיש הוא עומד ביעדיו הוא ימשיך להוריד את הריבית.
יחד עם זאת, צריך לזכור שהריבית מאוד מאוד נמוכה ואין יותר מדי "בשר" לחתוך (ריבית הפריים הכי נמוכה שהייתה אי פעם בישראל הייתה בגובה 2% והיא הייתה ב- 2009, כך שיש עוד 1% הפרש לרמה הנמוכה שהייתה פה אי פעם).
עוד דבר שחשוב לזכור הוא שככל שהריבית תרד ככה עלויות המימון יהיו זולות יותר, ואז לאנשים יהיה יותר "זול" לקנות דירה להשקעה ולכן בנק ישראל כל כך חושש לפני שהוא מוריד את הריבית (חלק מיעדיו הם גם מחירי דיור שפויים).
אני מניח שבנק ישראל יוריד את הריבית ב"עוד קצת" אבל לא יחזיר אותה לימי 2009, ואם הוא ירגיש שאין לו ברירה והוא חייב להוריד עוד ועוד את הריבית הוא פשוט יחפש דרך למנוע מלוקחי המשכנתא להנות מריבית זו או יגביל בנוסף את החלק המשתנה של ההלוואה (להזכירכם, היום יש הגבלה של 33% על מסלול הריבית המשתנה).