כבר קרוב לחודשיים אנו כותבים על כך שהריביות של הקל"צ עלו, בחלק מהתקופות (בעיקר הקצרות) הריביות עלו מעט ובטווחים הארוכים הם עלו באופן הרבה יותר משמעותי.
כל זה מביא אותנו לשאלה האם עדיין שווה לקחת את המסלול הזה? האם הוא תורם לתמהיל המשכנתא שלנו גם כאשר הריביות שלו גבוהות? והאם אין חלופות ומסלולים מעניינים יותר ומשתלמים יותר? כל זאת ועוד – בפוסט שלפניכם.
בכמה הריבית עלתה?
בשביל לדעת אם "שווה או לא שווה" נצטרך לבחון את גובה עליית הריבית. אין לזה תשובה חד משמעית, אבל ההערכות הן שהריבית עלתה סביב ה-0.25% לטווחים הקצרים ועד ל-1% בטווחים הארוכים.
זוהי בהחלט עליה משמעותית שטורפת את הקלפים וחייבים לדון מחדש באופציית הבחירה.
גם לאחר העליות בזמן האחרון, הריבית שאנו מקבלים על הקל"צ בתקופה זו היא עדיין מאוד נמוכה אם משווים אותה לריביות היסטוריות ולשנים האחרונות.
בעצם, אפשר לומר שהריבית היא מעט יותר גבוהה ממה שהיינו מצליחים לקבל עד לפני חודש–חודשיים אבל יחד עם זאת היא מאוד זולה בהשוואה לריבית שהיינו מקבלים לשפי שנה–שנתיים (ובוודאי ביחס לריבית שהיינו מקבלים לפני כן).
אז מה עושים ואיך מחליטים? החלטה היא פשוטה מאוד ואני רוצה ללמד אתכם איך מקבלים החלטה.
שאלה ראשונה שצריכה להישאל – לכמה שנים אנחנו צריכים את המשכנתא?
אם אתם חושבים שהמשככנתא תהיה אתכם שנים רבות (מעל 10 שנים לפחות), אז זה בהחלט שיקול נכון לשלב קל"צ בהלוואה שלנו. שכן, אנחנו נקבל ביטחון מלא ולא נהיה חשופים לתנודות בשוק מבחינת ריביות ומדדים.
מנגד, אם אתם חושבים שהמשכנתא לא תחזיק מעמד אצלכם יותר מ-10 שנים והיא ככל הנראה תמוחזר / תוחזר לפני כן, אז לא הייתי מתנפל על הקל"צ כי יש מסלולים יותר מעניינים היום (כגון הקבועה הצמודה / משתנה כל חמש צמודה / לא צמודה) שנוכל לקבל בהם ריביות טובות יותר ואם ניקח בחשבון שהמדד אמור להיות די נמוך בשנים הקרובות זה בהחלט מעניין יותר ממסלול הקל"צ.
נעשה רגע סדר ונסכם:
- אם המשכנתא היא לטווח אורך (כלומר, נחזיק אותה לטווח הארוך) – הקל"צ נראה משתלם.
- אם המשכנתא היא לטווח קצר (היא יכולה להילקח לטווח הארוך, אבל בפועל נחזיק אותה לטווח הקצר) – אז יש מסלולים מעניינים יותר.
שאלה שניה שצריכה להישאל – מה הריבית שדורשים מאיתנו תמורת הקל"צ?
אם הריבית שאנחנו מקבלים על הקל"צ היא גבוהה יחסית לשוק (לדוג' קיבלתם ריבית של 4.5% במקום 4% ל-20 שנה), אז ככל הנראה הבנק מתמחר אתכם בריבית גבוהה (זה קורה בדרך כלל באחוזי מימון גבוהים).
במצב כזה, בהחלט כדאי לבחון חלופות אחרות כמו הקבועה הצמודה, שאפשר לקבל אותה במחירים יותר סבירים ואולי גם באותה ההזדמנות נצליח לקצר את השנים (יש לזכור שבמסלול הצמוד ההחזר יעלה בכל שנה בגובה המדד ולכן אם תכננתנם להחזיק 2,000 ש"ח במסלול הקל"צ א כדאי להתחיל בהחזר של 1,800 ש"ח במסלול הצמוד ולתת לכם מרווח ביטחון לעליה העתידית).
כמובן, שאם בשאלה הראשונה כבר עניתם שאין לכם צורך במשכנתא ארוכת טווח, אז אין טעם לשאול את השאלה השניה ומראש כדאי לשקול לוותר על הקל"צ.
לסיכום,
הריבית של הקל"צ עלתה אמנם, אבל עדיין נמוכה מאוד מבחינה היסטורית וקשה לי להאמין שנצליח לקבל את המספרים שאנחנו מקבלים היום בעוד מספר שנים.
מצד שני, לכל אלו שלא מתכננים להחזיק את המשכנתא לאורך זמן, אני לא רואה צורך לקחת את הקל"צ במחירים גבוהים אלא הייתי שוקל במקומם מסלולים אחרים (כגון: קבועה צמודה או משתנה כל חמש צמודה / לא צמודה) מכיוון שאם המשכנתא תוחזר בעוד 7 שנים אז סתם שילמתם לבנק על הביטחון ולא נהניתם ממנו.
אשמח לשמוע את דעתכם בנושא
נ.ב: אני מזמין אתכם להירשם לניוזלטר של האתר (זה בחינם וללא דואר זבל) ולהיות הראשונים שמקבלים עדכונים על פוסטים חדשים – ההרשמה מתבצעת מכאן.