נכון, אני כותב בנושא זה קצת יותר מדי בזמן האחרון (פעם אחרונה כתבתי על כך לפני כחודש), אבל המצב בשוק פשוט מחייב אותי לכתוב על הנושא הזה באופן יותר תכוף, כי הרבה מהקוראים כאן נמצאים במצב של לקיחת את המשכנתא ממש בימים אלו (או לחלופין צריכים את המשכנתא בעוד כמה חודשים) ואני רוצה לעדכן אתכם ממש בזמן אמת מה קורה בשוק.
אז ככה, בגדול הריביות ממשיכות לעלות ונראה שזה גם הכיוון לחודשים הקרובים – בכמה הן עלו? למה זה קורה? ומה צופן העתיד? כל התשובות ועוד בפוסט הבא…
למה הריביות עולות?
אני אגיד לכם את זה באופן הפשוט ביותר שאני יכול – הבנקים פשוט רוצים להרוויח יותר. נקודה.
אני לא אומר ש"לא מגיע להם" או ש"הם לא הוגנים" כי זה לא ממש לא משנה מה אני אגיד ובינינו זה גם העסק שלהם וזכותם לעשות מה שהם רוצים אבל בגדול לא קרה בשוק שום אירוע חיצוני שמחייב עליית ריבית אלא מדובר נטו בהחלטה של הבנקים.
כלומר, אם במחצית השניה של השנה שעברה ראינו שהריבית עלתה כי עלויות הגיוס עלו (האג"ח ירד, התשואות עלו ובלה בלה בלה), הפעם לא התרחש משהו כזה, אלא פשוט הבנקים החליטו שמעכשיו הריביות יותר גבוהות.
היו מספר גורמים שעזרו לזה להתרחש:
- יציאת בנקים מהמשחק
בנק לאומי ובנק פועלים הכריזו בקול רם השנה שהם מעוניינים להקטין את תיק האשראי שלהם לדיור (ת'כלס, מותר להם) וזה גרם לשני דברים במקביל:
א. הם מוכרים בריביות יותר גבוהות – כי כעת הם לא "לחוצים" על הלקוחות ולכן לא מוכנים להתפשר על תיקים עם ריביות נמוכות
ב. הבנקים האחרים העלו בעקבותיהם את הריבית – כי אם לאומי ופועלים הקטינו נתח שוק, זה אומר שישנם לקוחות שהיו בבנקים הנ"ל וקיבלו ריבית גבוהה מאוד (הכל יחסי, כן) ולכן מספיק שבנק אחר מוריד עוד "קצת" את הריבית והוא זוכה בלקוח.
בפועל גם הבנק שזכה בלקוח מכר את המשכנתא בריבית יותר גבוהה מהעבר כי הוא לא היה צריך להתמודד עם הצעה נמוכה שקיבל הלקוח אלא עם הצעה גבוהה שקיבל הלקוח. - חוסר תחרות בין הבנקים
נראה כי כבר אין ממש תחרות חזקה על לקוחות המשכנתא, הבנקים די "שבעים" לאחר מספר שנים שהם ניפחו את תיק האשראי שלהם ועכשיו שזה מתחיל להרגיש להם מסוכן מצד אחד ופחות רווחי מצד שני, הם רוצים להפנות את הכסף שלהם לאפיקים אחרים ולהרוויח שם יותר כסף בסיכון אולי יותר נמוך (ועם חובה נמוכה יותר להלימות הון והפרשת כספים). - ניסיון לדחוק את יועצי המשכנתאות
הבנקים גם הדירו בשבועות האחרונים את יועצי המשכנתאות מהסניפים שלהם, מה שלדעתי יגרום לכך שללקוחות יהיה אפילו טיפה יותר קשה לבצע סקר מוצלח ולזכות בריבית טובה יותר.אמנם זה לא הסבר למה הריבית עלתה עד עכשיו, אבל זה בהחלט זרז לכך שהריבית העתידית כנראה תעלה כי המו"מ ייעשה לרוב בצורה פחות מקצועית.
בכמה הריביות עולות?
מצורפות ריביות המשכנתא הממוצעות השנה (עד לחודש מאי) כפי שהן מפורסמות על-ידי בנק ישראל:
על פניו נראה כי הריביות הלא צמודות עלו בחודש האחרון בכל התקופות, אבל נתון מפתיע מראה שהריביות הצמודות דווקא ירדו מעט החודש וזה בעיקרון הפוך למגמה של עליית הריבית.
אפשר להסביר את התופעה על ידי 3 גורמים:
- המדד עלה בחודש אפריל ב-0.4% ובחודש מאי ב-0.3% – בכל פעם שהמדד היה נמוך הבנקים בעצם "קצת" הפסידו על ההלוואות הצמודות (כי הם לא קיבלו הצמדה) ולכן הריבית הזו עלתה ברציפות מספר חודשים רב.
בחודשיים האחרונים המדד עלה ולכן הבנקים נרגעו קצת והשאירו את המצב כפי שהוא (הירידה בריבית לא הייתה משמעותית במיוחד כפי שאתם יכולים לראות). - אתם צופים בטבלה שבעצם מספרת לנו מה קרה בחודש מאי 2016, וצריך לזכור שהעליה הייתה לקראת המחצית השנייה של מאי (והמחצית הראשונה של יוני) ולכן אני מאמין שבחודש הבא נוכל באמת לראות בכמה עלתה הריבית.
- הלוואות ותיקות – חלק מהמשכנתאות שנלקחו בחודש שעבר היו הלוואות שנחתמו בין הבנקים ללקוחות לפני שנה ואף יותר, ללקוחות אלו הבטיחו ריבית נמוכה יחסית (כלומר על בסיס העוגן, אבל עדיין עם מרווח מאוד נוח) ולכן אנשים עדיין לוקחים חלק מההלוואות בריבית יחסית נמוכה, מה שמשפיע בטווח הקצר על הממוצע ומוריד אותו באופן לא כל כך טבעי (כי אלו שחותמים היום מקבלים ריבית גבוהה בהרבה).
מה הצפי להמשך?
אני לא יודע לצפות את השוק כמה שנים קדימה, אבל לאורך החודשים הקרובים אני מאמין שנמשיך לראות הקשחה של התנאים מצד הבנקים, ובנוסף עליות ריבית מתונות שימשכו לאורך זמן רב.
אני לא רואה סיבה שהבנקים ירצו וינסו להגדיל את נתח השוק שלהם במשכנתאות באופן מטורף, בעוד הם רק הצהירו לאחרונה שהם לא רוצים לעשות זאת אלא להפך, הם מעוניינים להקטין את הסיכון והחשיפה שלהם ולכן הם מעלים ריביות ומקשיחים תנאים.
אני חושב שמי שצריך את המשכנתא שלו בעוד כמה חודשים, יעשה בשכל אם ייקח כבר עכשיו את המשכנתא (או לפחות את חלקה), פה צריך להיזהר לא להיסחף עם ההחזר החודשי ולוודא שאנו יכולים לעמוד בו במידה ואנו משלמים שכירות או משכנתא נוספת במקביל.
לסיכום,
כפי שאמרתי בהתחלה, קצת קשה לי לבוא בטענות לבנקים (אחרי הכל, זה העסק שלהם וזכותם לעשות מה שהם רוצים, במגבלת החוק כמובן), יחד עם זאת זה נראה לי לא כל כך טבעי שהכל נעשה במקביל ואין אפילו בנק אחד שמוכן למכור בזול על מנת לייצר תחרות בריאה.
עוד כמה חודשים כאלו ואני מניח שנשמע גם את "קול הלקוחות", אני די מאמין שיהיה לפחות חבר כסת אחד שירצה לקפוץ על "העגלה החברתית" ולהציף את הנושא בתקשורת.
עד אז, אני מקווה שנספוג עליות מתונות ואולי אפילו ירידה מדי פעם, אבל כפי שאמרתי מקודם הסיכוי לכך לא גבוה ופנינו צריכות להיות נשואות למגמה הולכת וגוברת של התייקרות ריביות.
נ.ב: אני מזמין אתכם להירשם לניוזלטר של האתר (זה בחינם וללא דואר זבל) ולהיות הראשונים שמקבלים עדכונים על פוסטים חדשים – ההרשמה מתבצעת מכאן.