אני מקווה שלא נבהלתם מהכותרת ואם כן אז תקראו אותה עוד פעם כי הנושא הזה הוא רציני ויכול לחסוך לכם לא מעט כסף.
בלימודי הכלכלה שלי (שהיו די משעממים ברמה הכללית) אחד הקורסים שכן עניינו אותי (ובעיקר הביך אותי) היה "תורת המשחקים", מבלי להיכנס לפרטים מהי תורת המשחקים (את זה תוכלו למצוא באינטרנט בהרחבה, שוב אני אומר – הנושא מרתק), אחד הדברים שכן למדתי שם הוא שאנחנו עושים לעצמנו הנחות שעולות לנו הרבה כסף והסיבה היא שאנחנו קצת עצלנים.
אנחנו לא ממש עצלנים כשאנחנו צריכים לקום בבוקר וללכת לעבודה (אני מניח שרוב הקוראים פה עובדים לא מעט שעות ביום) ואנחנו גם לא עצלנים לרדוף אחרי הילדים שלנו בכל יום, לעשות קניות מטורפות בסופר, לבקר את ההורים וכן, גם לשטוף את הבית ולעשות כלים, בזה אנחנו איך שהוא בסדר. (קצת מקטרים, אבל עושים את העבודה 🙂 )
אבל כשזה מגיע לחישובים ולקבלת החלטות, אנחנו קצת מתעצלים ונותנים למוח שלנו לעבוד בהספק נמוך יותר ממה שהוא באמת מסוגל. זה לא נובע מרצון שלנו לזלזל (הרי אף אחד מאיתנו לא מזלזל במשכנתא שהוא עומד לקחת ומוכן לעשות הרבה מאמץ על מנת לייעל אותה ולהפוך אותה לטובה וחסכונית עבורו), אבל המוח שלנו בנוי כך שהוא עושה חישובים מהירים ומגיע למסקנות מהירות ובכך הוא חוסך לו אנרגיה חשובה.
יאללה, חפרתי מספיק – בואו ניתן תשובות.
קודם כל נתעסק בשאלה: מה באמת יותר יקר?
אם מציעים לי בבנק שני מסלולים, הראשון הוא מסלול קבוע ולא צמוד (קל"צ) והמחיר שלו לשנה הוא 5% לשנה. המסלול השני הוא מסלול ריבית קבועה אבל צמודה למדד עם ריבית של 2% לשנה, לריבית הזו מצטרף בכל שנה מדד של 3% – אז תחשבו מהר ותגידו לי מה יותר יקר?
רוב האנשים שדיברתי איתם ורוב האנשים שאני מתכתב איתם בבלוג לא ייתנו תשובה מהירה על זה, הרי מי מאיתנו רוצה להיתפס עם המכנסיים למטה? אבל בשטח מה שקורה זה שהראש שלנו עושה את החישוב הזה אוטומטי, ובמוח של כולנו (אולי לא כולנו אבל הרוב המוחלט) הוא שהמסלולים זהים ובסוף נשלם על כל אחד מהמסלולים אותו הדבר.
הבעיה היא שאת החישוב הזה אנחנו עושים בראש ונראה לנו הגיוני ש-5% ריבית ללא מדד שווה ל-2% ריבית + מדד של 3%, הרי זה גם יוצא 5% אז כנראה שזה פלוס מינוס אותו הדבר.
את התשובה אני מציג לכם פה (דרך אגב, זה בסדר שלא ידעתם את התשובה, זה בדיוק כמו שלא תדעו כמה קילומטרים יש בין ישראל לאנגליה, אנחנו פשוט לא אמורים לדעת את זה), מה שכן צריך לקרות עכשיו זה לשאול את עצמכם, האם זה הדבר היחיד שלא בדקנו ולא חקרנו? סביר להניח שלא (שוב זה נורמאלי ובגלל זה תורת המשחקים מצליחה כל כך, כי זה מאוד קשה לשנות את המוח שלנו ואת דפוס החשיבה שלנו).
אבל זה בדיוק הרגע לעצור ולהיזכר שאתם עומדים לקחת ים של כסף ומתעסקים פה בדבר שכל סטיה קטנה בו ועל כל טעות זעירה משלמים ולרוב משלמים ביוקר. לכן, אתם חייבים להיות יותר יסודיים ולא להניח הנחות מראש שלא באו אחרי בירור מקיף וירידה לפרטים.
והנה באמת התשובה:
מסלול בריבית קבועה של 2% עם מדד של 3% הרבה יותר יקר מקבועה לא צמודה בריבית 5%.
הנה המספרים המדוייקים (עשיתי חישוב על הלוואה של 500,000 ₪ ל- 20 שנה)
המסלול |
גובה המשכנתא |
החזר בסוף תקופה |
קבועה לא צמודה (ריבית=5%) |
500,000 ₪ |
791,946 ₪ |
קבועה צמודה (ריבית = 2%, מדד = 3%) |
500,000 ₪ |
828,790 ₪ |
ההפרש |
36,844 ₪ |
הפרש של כמעט 37,000 ₪ בין המסלולים!!! (ואת זה בדקתי על חצי מיליון שקל, רובכם לוקחים יותר אז ההפרש יהיה גדול יותר), אבל את הפוסט הזה כתבתי לא רק בשביל לתת לכם תשובה מה יותר יקר ומה יותר כדאי, אלא בשביל 2 דברים חשובים:
- שלא תעשו חישוב מהיר בראש כשמציעים לכם שני מסלולים ועל בסיס זה תקבלו החלטה חשובה וקריטית.
- שתחשבו ותחקרו עוד ועוד על המשכנתא שלכם והמסלולים שאתם לוקחים, בכל מקום יש "קאצ'" שצריך לחקור אותו קצת יותר לעמוק ומי שיהיה חכם ויעשה את זה יחסוך לעצמו הרבה כסף (הרבה יותר מ-37 אלף ₪).
לסיכום,
אני מאוד מקווה שלא ייאשתי אתכם, אני בטוח שאם אתם קוראים את הבלוג הזה באופן יסודי וקבוע, אתם כבר בצעד הראשון והחשוב של לקחת משכנתא שטובה וחסכונית עבורכם.
זה היה רק "תמרור אזהרה" שאומר שהמשכנתא זה לא רק תמהיל וריבית אלא הרבה פסיכולוגיה וציפיות לעתיד שכדאי לנו לעשות עליהם מחקר רציני לפני שאנחנו "קובעים אותם בשלוף".
מה עוד אני מציע,
תירשמו לרשימת תפוצה שלי, זה יעזור לכם מאוד לעקוב באופן יציב על הבלוג, לקרוא על מסלולים חדשים, תמהילים מומלצים וכמובן ריביות עכשוויות של המשכנתאות.
הקליקו פה ותירשמו (זה כמובן בחינם וללא שום דואר זבל).
נ.ב
במדד שנתי של 2.57% המסלולים יהיו מאוזנים ובשניהם נשלם את אותו הסכום בסוף.
למרות שזה קשה לחשוב על זה, אבל במקרה הזה אנחנו מקבלים תוצאה כזו:
2+2.57 = 5 (מי אמר שמתמטיקה זה לא כייף 🙂 ).