לאט לאט נסגרים עוד ועוד מכרזים בתכנית מחיר למשתכן (כבר מעל ל-12,000 יחידות שווקו בהצלחה ליזמים) ואני חושב שבשנה הקרובה (וכל עוד לא יהיה זעזוע בממשלה) נוכל להיחשף לעוד הרבה פרויקטים במסגרת התכנית.
מכיוון שלא קיים בשום מקום מדריך מסודר על איך מוציאים תעודת זכאות, איך משתתפים בהגרלות וכו', מצאתי לנכון לעשות קצת סדר בנושא ולהגיש לכם את הדברים בצורה מסודרת וברוכה.
אז בואו נתחיל לעבור במסודר שלב אחר שלב ונבין איך גם אתם יכולים לזכות בהנחה משמעותית לדירה בתכנית מחיר למשתכן.
מה זה מחיר למשתכן?
הממשלה האחרונה החליטה לשנות כיוון חשיבה, פעם היו מוכרים קרקע של המדינה לקבלן המרבה במחיר והוא זה שהיה קובע לאחר מכן את מחיר הדירה לפי ראות עיניו.
כיום, מתקיים מכרז בין מספר קבלנים על קרקע של המדינה והקבלן שזוכה הוא זה שמציע את המחיר הנמוך ביותר עבור דירה מוגמרת לצרכן.
כלומר, זה מן מכרז הפוך שבו זוכה זה שמציע את המחיר הנמוך ביותר לרוכשים ולא זה שמציע את המחיר הגבוה ביותר למדינה.
הרעיון שעומד מאחורי זה הוא שהמדינה רוצה לעזור לקבוצות שונות באוכלוסיה לקנות דירה ולכן מוכנה לתת הנחה משמעותית לקבלן במחיר הקרקע ובתמורה לדרוש ממנו לבנות את הדירה בעלות נמוכה, כך שבסוף מתקבלת דירה במחיר נמוך משמעותית ממחיר השוק שלה (ההנחות לרוב מסתכמות בכ-200-300 אלף ש"ח – כך שדירה שאמורה לעלות מיליון ש"ח תימכר למי שיזכה בה רק ב 700-800 אלף).
בנוסף לזה, במספר יישובים בפריפריה, המדינה נותנת לרוכשים מענק נוסף של 40,000-60,000 שקל.
את הרשימה המלאה של כל המכרזים, הפרויקטים והמחירים תוכלו למצוא בעמוד "כל מכרזי מחיר למשתכן" באתר.
מי זכאי להשתתף בהגרלות של מחיר למשתכן?
התנאי הראשון הוא שאין לכם ולא הייתה לכם דירה בבעלותכם ב-6 השנים האחרונות (כמו גם שלא שכרתם דירה בדמי מפתח ב-6 השנים האחרונות, שאין לכם זכויות בנחלה במשק חקלאי או ביישוב קהילתי, שאין לכם זכויות בדיה בשלבי בניה ושלא ניתן לכם סיוע ממשלתי לדיור בהלוואה, מענק, פיצוי פינויים וכו').
מי שעבר את תנאי הסף הראשון צריך לבחון אם הוא עומד בתנאי הסף השני ומשתייך לאחת מהאוכלוסיות הבאות:
- זוגות נשואים או ידועים בציבור המקיימים משק בית משותף
כל מי שנשוי יכול להשתתף בהגרלה, זה לא משנה אם יש לכם או אין לכם ילדים, העיקר שאתם נשואים (חשוב מאוד להדגיש – אם אתם נשואים אבל לא עדכנתם זאת בתעודת זהות אז זאת בעיה, מכיוון שמשרד השיכון מאמת את הפרטים מול מרשם האוכלוסין, ולכן חשוב לעדכן את הספח בתעודת זהות. גם אם יש לכם תעודת נישואין זה לא יועיל לכם, ואתם חייבים לעדכן את תעודת הזהות עצמה). - זוגות שנרשמו לנישואים וצפויים להינשא תוך 3 חודשים מתאריך הגשת הבקשה
- רווקים, גרושים או אלמנים מעל גיל 35
- הורים יחידניים / חד-הוריים – אם אתם רווקים או גרושים אבל יש לכם ילד אחד (או יותר) שהוא מתחת לגיל 21 ומתגורר איתם בדרך קבע, אתם זכאים להשתתף ללא קשר לגילכם או למצב המשפחתי שלכם (קבוצה זאת זכאית גם אם היו לכם עד 50% זכויות בדירה שנמכרה בעקבות גירושין או לפניהם).
- נכים מגיל 21 ומעלה – מי שנכה בגפיים התחתונות (בעל כסא גלגלים) ובעל אישור ממשרד הבריאות על נכות של 75% ומעלה יוכל להשתתף בהגרלה למרות גילו הצעיר.
בנוסף לכך, קיימת הטבה לבני המקום – אם התגוררתם ביישוב מסוים ב-3 השנים האחרונות או לפחות 4 שנים מתוך 10 השנים האחרונות, אתם תוגדרו כ"בני מקום" באותו יישוב ויכול להיות שתיהנו מתעדוף בזכיה (לדוגמא, בחלק מהיישובים 30% מהדירות בפרויקט משוריינות לבני המקום).
איך מוציאים תעודת זכאות למחיר למשתכן?
על-מנת להשתתף בהגרלות, יש צורך בהוצאת תעודת זכאות – הוצאת תעודת הזכאות מתבצעת באמצעות אחת מ-3 חברות שנבחרו על-ידי משרד הבינוי והשיכון לטובת המהלך – חברת אלונים, חברת מילגם וחברת עמידר.
עלות הוצאת תעודת הזכאות הינה חד-פעמית בגובה 240 ש"ח (ומאפשרת לכם להשתתף בהגרלות במשך שנה מתאריך ההוצאה, כאשר לאחר מכן יש לחדש את התעודה בתשלום נוסף).
שימו לב: התשלום הנ"ל הוא עבור בדיקת הזכאות, כך שגם אם נמצא בסוף התהליך שאינכם זכאים לאישור, התשלום לא יוחזר.
את הנפקת תעודת הזכאות ניתן לעשות בשתי דרכים:
הוצאת תעודת זכאות באמצעות האינטרנט
דרך זאת מאפשרת לכם למלא את הפרטים באתר של אחת מהחברות וחוסכת לכם את הצורך להגיע לסניף עם מסמכים.
חשוב לציין: עשויים להיות מצבים שבהם יקראו לכם להגיע לסניף לטובת השלמת מסמכים מסוימים, ולכן חשוב לבחור להגיש את הבקשה בחברה שיש לה סניף קרוב למקום המגורים שלכם, כדי שלא תמצאו את עצמכם נוסעים רחוק (רשימת הסניפים של כל חברה מופיע בהמשך הפוסט).
להלן כתובות אתרי האינטרנט של החברות דרכם ניתן להגיש בקשה לתעודת הזכאות:
- לחצו כאן להוצאת תעודת זכאות דרך חברת אלונים מקבוצת מ.ג.ע.ר
- לחצו כאן להוצאת תעודת זכאות דרך חברת מילגם
- לחצו כאן להוצאת תעודת זכאות דרך חברת עמידר
הוצאת תעודת זכאות בסניף של אחת החברות
עליכם לקבוע פגישה מראש באחת מהחברות ולהגיע אל הפגישה עם המסמכים הבאים:
- תעודת זהות (מקור + צילום).
- זוג שנרשם לנישואין – אישור מהרבנות על נישואין בתוך 3 חודשים.
- גרושים מתחת ל-10 שנים צריכים להביא תעודת גירושין והסכם גירושין.
- בעלי דירה או חלק בדירה ב-10 השנים האחרונות צריכים להביא מסמכים אודות הנכס (ובמידה ומדובר בירושה יש להביא צו ירושה או צוואה וצו קיום צוואה + חוזה מכירת הנכס אם נמכרה דירת הירושה).
- הורים עצמאיים (חד-הוריים) צריכים להביא תעודת גירושין, הסכם גירושים שקיבל תוקף של פסק דין ותצהיר על מגורים ללא ידוע בציבור.
- זוגות ידועים בציבור צריכים למלא טופס הצהרה בנוגע לכך ולחתום עליו בפני עורך דין (במידה ובני הזוג מחזיקים בתעודת זוגיות של ארגון "משפחה חדשה", אין צורך לחתום מחדש על הטופס בפני עו"ד אלא רק בפני מנהל הסניף ולהציג את התעודה והעתק התצהיר שנחתם בארגון "משפחה חדשה מול עו"ד).
- נכים רתוקים בגפיים תחתונות מגיל 21 המחזיקים באישור של משרד הבריאות – צריכים להביא אישור חתום על-ידי לשכת הבריאות המחוזית של משרד הבירות ודו"ח תפקודי סיעודי עדכני מקופת החולים.
שימו לב: משרד הבינוי והשיכון נותן שירות של איסוף ממסכים מהבית ללא תשלום עבור ציבור זה (לקבלת השירות יש ליצור קשר עם החברה שבה פותחים בהליך הוצאת התעודה).
פרטי החברות שבהן ניתן להוציא את תעודת הזכאות:
- חברת אלונים מקבוצת מ.ג.ע.ר
- מוקד טלפוני – 2850*
- רשימת סניפים: אילת, אשדוד, אשקלון, באר שבע, בית שמש, בת ים, בני ברק, חדרה, חולון, חיפה, ירושלים, כפר סבא, כרמיאל, לוד, נצרת עילית, נס ציונה, נתניה, ערד, פתח תקווה, קרית ביאליק, קרית גת, ראשון לציון ותל אביב.
- חברת מילגם
- מוקד טלפוני – 6078*
- רשימת סניפים: אשדוד, אשקלון, בת ים, חיפה, טבריה, ירושלים, נצרת, נתיבות, פתח תקווה, צפת, קרית ביאליק, קרית שמונה, ראשון לציון ותל אביב.
- חברת עמידר
- מוקד טלפוני – 6266*
- רשימת סניפים: באר שבע, דימונה, חיפה, ירושלים, מעלות, נתניה ותל אביב.
איך מקבלים את תעודת הזכאות?
בהנחה ונרשמתם באמצעות האינטרנט, תקבלו את אישור הזכאות במייל תוך 10 ימי עסקים (אישור הזכאות הוא בעצם מספר נרשם וסיסמה לאתר ההגרלות).
במייל זה יוגדר עבורכם באילו פרויקטים מותר לכם להשתתף (מחיר למשתכן, פרויקטים ישנים במסגרת מחיר למטרה) ובאיזה יישוב תוגדרו כ"בני מקום" ותוכלו ליהנות מהטבה זו.
מהו אתר ההגרלות ואיך משתתפים בהגרלות?
טוב, עכשיו שקיבלתם זכאות ושיש לכם מספר נרשם וסיסמא, אתם יכולים להשתתף בהגרלות מחיר למשתכן בת'כלס.
לצורך כך, משרד הבינוי והשיכון הקים אתר מיוחד (הנה הקישור לאתר ההגרלות של מחיר למשתכן ומחיר מטרה) – באתר זה תוכלו לראות את רשימת כל המכרזים הפתוחים, את המחיר למ"ר בכל פרויקט (המחיר כולל מע"מ, מרפסת, מחסן וחניה) ותוכלו לבחור בפרויקטים שבהם תרצו להשתתף.
שלוש הערות חשובות:
- כאשר המדינה פותחת במכרז ליזמים ולקבלנים, כל מכרז כזה כולל מספר מתחמים – ולכן יכול להיות שמספר קבלנים זכו במכרז (כל אחד למתחם אחר). כך לדוגמא, במכרז בראש העין, יכול להיות שזכו 5 קבלנים שונים במספר פרויקטים במתחם.
באתר ההגרלות כל פרויקט כזה יופיע כשורה נפרדת ולכן עליכם להירשם לכל הפרויקטים בהנחה ואתם רוצים להשתתף בכל ההגרלות באותו מתחם. - כפועל יוצא (מכך שעשויים להיות מספר קבלנים שזכו במכרז בפרויקטים שונים), יכול מאוד להיות שהמחיר למ"ר שונה בין פרויקט לפרויקט באותו מכרז, ולכן חשוב מאוד לשים לב שאתם נרשמים רק לפרויקטים שבהם המחיר מתאים לכם.
- שימו לב שאין הגבלה על מספר ההגרלות שאליהן אתם נרשמים בזמן הזכאות, ואתם בהחלט יכולים להשתתף בהגרלות בכמה יישובים, מתחמים או פרויקטים (ללא עלות נוספת כמובן).
איך תדעו אם זכיתם בהגרלה?
ההגרלה מתקיימת כ-10 ימים לאחר סיום ההרשמה – ובמידה והשתתפתם בהגרלה, תקבלו מייל עדכון על כך שיש תוצאות להגרלה.
פרסום הזוכים הוא אנונימי ומופיע בו רק מספר הנרשם שלכם (ללא שמות או ת.ז) והמיקום שלכם בהגרלה (כך נראות תוצאות ההגרלה).
איך בוחרים דירה במידה וזכיתם?
גם אם זכיתם, זה לא אומר שתוכלו לבחור באיזו דירה שתרצו, מכיוון שזה תלוי במיקום שלכם בתוך ההגרלה – נניח שהיו 100 דירות בפרויקט מסוים והשתתפו בהגרלה 200 זכאים, כל אחד מהם מדורג לפי הסדר בהגרלה.
לזוכה הראשון יש את הזכות לבחור איזו דירה שהוא רוצה בפרויקט שבו הוא זכה (קומה / מיקום / מחיר / גודל וכו'), ורק לאחר מכן הבא בתור יוכל לבחור את הדירה שלו וכן הלאה (עד שהאחרון ברשימה נותר עם הדירה האחרונה ללא יכולת לבחור).
הזוכים בהגרלה מוזמנים לפגישה עם החברה הבונה לצורך בחירת דירה וחתימה על חוזה רכישה או זכרון דברים (שכולל גם התחייבות לא למכור את הדירה במשך 5 שנים ממועד קבלת האישור לאכלוס).
במשרדי החברה יוצגו לזוכים הדירות שנותרו לבחירה והם יצטרכו לבחור דירה בתוך כ-45 דקות (לכן, מאוד חשוב לעבור על מפרט הדירות, מחירן ואפשרויות המימון שלכם עוד לפני ההגעה לפגישה בכדי שלא תקבלו החלטה חפוזה ותחת לחץ).
במידה ויש זוכים שהחליטו לוותר על זכייתם מכל סיבה שהיא, התור שלהם פשוט מועבר לאדם הבא ברשימה (בדוגמא שלנו לזכאי מספר 101 וכן הלאה).
מימון הדירה וקבלת משכנתא בפרויקטים של מחיר למשתכן
במסגרת הפרויקטים של מחיר למשתכן,המדינה מאפשרת לכם לקבל 75% משכנתא לפי שווי השוק של הדירה (לפי הערכת שמאי) ולא לפי המחיר המוזל בפועל.
לדוגמא, במידה וזכיתם בדירה שעולה 1,000,000 שקל במסגרת התכנית, אך שווי הדירה בשוק החופשי הוא 1,200,000 שקל – תוכלו לקבל מימון של 900,000 שקל (75% מ-1,200,000) ולא 750,000 שקל (75% ממיליון שקל).
יחד עם זאת, קיים תנאי לפי הרוכשים צריכים להעמיד הון עצמי מינימלי של 100,000 שקל ושווי הדירה אינו עולה על 1.8 מיליון שקל (תוכלו לקרוא על כך בהרחבה בפוסט הבא).
חשוב מאוד להגיש בקשת משכנתא לאישור עקרוני בבנקים לפני החתימה על החוזה בכדי לוודא שמאשרים לכם לקחת הלוואה בסכומים המדוברים.
לסיכום,
זה היה בעיקר פוסט אינפורמטיבי שנועד לעזור ולעשות סדר בתכנית מחיר למשתכן, שנראה שעולה ותופסת תאוצה מדי יום, ולכן חשוב לי שתדעו מה קורה שם.
אני אשמח לקבל תגובות ממקור ראשון מגולשים שהנפיקו כבר תעודת זכאות, השתתפות בהגרלות ואפילו זכו, כדי לשמוע על הרושם של מהתהליך והדברים הטובים והפחות טובים בו.
נ.ב: אני מזמין אתכם להירשם לניוזלטר של האתר (זה בחינם וללא דואר זבל) ולהיות הראשונים שמקבלים עדכונים על פוסטים חדשים – ההרשמה מתבצעת מכאן.