חודש יוני 2011 (לפני קרוב ל-7.5 שנים) היה החודש האחרון במדינת ישראל בו נרשמה עליית ריבית בנק ישראל – מאז חווינו מספר שנים של הורדת ריבית עד לרמתה הנמוכה ביותר אי-פעם (0.1%) שם היא גם נשאר קרוב ל-4 שנים ללא כל שינוי.
והיום (26/11/18) הודיע בנק ישראל באופן "מעט" מפתיע על עליית ריבית – הצעד מפתיע מכיוון שבפועל אין כרגע נגיד מכהן בבנק ישראל. רק בחודש שעבר, סיימה הנגידה ד"ר קרנית פלוג את תפקידה ומונה נגיד חדש, פרופ' אמיר ירון אך הוא יכנס לתפקידו באופן רשמי רק בעוד חודש (24/12). מסיבה זאת, מי שהודיעה בפועל על העלאת הריבית היא ממלאת המקום הזמנית, ד"ר נדין בודו-טרכטנברג.
אז בכמה הריבית עלתה? למה היא עלתה? איך זה משפיע על בעלי ולוקחי המשכנתאות? ומה כדאי לעשות עכשיו? כל זאת ועוד בפוסט הבא.
בכמה הריבית עלתה?
בגדול, מדובר בעליה די מינורית של 0.15% בלבד – עד היום ריבית בנק ישראל עמדה על 0.1% (וריבית הפריים על 1.6%) והחל מ-29/11 היא תעמוד על 0.25% (והפריים על 1.75%).
שימו לב שאמנם העליה היא לא "ענקית" אבל עשוי לסמל את הצפי להמשך.
למה הריבית עלתה?
ישנן הרבה סיבות לכך, אבל אני אמנה את 3 הסיבות העיקריות שלדעתי הביאו לכך שהריבית עלתה:
- המדד הגיע ליעד –
אחרי הרבה שנים שבנק ישראל פספס את היעד שלו למדד המחירים לצרכן (שנמצא בין 1%-3%), השנה סוף סוף המדד הגיע ל-1% ונראה שמתייצב בטווח זה.
זה נתן ביטחון לבנק ישראל ועזר להבין שאפשר להעלות את הריבית ולבדוק אם המדד ירד בעקבותיו או ימשיך במגמת העלייה. - השקל נחלש –
לאחר לא מעט זמן שהשקל היה חזק, מול הדולר בעיקר, החלה מגמת שינוי בחודשים האחרונים והשקל החל להיחלש באופן יחסי (כלומר, שער הדולר עלה).
בנק ישראל (מפתיע או לא) אוהב את זה כי זה עוזר ליצואנים והמדינה שלנו מתבססת על כלכלה של ייצוא, וככל שהדולר יהיה גבוה יותר והשקל חלש יותר, זה אומר שחברות שמייצאות לחו"ל יקבלו תשלום בדולרים שיומרו ליותר שקלים. זה עוזר למשק מכיוון שהכסף נכנס למדינה, החברה משלמת כאן מסים וזה מקל על היצואנים מכיוון שהם משלמים שכר לעובדים בשקלים. - הצמיחה מתייצבת ועולה –
בנק ישראל מודד את הצמיחה של המשק הישראלי והצמיחה הגיעה לרמות של 3% ויותר, ככל שהצמיחה תהיה גבוהה יותר, כך זה אומר שהשוק חזק יותר ומתקדם.
זה יכול לתת חיווי של שוק שרוכש וקונה יותר ובעקבותיו המדד אמור לעלות (הרי עודף ביקושים תמיד יעלה מחירים ועליית מחירים מובילים למדד גבוה יותר, זוכרים את סעיף מספר 1?). - הריביות בעולם –
רק לפני כחודש כתבתי על כך שבנק ישראל עשוי להעלות את הריבית בקרוב (אם כי צפיתי שזה יקרה כבר ב-2019) – אחת הנקודות שציינתי שם קשורה לריביות בשאר העולם – כאשר בארה"ב הריבית עלתה 8 פעמים רצופות מאז 2015, ובחודש ספטמבר לא פחות מ-15 מדינות העלו את הריבית (אפילו שמדובר בעיקר במדינות בקשיים כלכליים).
בנק ישראל צריך להתאים את עצמו לנעשה בעולם, ובעיקר בארה"ב, שמבחינה היסטורית הריבית בישראל תמיד הייתה גבוהה יותר בכדי למשוך לכאן כסף זר.
איך זה ישפיע על שוק המשכנתאות?
מכיוון שריבית הפריים צמודה לריבית בנק ישראל, זה אומר שהחל מעוד 3 ימים הריבית תעלה באופן אוטומטי ב-0.15% – זה ישפיע כמובן גם על מי שכבר יש לו משכנתא במסלול זה אך גם על מי שמתעתד לקחת משכנתא.
בנוסף לזה, עליה כזאת עשויה להביא לעליה בריביות המשכנתא גם שאר מסלולי המשכנתא – מכיוון שהיא תביא לכך שעלות הכסף לבנקים תגדל, והם יגלגלו זאת כמובן אל לוקחי המשכנתאות בהתאם.
מה כדאי לעשות עכשיו?
אני אחלק את התשובה שלי לשני חלקים:
למי שכבר לקח משכנתא
השינוי הוא יחסית מינורי וההחזר החודשי צפוי לעלות בכמה שקלים (במסלול הפריים), אבל שאר המסלולים לא משתנים ולכן לא תרגישו שינוי משמעותי בשלב זה ולא הייתי מציע לעשות שינוי כלשהו.
יחד עם זאת, זה אומר שכדאי לכם להתחיל לבדוק שוב את המשכנתא שלכם ולבדוק מה עליה נוספת של הריבית יכולה לעשות להחזר החודשי שלכם ולהתכונן לכך
למי שעדיין לא לקח משכנתא
זה הזמן להזדרז ולסגור את העסקאות, כדאי לנצל את סוף השנה (תקופה בה הבנקים רוצים לסגור עסקאות), "ולהיפגע" כמה שפחות מהריבית שעלתה.
אין ספק שעליית הריבית תוביל לעליית מחירים בכל מסלולי המשכנתא ואין ספק שהפנים של הריבית היא כלפי מעלה ולא כלפי מטה ולכן הריבית בעוד כמה חודשים בוודאי שתהיה יותר גבוהה מהריבית היום (גם לאחר העליה הנוכחית) ולכן לדעתי מי שצריך משכנאת כדאי לו לסגור את התנאים עד סוף השנה ולא להמתין.
לסיכום,
זוהי בהחלט הודעה דרמטית, מכיוון שאחרי הרבה שנים של ירידות ריבית וסטטוס-קוו פתאום בנק ישראל מעלה את הריבית ומסמן היפוך מגמה.
יחד עם זאת, הריבית לא עלתה בצורה קיצונית אלא רק ב-0.15% – לדעתי זו יותר אמירה של בנק ישראל מאשר שינוי כלכלי אמיתי.
הצפי ללא ספק הוא המשך עליות הריביות ולא הכיוון ההפוך.
נ.ב: אני מזמין אתכם להירשם לניוזלטר של האתר (זה בחינם וללא דואר זבל) ולהיות הראשונים שמקבלים עדכונים על פוסטים חדשים – ההרשמה מתבצעת מכאן.