אחרי לא מעט דיבורים וההערכות שהדבר עומד לקרות, אכן לפני יומיים 11/04/22 בנק ישראל הודיע כי הוא מעלה את ריבית בנק ישראל ב-0.25% (מ-0.1% ל-0.35%) ובהתאם את ריבית הפריים מרמה של 1.6% לרמה של 1.85% – מדובר בעלית ריבית ראשונה מאז 2018.
כמו כן, בנק ישראל גם רמז, באמצעות הצגת תחזית המחקר של בנק ישראל כי הוא צופה שבטווח של השנה הקרובה הריבית תעלה בעד 1.5%.
אני מניח ששמעתם על זה, קראתם על זה ואפילו גם דיברתם על זה עם החברים מהעבודה.
אני פה בשביל לעשות לכם קצת סדר בעניינים ואולי אני מקווה גם קצת להרגיע אתכם 🙂
אז למה הריבית עלתה? מה יקרה לריבית בעתיד? וכמה זה הולך לעלות לנו? כל זאת ועוד בפוסט הבא
למה הריבית עלתה?
יש המון סיבות לעליית הריבית, אבל אני חושב ששתי הסיבות הבאות, הן המרכזיות ויותר פשוטות להבנה (גם שלי) וניתן לראות את ההשפעה שלהן גם בשאר העולם:
- המדד (האינפלציה) – בשנים האחרונות היינו עדים למדד נמוך מאוד (סביב ה-1%) ולכן הריבית הייתה נמוכה, בשנה האחרונה המדד עלה לרמה של מעל 3% ובנק ישראל רוצה למתן אותו.
- קצב הצמיחה – כלכלת ישראל במצב טוב וקצב הצמיחה יחסית גבוה ולכן בנק ישראל מבין שלמרות שהעלאת ריבית מורידה את קצב הצמיחה (הרי יותר קל לעסקים להתפתח ויותר קל לאנשים לקנות כאשר הריבית נמוכה ומחיר הכסף הוא נמוך), עדיין עם קצב צמיחה גבוה, בנק ישראל יכול לעלות את הריבית בקלות יותר.
אזכיר, כי כבר לפני הקורונה נגיד בנק ישראל, מר אמיר ירון העלה את הריבית (כלומר, כבר אז הוא חשב שצריכה להיות ריבית גבוהה יותר ולכן העלה אותה).
אבל אז באה הקורונה, והמשק היה זקוק לריבית נמוכה (בשביל להניע את העסקים וגם קצת בשביל להקל על האנשים) והריבית ירדה לפני כשנתיים.
מנגד, הגיע המדד ועלה בצורה פראית במשך שנה וקצת ולא נראה שהוא מסרב לעצור.
כולנו חשבנו שזה בגלל הקורונה והקשיים שהיא יצרה (מפעלים מושבתים, שינוע איטי ויקר להחריד), אבל לאט לאט מסתבר שזו לא הבעיה היחידה של השוק, כלורמ נכון שיש פחות היצע בגלל ההשלכות של הקורונה, אבל בשל קצב הצמיחה הגבוה, האבטלה הנמוכה אנחנו מרשים לעצמנו לקנות יותר ומפה הגלגל חוזר חלילה
מה יקרה לריבית בעתיד?
בעיקרון, בנק ישראל רמז מספר פעמים כי מדובר על תהליך של מספר העלאות ריבית ולא בהעלאה בודדת.
בנוסף, הוא הציג תחזית של חטיבת המחקר שלו שהריבית אמורה להגיע בעוד שנה לרמה הרבה יותר גבוהה (עליה של עד 1.5%), אבל אסור לשכוח מדובר בתחזית בלבד וזה לא מחייב את בנק ישראל.
לדעתי (האישית בלבד ולא מבוססת על הנחות עבודה כלשהן) ייתכן ונראה בסוף שנת 22 את הריבית ברמה של סביב ה-1% (עליה של 0.9%) וייתכן שקצת יותר או קצת פחות, אבל זה בהחלט הרמה שבנק ישראל מכוון אליו לפי דבריו.
כמה זה יעלה לכל אחד מאיתנו?
חשוב לציין, שקשה לומר בדיוק כמה זה משפיע על כל אחד מאיתנו, כי לכל אחד מאיתנו יש סכום הלוואה שונה, ריבית שונה ותקופה שונה.
מה שכן ניתן לומר שזה משפיע באופן ישיר רק על מסלול הפריים, בדרך כלל מסלול הפריים נלקח לתקופות ארוכות ולכן אני בונה לכם טבלה קצרה, שתספר לכם בכמה ההחזר החודשי יעלה לכם יותר בכל חודש ובנוסף מה יקרה לאותו ההחזר אם ריבית הפריים תעלה ל- 3.1% (בהתאם לרמה שהציגה חטיבת המחקר).
אני מציג בפניכם טבלה שמראה מהי ההשפעה על 100,000 ש"ח, בשביל למצוא את ההשפעה עליכם, אתם תתרגמו את זה כבר לסכום ההלוואה שלכם במסלול הפריים
לדוג, אם אתם חייבים 320,000 אז תכפילו את העליה בהחזר פי 3.2, אם אתם חייבים 425,000 תכפילו את העליה בהחזר פי 4.25, הבנתם את הרעיון, נכון?
סכום ההלוואה בפריים |
שנות ההלוואה |
בכמה יעלה ההחזר מיידית |
בכמה יעלה ההחזר אם וכאשר הפריים יעלה לרמה של 2.5% |
100,000 |
25 | 11 ש"ח |
43 ש"ח |
למרות ההתייחסות שלי לפריים, עליית הריבית במשק תשפיע גם על הריביות בשאר המסלולים למי שיקח משכנתא בחודשים הקרובים (אך לא תשפיע על מי שכבר לקח משכנתא).
האם כדאי להחליף את הפריים במסלול אחר?
אני עדיין חושב שמסלול הפריים הוא מסלול מצויין, עם המון יתרונות (יכולת סילוק מוקדם, לא צמוד למדד וגם עדיין זול מאוד) ואני גם לא חושב שיש חלופות הרבה יותר זולות ממנו (מסלולי צמודי מדד יקרים בגלל המדד הגבוה, ומסלולי הקל"צ יקרים בגלל שהריבית עולה).
ולכן, אני לא חושב שיש אלטרנטיבה ממש מעניינת לפריים, אבל יחד עם זאת חובה עלינו לוודא שיש לנו כמה שקלים בצד שאם נמשיך לראות שהמגמה ממשיכה וההחזר החודשי מכביד עלינו אז נוכל להחזיר חלק מההלוואה (תתפלאו, אבל לאו דווקא למסלול הפריים) ובכל להחזיר את ההחזר למה שהיה בעבר.
לסיכום,
אני מקווה שהצלחתי להסביר ולא לבלבל, ואני מקווה שגם הצלחתי קצת קצת להרגיע אתכם שהכל אמנם עולה, והנה גם המשכנתא עולה, אבל עדיין זה לא סוף העולם ואני מניח שכולנו מראש היינו ערוכים לכך נפשית.
בהזדמנות זו, אני רוצה לאחל לכולם חג פסח שמח וכשר!