המדד עלה ב- 0.8% בחודש אחד, האם זה מצביע על התעוררות?
כל בעל משכנתא מפחד בעיקר משני דברים, הראשון מעליית הריבית והשני מעליית המדד.
לא כולם יודעים זאת, אבל במשכנתא עליית המדד היא יותר "כואבת" מעליית הריבית, כי את המדד אנו מרגישים גם בעלייה של הקרן וגם בעלייה בהחזר החודשי (אמנם מזערי אבל עדיין עליה) ובעוד שעולה הריבית אנו מרגישים זאת רק בעליה בהחזר החודשי אבל הקרן לא מושפעת לרעה מכך.
בכל אופן, לפני 3 ימים התבשרנו כי המדד לחודש יוני (שפורסם ב- 15/7) עלה ב- 0.8% ואלו חדשות מסעירות למשק!
העלייה היא מאוד דרמטית וגבוהה ואינה מתיישרת עם מה שקורה במציאות, חשוב לי לכתוב עליה מספר מילים על מנת שנבין למה היא באה, מה היא עתידה לעשות לריבית וכמה היא תשפיע על המשכנתא שלקחנו או שאנו עומדים לקחת.
אז למה המדד עלה כל כך הרבה?
בעיקרון, מדד המחירים לצרכן אמור לשקף את מדד המחירים במשק, כלומר אם המחירים עולים אז המדד צריך לעלות וכמובן שזה פועל בצורה ההפוכה, כלומר שאם המחירים יורדים המדד צריך לרדת.
חשוב לציין כי מדינת ישראל הציבה לעצמה יעד שהמחירים אמורים לעלות בכל שנה ב- 2% בממוצע ולכן המדד הממוצע אמור להיות 2% בשנה, זה אמנם עבד במשך כמה שנים בצורה יפה מאוד אבל בשנה האחרונה זה לא קרה ומדד המחירים בקושי עלה ב- 1% בשנה שלמה.
הסיבה שהמדד לא עלה בגסות השנה היא כי המשק נמצא במיתון ועקב כך אין ביקושים מצד הקונים והמחירים לא עולים, אלא אפילו יורדים בסקטורים מסוימים (כתבתי על כך בהרחבה בפוסט שמדבר על הקשר בין מדד לריבית[ת1] )
פתאום בחודש האחרון הוא קפץ ב- 0.8% בחודש אחד וזעזע את כולנו, כולנו יודעים שמדינת ישראל לא יצאה מהמיתון ואין באמת הרבה סיבות לכך שהמדד יטפס בצורה כל כך גבוהה, אלא היו לכך סיבות אחרות אותן אמנה מייד.
הסיבות לעליית המדד הנוכחי:
- עליית המע"מ – בחודש מאי המע"מ עלה מ- 17% ל- 18%, דבר שייקר באופן אוטומטי את המחירים באחוז שלם. לכן, אך טבעי שפתאום המחירים יקפצו כלפי מעלה.
- עליית מחירי הסיגריות – לצערנו הסיגריות הן עדיין מצרך מבוקש בארצנו, וכאשר הן עלו בצורה כל כך אגרסיבית הן נתנו גם את השפעתן על המדד.
- עליית מחירי הנפט והדלק – כמו כל מוצר גם הדלק נכלל במדד וכמוצר יסוד הוא אף בעל משקל גבוה במדד, כאשר הוא עלה בחודש יוני הוא השפיע על המדד כולו.
כמו כן, צריך לזכור כי כאשר מחירי הדלקים עולים זה מעלה אוטומטי הרבה מוצרים אחרים, כי השינוע של המוצרים הופך ליקר יותר ובסוף זה מתגלגל איך שהוא על הצרכן הסופי.
אם כך, מנינו 3 סיבות עיקריות בגללן המדד עלה באגרסיביות יתרה. אני מזכיר לכם כי ב- 11 חודשים ביחד הוא עלה "רק" ב- 0.9% ופתאום בחודש אחד בלבד הוא עלה ב- 0.8% ולכן זה היה מוזר לכולנו.
מה יקרה לריבית בעקבות עליית המדד?
למדנו בפוסטים הקודמים שכאשר המדד עולה מעל לטווחי היעד שלו אז באופן אוטומטי בנק ישראל מעלה את הריבית על מנת להוריד את הביקושים במשק ולהגביל את המדד לתחום המותר ולא לתחום הפרוץ.
אבל הפעם אין באמת צורך אמיתי לכך, מכיוון שהמחירים לא עלו בגלל שיפור במצבם הכספי של עם ישראל, ואנחנו לא באמת "התנפלנו" על החנויות, אלא מדובר ב-3 הסיבות החיצוניות שמנינו כגורם לכך שהמחירים עלו וסביר להניח שהם לא יעלו שוב ושוב (כי חודש הבא יבדקו את המחירים ביחס לחודש הנוכחי וסביר להניח שהמדד ימשיך להיות נמוך כפי שהיה עד החודש האחרון).
ולכן, אין סיבה אמיתי לכך שיעלו את הריבית בקרוב (אולי היא תעלה בגלל סיבות אחרות ב"קצת" אבל לא בגלל המדד הנוכחי), במידה והמדד היה עולה באמת בגלל עליית ביקושים והבראת המשק אז אין ספק שהיינו רואים מייד עליית ריבית שבאה על מנת לבלום פריצה אינפלציונית (שזה בעצם אומר חריגה של המדד מהתחום המותר שלו).
בכמה המדד ישפיע על המשכנתא שלנו?
למי שכבר יש משכנתא
אם לקחתם מסלולים צמודי מדד אז תדעו שבמסלולים אלו הקרן "תפחה" החודש ב- 0.8%.
זה דרך אגב לא מעט כסף, אם יש לכם משכנתא של מיליון ₪ שממנה 500 אלף ש"ח נמצאים בצמוד מדד, משמע כי הקרן גדלה בחודש שעבר ב- 4,000 ₪.
זהו סכום שהצטרף לקרן ללא כל שליטה שלכם (במסלולים לא צמודים זה לא היה קורה בכלל).
גם ההחזר שלכם יעלה אבל זה יהיה מינורי ויסתכם בעליה מספר שקלים (בעצם תחלקו את התנפחות הקרן בתקופה שנשארה לכם למסלול – לדוג': אם נשארו לכם 240 חודשים להלוואה, העליה תהיה בכ-16 ₪ בחודש).
למי שעדיין לא לקח משכנתא
בעיקרון, אתם לא אמורים להרגיש הרבה הבדל, כי כפי שאמרנו המדד לא באמת ישפיע באופן ישיר על הריבית. ואנחנו כרגע לא נמצאים בסביבת ריביות גבוהות ומדדים גבוהים ולכן לא נראה שיש שינוי מחודשים עברו וכל התמהילים המומלצים באתר נשארים כפי שהיו ובמיוחד התמהיל משכנתא האחרון שפרסמתי בחודש יוני.
לסיכום,
אני יכול לומר בגלוי שאנחנו בעלי אינטרסים שונים בעת ובעונה אחת (לא אני מולכם, אלא כל אחד בפני עצמו).
מצד אחד, אנחנו רוצים שהמדינה תצא מהר מהמיתון וכך יהיה יותר עבודה לכולם וכולנו נרוויח יותר באופן כללי. ומצד שני כל שיפור כזה יוביל לעליה במדד (כי יהיה לנו יותר כסף לבזבז ואז המחירים יעלו) ועליה במדד תוביל לעליה בריבית. במצב כזה אנחנו נשלם יותר על המשכנתא שלנו.
כולי תקווה שהמדינה תחזור למסלולה באופן המהיר והטוב ביותר ויחד עם זאת אנחנו "נרוויח" מכך יותר ממה ש"נפסיד" במשכנתא האישית שלנו.