אתמול (29.01.13) בצהריים הודיע נגיד בנק ישראל, מר סטנלי פישר על כך שלא יסיים את הקדנציה הנוכחית ויפרוש במהלך חודש יוני 2013 מתפקידו.
ההחלטה נפלה כ"רעם ביום בהיר" על מדינת ישראל, על אף שהוא הודיע לפני מספר חודשים שהוא אמור לפרוש, אבל כמנהגינו אנו נוטים להיות מופתעים שמגיע הרגע.
אז איך התאפיינה תקופתו של מר פישר בבנק ישראל? מה זה יעשה למחירי הדירות? ומה זה יעשה לריבית המשכנתאות? על שאלות אלו ועד אנסה לענות בפוסט הבא.
פישר בבנק ישראל 2005 – 2013
סטנלי (ויסלח לי האיש שאיני חוזר על התואר "מר" למרות הכבוד העצום שאני רוכש אליו, גם הוא בטח מבין שהבלוג הזה נועד ל"עמך ישראל" ושימוש ל יותר מ- 3 פעמים בתואר "מר" יכול להפחיד פה את הקהל…) הגיע לבנק ישראל בשנת 2005 כ"ייבוא אישי" של שר האוצר דאז וראש הממשלה הנוכחי בנימין נתניהו.
פישר ביצע לפני כן שורה של תפקידים בכירים בבנקאות העולמית והגיע ארצה מתוך תחושת שליחות לעם היהודי (זו הגדרה שלו) ולכולם מסביב היה ברור שזה באמת המצב.
(זה בערך כמו שרונאלדו יעזוב מחר את ריאל מדריד ויצטרף למכבי ת"א).
מה קרה בתקופתו?
לפישר יזכרו 2 דברים מאוד משמעותיים בשמונה שנות כהונתו שעיצבו את החברה הישראלית בימינו.
לא היינו שותפים למפולת הגדולה בעולם
החל משנת 2008 העולם נמצא במיתון חריף, אני יודע שגם מצבנו אינו מזהיר אבל זה כאין וכאפס ממה שקורה בארה"ב ובאירופה בשנים האחרונות.
העולם כולו נכנס למיתון בעקבות משבר המשכנתאות הגדול בארה"ב ורוב כלכלות העולם עברו לצמיחה שלילית (בהשוואה לאנשים פרטיים, זה כאילו תכנסו למינוס ותגדילו אותו מדי חודש) והאבטלה אצלם עלתה פלאים.
אצלנו קרה בדיוק ההיפך, מדינת ישראל הצליחה להתמיד בצמיחה החיובית שלה ואף הציגה מספרים נאים מאוד בהשוואה לכלכלות המפותחות בעולם.
המיתון הגיעה אלינו ב"קול ענות חלושה" ולא הרגשנו אותו יתר על המידה.
אני יודע שרובנו מרגישים שהמצב פה "לא משהו" אבל יחסית לעולם אנחנו במצב יחסית טוב מבחינה כלכלית והצלחנו לצמוח על אף המיתון העולמי.
מחירי הדירות הרקיעו שחקים
אם הסעיף הקודם הייתה טפיחה חמה לפישר על הכתף, הסעיף הזה הוא כבר פחות מחמיא לפישר.
בתקופתו של פישר ידע שוק הנדל"ן בישראל עליות מחירים מרקיעי שחקים וקפץ בעשרות אחוזים (ולפעמים ביותר מ- 100%).
זו לא אשמתו היחידה של פישר, מספר דברים הובילו לעליות המחירים ועל כך יש להתייחס בפוסט נפרד, אבל אין ספק שאי אפשר לבטל את העובדה שזה קרה במשמרת של פישר ויהיו לא מעט אנשים שיזכרו לו את זה.
יש לציין, כי פישר ניסה להילחם (לפי דעתי באיחור רב) בעליית המחירים ופרסם מעת לעת תקנות חדשות על המשכנתאות, אבל רובן לא באמת הניבו את המטרה שהייתה לעצור את עליות מחירי הדיור בישראל (שימו לב, אף אחד לא שם מטרה להוריד את המחירים אלא רק למתן ולעצור את העליות מתוך הבנה שירידה דרמטית במחירים יכולה להביא למשבר עמוק ביותר).
מה הפרישה של פישר תעשה לשוק הדיור?
מאוד קשה לענות על זה, זה מאוד תלוי במדיניות שתכתיב הממשלה לבנק ישראל, מכיוון שהבנק הוא עצמאי לחלוטין ואינו מושפע ישירות מהממשלה המינוי של הנגיד הבא יכתיב את העתיד.
מתוך הבנה שמרגע בחירת הנגיד אי אפשר להתערב יותר בעבודה שלו (אסור לממשלה להתערב בשום דבר שקורה בבנק ישראל) המינוי שלו הוא ה"נשק" היחיד של הממשלה ולכן הנגיד הבא שייבחר יקבל הנחיות ברורות מה לעשות בשוק הדיור ולאן הממשלה רוצה להוביל אותו, מפה הוא יפעל בעצמו ויהיה חופשי מאינטרסים.
אם הממשלה הבאה בישראל תמנה נגיד ותורה לו במלוא הנחישות להביא לירידת מחירי הדירות ולקיפאון בנדל"ן, אני מניח שזה יקרה.
אני לא אומר שזה טוב לעם ישראל ואני גם מניח שזו לא תהיה ההוראה, אלא אני חושב שהנגיד הבא יקבל מנדט ומשימה אחת: לעצור את עליית המחירים בישראל.
אם אכן המשימה תהיה כזו, אני מניח שלבנק ישראל יש מספיק כלים לעצור את עליות המחירים ולהביא לרגיעה בשוק, אבל כמו שאמרתי בהתחלה קשה באמת לענות על השאלה הזו.
מה יקרה עם הריבית?
שאלת הריבית גם כן לא יכולה לקבל תשובה חד משמעית, צריך להבין שהריבית נקבעת בהתאם למדד המחירים לצרכן.
מכיוון שהמדד אינו מושפע רק ממדיניות בנק ישראל אלא נקבע על ידינו כפרטים (ככל שנקנה יותר הוא יעלה והפוך) כך גם הריבית אינה נחלתו הבלעדית של הנגיד והוא משפיע עליה רק בטווח הקצר ולא הארוך.
אם המשק בישראל יהיה בריא ובעל צמיחה מתמשכת אני מניח שהריבית תעלה בטווח הארוך, לעומת זאת בטווח הקצר אני מניח שהריבית לא תזוז יותר מדי (הימור שלי: תישאר כפי שהיא עד חודש יוני או מקסימום רבע אחוז לפה או לשם) מכיוון שהמדד נמוך היום ומכיוון שפישר לא ירצה לזעזע יותר מדי את המערכת לפני שהוא פורש.
מילות סיום,
באופן אישי אני חושב שסטנלי פישר היה נכס חשוב לכלכלה הישראלית, הוא התווה מדיניות של שקט תעשייתי, אי כניעה ללחצים ובסך הכל הוא עמד ביעדי האינפלציה הריאליים שקבע לעצמו.
הביקורת היחידה שלי היא שהוא הגיב מאוחר מדי למחירי הדירות שעלו ועלו (החל משנת 2004) ואני חושב שהתערבות מקדימה יותר הייתה פותרת או מרסנת את העליות כבר היום.
נאחל הצלחה למר פישר והצלחה כמובן לנגיד שייבחר