אתחיל בסיפור קצר שאולי ימחיש עד כמה אני "מחוץ לעניינים" אבל אני מבטיח שבסוף תהיה פואנטה (הסיפור עצמו אגב, לא כל כך מעניין. הפואנטה מצד שני גם לא כל כך מעניינת אבל בטוח שתתרום לכם הרבה מאוד אם תקלטו אותה).
הסיפור
לפני כשבועיים לערך הייתי המום לראות כלה שנכנסה לים עם שמלת הכלה שלה. כאדם נשוי אני מודע לכך כמה נשים רגישות לשמלת הכלה שלהן ואפילו קצת החמאתי בליבי לכלה שהיא "משוחררת" ו"קולית" מספיק בשביל לא ממש לדפוק חשבון ואפילו קצת להרטיב את שולי השמלה.
אבל אז ראיתי שזה לא נגמר בשולי השמלה אלא התמונות הופכות להיות "נועזות" יותר והבגדים ממש נהרסים יותר ויותר מתמונה לתמונה. מייד קראתי לאשתי לצורך הסבר לתופעה.
היא כמובן צחקה עלי ואמרה לי כמה אני "עתיק" ושהיום כמעט כולם עושים את זה,
וזה נקרא Trash the Dress (מי שלא הכיר את העניין כמוני, נא לא להיעלב מאשתי, היא קוראת לי "עתיק" על דברים רבים וזה רק עוד אחד מהם).
אז מה זה הדבר הזה?
מאוד פשוט. קונים חליפה לגבר, שמלת כלה לאשה, מזמינים צלם שמתמחה בתחום ויודע להעמיד את הזוג במגוון תמונות משעשעות ויוצרים אלבום חתונה למזכרת.
העניין שזה לא באמת נעשה ביום החתונה, אלא כמה ימים לפני כן וזה עוד אחת מהאטרקציות החדשות שנכנסות לחיינו.
כאדם "עתיק" וכלכלי מייד התחלתי לחשב כמה עולה דבר כזה (אני מודה שלא עשיתי בדיקה אמפירית אלא רק חישבתי באופן גס).
אני אציג לכם את החישוב ותרגישו חופשי לתקן אותי אם נראה לכם שאני טועה.
השמלה עולה באזור ה 700-1000 ₪, החליפה של הגבר עולה בערך 500 ₪, אני מאמין שהצלם גם כן ייקח לעצמו עוד כה מאות שקלים (הרי הוא צריך להתפרנס, לא?), אני לא יודע אם האלבום שמקבלים אחרי כן גם עולה כסף אבל אני מניח שגם הוא יעלה כמה שקלים בנוסף.
בקיצור, האטרקציה הנחמדה הזו עולה סביב ה 2000 – 2500 ₪ (שוב, עד לפני כמה ימים לא שמעתי על זה, אז ייתכן ואני טועה אבל גם אם אני טועה אני מניח שאני לא טועה בהרבה).
אז איזה אסימון נפל לי באותו הרגע?
שלא תבינו אותי לא נכון, אני מאמין גדול בחיים עצמם. אני חושב שצריך ובריא לבזבז כסף על דברים שגורמים לנו הנאה ולא כל שקל שעוזב את הארנק שלנו אמור ללכת לתשלום משכנתא או לחיסכון לטווח הארוך.
עיני לא צרה באנשים שיש להם כסף פנוי והם בוחרים לבזבז אותו על שלל מותרות, הרי זה הכסף שלהם והם אנשים מבוגרים שמחליטים בבגרותם היכן להשקיע אותו.
אבל יחד עם כל מה שרשמתי למעלה, אני חושב שרוב העם טועה, ובגדול!
רוב התגובות שאני מקבל פה (וגם שומע לא מעט בתקשורת) הן כמה קשה לחיות פה, כמה הכל יקר מאוד וכמה המדינה לא עוזרת לנו לגמור את החודש.
את האמת? אני מסכים עם כל מלה (באמת הכל יקר פה ובאמת קשה לגמור את החודש), אבל בואו נחשוב רגע ביחד כמה כסף בורח לנו מהידיים על דברים לא משמעותיים (ועם כל הכבוד לכולם, יהיה קשה לשכנע אותי שלהרוס חליפה ושמלה בים זה דבר משמעותי. כן, אפילו אם מתחתנים פעם רק אחת…).
מה אנחנו יכולים ללמוד מההורים שלנו ומה כדאי לנו דווקא לשנות
ההורים שלנו לא היו אנשים כמונו, רובם חיו בתקופה קצת אחרת שבה בזבזו פחות.
יתרה מכך, להורים שלהם בכלל לא היה הרבה כסף לבזבז, אז הם התחנכו בילדותם לצניעות ולחיים הרבה יותר פשוטים (ולדעתי גם בריאים יותר).
לא תמצאו אף הורה שהלך לזרוק 2500 ₪ בים (או ביער…) בשביל כמה תמונות בפייסבוק ואם אני מנחש נכון אף אחד מהם לא אכל ארוחת ערב (טובה ככל שתהיה) ב-300–400 ₪ לזוג.
אני יכול לתת לכם עוד 100 דוגמאות, על דברים שאנו מרשים לעצמנו היום שההורים שלנו לא הרשו לעצמם בעבר (דרך אגב, גם עבדכם הנאמן חוטא בזה לא מעט ומבזבז על מותרות סכום לא מבוטל).
אני לא שופט אתכם חלילה, אלא רק רוצה להציב בפניכם מראה על הבזבוזים שלנו.
אני לא קורא לכם חלילה להפסיק לבזבז ולהתחיל לחיות חיים סגפניים, אבל אני כן רוצה שתחשבו לרגע איך ההורים שלכם התנהגו כאשר היו בגילכם, אני מניח שהם היו הרבה יותר צנועים מאיתנו.
ובכל זאת, מה כדאי לנו לשנות מהחשיבה של ההורים שלנו?
ההורים שלנו (וממש לא באשמתם) גדלו באותה מערכת חינוך שאנחנו גדלנו, שמלמדת אותנו על המון דברים (תורה, גיאוגרפיה, פיזיקה, כימיה ועוד…) אבל לא מלמדת אותנו מהו ערכו של כסף, מה זו ריבית ואיך אנו אמורים לחיות בעולם הזה שמצריך יכולות כלכליות גבוהות.
הטעות שלהם (שאנחנו קצת מאזנים אותה) היא שהם מעולם לא קיבלו חינוך פיננסי, אבל גם לא "קנו" חינוך שכזה. זה גרם להם לטעות שוב ושוב מול הבנקים (מי אמר ריבית קבועה צמוד מדד ולא קיבל?), לקנות שוב ושוב מניות ולאבד כמעט הכל ברגע אחד (אתם מוזמנים לחפש קצת בגוגל על המשבר הפיננסי ב-1983) וכמובן איך אפשר שלא לזכור את הדולרים מתחת לבלטה (שאמנם עלו עם עליית שער החליפין אבל לא מעט פעמים גם ירדו).
בקיצור,
ההורים שלנו לא קיבלו הכשרה פיננסית במערכת חינוך בה למדו (גם ילדינו לא מקבלים אותה היום לצערי) וגם לא רכשו השכלה כזו (לטובתם אני אציין, שאז לא היו כל כך הרבה אפשרויות כמו היום).
ומה אנחנו עושים?
אנחנו (וסליחה על ההכללה), נוהגים לרוב כמותם בקטע הפיננסי ולא לומדים את זה ברצינות (אלא רק מנסים לכבות שריפות מדי פעם כשזה ממש מתחיל לבעור) וחמור מכך אנחנו אפילו מרשים לעצמנו לבזבז אלפי שקלים על מותרות לא הכרחיות.
כלומר, הנזק הוא כפול.
הם אמנם לא למדו איך לנהל כלכלת בית באופן הכי יעיל, אבל לפחות היו רגועים עם התקציב, אנחנו גם את זה לא עושים.
הבטחתי פואנטה, הנה היא מגיעה
חברים יקרים, בפוסט הזה ניסיתי להעביר לכם 2 דגשים עיקריים:
- תנסו למתן את ההוצאות שלכם (תאמינו לי שאפשר להעביר חתונה גם בלי 5 אטרקציות)
- קחו אחריות על החיים הפיננסיים שלכם (תלמדו, תחקרו, תרכשו השכלה פיננסית ותעשו כל דבר שייתן לכם כלים לכלכלה נבונה)
אני בטוח שלא כולם אהבו את הפוסט הזה, מדי פעם אני חורג ממנהגי ולא מדבר פרופר על משכנתאות, אבל זה רק בגלל שאני חושב שזה נושא חשוב מאוד.
הגיע הזמן שניקח אחריות על המשפחה שלנו ועל ילדינו, שאותם לא תעניין תמונה שלנו בים לפני 20 שנה, אלא הרבה יותר יעניין אותם שנהיה משוחררים מדאגות כלכליות ולא "נתרום" לבנקים (או לחברות הביטוח) מאות אלפי שקלים מיותרים במהלך חיינו.
אשמח לשמוע את המחשבות שלכם בנושא, בדבר אחד אני בטוח. ב – Trash the Dress אתם מבינים הרבה יותר ממני…