מדד המחירים לצרכן הוא אחד הפרמטרים הכי חשובים במשכנתא שלכם, ואם המשכנתא (או לפחות מסלול או שניים ממנה) צמודים למדד, אזי אתם צריכים לעקוב טוב-טוב אחרי פרסום המדד שכן כל שינוי שלו הוא משמעותי מאוד עבורכם.
בשלושת החודשים האחרונים המדד עלה במצטבר ב-1% וזה כביכול אומר קצב עליה של 4% בשנה –
האם זה נכון? או שמדובר על עיוות או משהו זמני? מה המדד עושה בכלל למשכנתא שלנו ואיך משפיע? כל זאת בפוסט הבא.
מהו מדד המחירים לצרכן ואיך הוא משפיע על המשכנתא שלנו?
מדד המחירים לצרכן עוקב אחרי התייקרות המוצרים במשק, מי שמפרסם אותו (וגם מחשב אותו) היא הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שבודקת בכל חודש האם המחירים עלו במשק או ירדו.
שימו לב שמדובר על כל המחירים במשק (החל מפירות, ירקות, תקשורת ועד מחיר טיסות ודירות), כאשר הלשכה מבצעת חישוב וב-15 לכל חודש מודיעה לנו האם המחירים עלו בממוצע או ירדו בממוצע בחודש שעבר.
כל זה טוב ויפה, אבל איך זה קשור למשכנתא שלנו?
כאשר מרכיבים תמהיל משכנתא, ישנם מסלולים שהם צמודי מדד (לדוג': קבועה צמודת מדד / משתנה צמודת מדד) ולכן כל שינוי במדד משפיע ישירות על הקרן שלכם ועל החזר המשכנתא שלכם.
ניתן דוגמא:
נניח שיש לכם משכנתא של 500,000 ש"ח שכולה צמודה למדד עם החזר של 5,000 ש"ח בחודש ונניח שהמדד עלה ב-1%.
בשל עליית המדד הקרן תעלה באחוז ותעמוד על 505,000 ש"ח (5,000 ש"ח עליה בקרן), ובעקבות העליה של הקרן גם ההחזר יעלה בערך באחוז ויעמוד מחודש הבא על 5,050 ש"ח (עליה של 50 ש"ח בהחזר החודשי).
מה המסקנה מכך?
אנו רואים שכל עליה של המדד בעצם מפריעה לנו במשכנתא וזה לא דבר חיובי עבורנו, שכן גם הקרן עולה ובעקבותיה באופן מיידי גם ההחזר עולה.
(הערה – כתבתי בעבר על מדד המחירים לצרכן ואיך הוא משפיע על המשכנתא שלכם בהרחבה – תוכלו לקרוא זאת כאן).
אם המדד עלה באחוז שלם ב-3 חודשים, מה זה אומר?
בעיקרון, מי שיחשב את זה באופן פשטני, עלול מאוד להיבהל מהנתון הזה שכן זה מצביע על קצב עליה של 4% בשנה וזה נתון גבוה (בדוגמא שנתתי מקודם זה אומר עליה של הקרן בכ-20,000 ש"ח ועליה בהחזר החודשי בכ-200 ש"ח – תודו שזה המון).
יחד עם זאת, צריך לזכור כמה דברים:
המדד נבדק מדי חודש ולכן הוא מאוד "עונתי", כאשר ישנם חודשים בשנה שבהם הוא עולה באופן מסורתי וישנם חודשים בשנה שהוא יורד באופן מסורתי.
מכיוון שהמדד הוא בעצם תוצאה של ביקוש והיצע (ככל שהביקוש למוצרים יהיה גבוה יותר, קח המחירים יתייקרו ולכן המדד יעלה), אנו צריכים לזכור שישנם חודשים בהם אנו צורכים יותר וישנם חודשים בהם אנו צורכים פחות.
בואו ניתן דוגמא:
תמיד בחודשים לפני החגים המדד עולה כי יש הרבה ביקושים במשק למזון / טיסות / בתי מלון וכו' ולכן המחירים עולים ומפה גם המדד עולה. יחד עם זאת בחודשי החורף, בהם אנשים בדרך כלל ממעטים לצאת מהבית ולכן לא מבזבזים "יותר מדי" אנו רואים שישנה ירידה במדד והוא לא עולה ולפעמים אף יורד.
בואו נסתכל על נתוני השנה שעברה – 2015:
החל מחודש מרץ 2015 ועד חודש יולי 2015 (חמישה חודשים רצופים) המדד עלה במצטבר ב-1.6%, סביר להניח שזה היה בגלל החגים ובגלל חודשי הקיץ ששניהם מאופיינים במדדים גבוהים.
אבל אם נסתכל על 2015 במבט מעוף של ציפור ונמדוד את המדד לאורך כל השנה נגלה שהוא ירד ב-1% שלם (זה אומר שבחודשים האחרים הוא ירד ב- 2.6% ואילו בחודשי החגים והקיץ עלה ב-1.6%).
האם זה המצב גם השנה?
סביר מאוד להניח שהדברים כרגע מאוד דומים, כאשר בשלושה החודשים הראשונים של השנה (ינואר-מרץ) כלומר "חודשי החורף" המדד ירד ב-1% שלם ובשלושת החודשים האחרונים (חגים ותחילת הקיץ) הוא עלה באחוז שלם, ככה שניתן להניח שמדובר על מגמה עונתית והעליות לא אמורות להמשיך לאורך זמן.
אם נסתכל על הצפי להמשך השנה, נוכל לראות לדוג' כי בסקירה שפרסם בנק הפועלים הוא מניח שבחודשיים הבאים המדד יעלה ב-0.2% (חודשי קיץ) ולאחר מכן תהיה ירידה משמעותית של 0.8% עד לסוף השנה, משמע שהמדד בסיום השנה הנוכחית יהיה עדיין שלילי ולא חיובי.
לסיכום,
מטרת הפוסט הייתה להראות לכם שחשוב להסתכל על דברים באופן שנתי ולא באופן חודשי או רבעוני, מצד אחד זה מאוד מפחיד לגלות שהמדד עלה ב-1% ב- 3 חודשים האחרונים, אבל כפי שראינו זה לא חייב להעיד על הכלל וככל הנראה מדובר על עניין נקודתי שכנראה שיחלוף במהרה.
העצה שלי להסתכל על הדברים בצורה שנתית לפחות ואם אפשר אפילו להסתכל כמה שנים אחורה על מנת להבין את כל התמונה ולא רק חלקים ממנה.
כך תוכלו לתכנן בצורה טובה יותר את תמהיל המשכנתא שלכם ואילו מסלולים תקחו.
נ.ב: אני מזמין אתכם להירשם לניוזלטר של האתר (זה בחינם וללא דואר זבל) ולהיות הראשונים שמקבלים עדכונים על פוסטים חדשים – ההרשמה מתבצעת מכאן.