לא מעט אנשים חולמים על רכישת דירה מקבלן, יש משהו מאוד כייפי בלהכנס לדירה שמעולם אף אחד לא גר בה ואין בה את הליקויים הבסיסיים שיש בכל דירה קיימת שאנו מכירים.
יחד עם זאת, דירה מקבלן נושאת בחובה עלויות נוספות מאוד משמעותיות שיכולות להגיע לסכומים מאוד גבוהים, הייתי רוצה להקדיש את הפוסט הבא לנושא העלויות החבויות האלו, על מנת שתוכלו לתכנן את צעדיכם באופן יותר מושכל.
כמובן, שאני כאן לשמוע גם את הצד שלכם ואודה לכם אם תוסיפו דברים שלא כתבתי או שתתקנו אותי במידה וטעיתי.
אז נתחיל, להלן רשימת ההוצאות ברכישת דירה מקבלן (יש לציין, כי חלק מההוצאות הן ייחודיות לרכישת דירה מקבלן וחלק מההוצאות קיימות גם ברכישת דירה מיד 2):
מס רכישה
מכיוון שבדרך כלל דירה מקבלן מוערכת יקר, תתכוננו לשלם מס רכישה.
מדרגות מס הרכישה מפורסמות באתר רשות המיסים וניתן להתעדכן בהן שם.
עורך דין
הקבלן כבר לא יכול לגבות כמו בעבר עלות שכר טרחת עו"ד גבוהה, אלא הוא יכול לקחת מקסימום 5,000 ש"ח + מע"מ.
יחד עם זאת, יש הרבה אנשים שלא מסתפקים בעו"ד מטעם הקבלן (שאין ספק שהוא מייצג את הקבלן ולא אתכם) ולכן לוקחים גם עו"ד מטעמם, מה שאומר שהם ישלמו עוד סכום לעו"ד מבלי קשר ל-5,000 ש"ח ששילמו לעו"ד של הקבלן.
עלות עו"ד מוערכת בין 0.25% -0.75% מערך העסקה.
חיבורים לחשמל + גז + רשת המים (ייחודי לרכישה מקבלן)
מכיוון שהדירה עדיין לא מחוברת לחשמל, גז ולרשת המים ייתכן וייגבו מכם כסף עבור החיבור הראשוני, את הכסף הזה אתם תשלמו לגורמים השונים (כדאי לברר מול הגורמים הנ"ל כמה עולה עלות החיבור).
רישום בטאבו (ייחודי לקבלן)
דירה מקבלן אינה רשומה בטאבו והרישום נעשה רק לאחר כמה שנים, עבור הוצאות הרישום שילמתם כבר לעו"ד של הקבלן (5,000 ש"ח + מע"מ), אבל עבור התשריטים ושאר מסמכים נוספים תצטרכו לשלם שוב מכיסכם וגם זה מוערך בכמה אלפי שקלים.
שינויים בדירה
ברכישת יד 2 אתם קובעים אם לשפץ ובכמה כסף.
ברכישה מקבלן אתם לא משפצים אלא "משנים תוכניות" ותהיו נוכחים לדעת שהשינויים האלו עולים לא מעט כסף, מכיוון שלא כל אחד יכול לבוא ולעשות את השינויים בדירה למעט הקבלן, לפעמים העלות תהיה גדולה יותר לו הייתם מזמינים משפץ באופן פרטי.
שדרוגים
בהמשך לסעיף הקודם, גם השדרוגים עולים כסף וגם כאן זה מסתכם בלא מעט מזומנים.
יש כל כך הרבה מה לשדרג וכל דבר עולה בנפרד, זה מתחיל בדלתות, ממשיך למטבח, קרמיקה, ריצוף ועד ועוד…
חשוב לקרוא ולהבין את המפרט הטכני שמציע הקבלן וכך תוכלו לדעת מה הסטנדרט שאתם מקבלים ואולי מפה תוכלו להסיק מה התוספות שיידרשו מכם בעבור השדרוגים (אם תרצו)
מזגן
עקב אכילס של הדירות מקבלן הוא שרובן לא מגיעות עם מזגן (לפעמים הן מגיעות רק עם הכנה), מזגן מרכזי לדירה יכול להגיע בקלות לסכום של 20,000 ש"ח ואף יותר (תלוי כמובן בגודלו ובעבודת הגבס הנלוות אליו בדרך כלל).
סורגים
כשאתם רוכשים דירת יד 2, ייתכן מאוד שכבר קיימים סורגים בדירה, אצל קבלן בטוח שלא קיימים סורגים ואם תרצו שיהיו כאלו תצטרכו בוודאי לשלם עליהם.
מקלחונים וארונות אמבטיה
בדרך כלל אצל הקבלנים אתם לא מקבלים את זה כסטנדרט ותצטרכו להכניס את היד עמוד לכיס על מנת לרכוש אותם (ישנם קבלנים שאפילו לא ייתנו לכם מוט ושפורפרת לאמבטיה ברמה בסיסית).
הצד הפסיכולוגי וכמה זה עולה לנו?
בעיקרון יש עוד לא מעט הוצאות שפשוט דילגתי עליהן (כמו עלויות חד פעמיות במשכנתא / עלות מעצב/ת וכו'), אני רוצה רגע להתעכב על הנושא שברכישת דירה מקבלן.
מכיוון שהדירה חדשה מהניילון, יש לנו הרגשה שכל מה שמסביבה אמור להיות כזה ואז גם כל הריהוט ומכשירי החשמל מתחלפים בחדשים וכל שדרוג חייב להיות ברמה הגבוהה ביותר וכו'.
אני חושב שזה גם עניין פסיכולוגי ואם הייתם רוכשים דירת יד 2 ייתכן והייתם מסתפקים בפחות והייתי רוצה שתקחו את זה לתשומת לבכם.
לסיכום,
אני ממש לא נגד רכישת דירה מקבלן, אבל הייתי מבקש מכם 2 דברים:
- לחשב ולתכנן כמה שיותר לעומק מה העלויות הנוספות שעומדות להיות לכן (ומה ההבדל בינם לבין רכישת דירת יד 2).
- לא להגזים ברכישות ובשדרוגים רק בגלל שהדירה חדשה (זה בסדר לעבור עם המקרר הישן שלכם, הוא ממש לא יכער את המטבח החדש ואין בין הדברים שום קשר).
כמו שאמרתי אשמח לשמוע מכם עוד דעות ואני בטוח שאתם יכולים לפרט הרבה יותר ממני.
נ.ב: אני מזמין אתכם להירשם לניוזלטר של האתר (זה בחינם וללא דואר זבל) ולהיות הראשונים שמקבלים עדכונים על פוסטים חדשים – ההרשמה מתבצעת מכאן.