העליות האחרונות של ריבית המשכנתאות (שנגרמו עקב עליית תשואות האג"ח ולא עקב עליית ריבית הפריים) הביאה אותנו לחשוב מה יקרה פה ביום שבאמת הריבית תעלה ואיך זה ישפיע על המשכנתא שלנו.
אז כהכנה ובהתאם לכך שבאמת כבר מתחילים להרגיש "רוחות של שינוי" בגזרת הריבית אני רוצה לתת לכם שלושה סימנים לכך שהריבית תעלה.
שימו לב – עדיין אין סימנים לעליית ריבית, אבל מי שיעקוב אחר הסימנים שאזכיר כאן, יוכל לזהות את המגמה די בקלות (עד כמה שניתן) ולהבין מתי הריבית תשנה כיוון (אני לא מדבר על עליה של רבע אחוז או חצי אחוז אלא בעיקר על שינוי מגמה משמעותי).
אז מהם הסימנים לעליית ריבית?
מדד המחירים לצרכן
זהו הנתון שבגללו בעיקר הריבית ירדה בשנים האחרונות, כל עוד המדד נמוך, לריבית יהיה מאוד קשה לעלות.
יעד המדד של מדינת ישראל נמצא בגדול בטווח של 1%-3% בשנה (בפועל בשנה האחרונה הוא ירד במינוס 0.4%, כלומר הוא רחוק מאוד מהיעד של בנק ישראל).
אז מה ניתן לזהות על פי הסימן הזה?
ברגע שנרגיש שהמדד מתחיל לעלות, זה ייתן לנו את האות להבין שהריבית עשויה להתחיל לעלות, וברגע שנראה במשך מספר חודשים מדדים גבוהים (המדד מתפרסם כל חודש) ושהמדד של 12 החודשים האחרונים מעל לאחוז בשנה, נוכל להבין שאנחנו בדרך לעליית ריבית הפריים.
הריבית בעולם
עוד נתון שמשפיע באופן כמעט ישיר גם על הריבית שלנו.
קבלו את זה כעובדה (למרות שלפעמים יש חריגות): הריבית שלנו תמיד תהיה יותר גבוהה מהריבית בארצות הברית (ולרוב גם מאירופה).
הסיבות לכך ארוכות וזה די מיותר להבין אותן, אבל בגדול לאורך השנים מדינת ישראל תמיד שואפת ליישר קו עם העולם ולהיות בכמה עשיריות ריבית לפחות מעל הריבית בעולם (במיוחד בארצות הברית).
כרגע הריבית בארה"ב שואפת ל- 0% וגם הריבית שלנו כבר נוגעת שם, אבל ברגע שהריבית בארה"ב תתחיל לעלות (הם מדברים עליה אפשרית בסוף 2015 או תחילת שנת 2016, למרות שהם מדברים על זה כבר שנתיים אז אני באמת לא יכול לדעת אם זה אכן יקרה).
בכל אופן, ברגע שהריבית שם תתחיל לעלות ככל הנראה גם פה אנחנו נראה עליית ריבית (זה לא חייב לקרות באותו היום או באותו החודש, אבל אני מניח שזה יהיה בהפרש קצר מאוד).
שער החליפין
מדינת ישראל שואפת לשקל "חלש" יחסית (זה נשמע הזוי אבל בעיקרון זה מצוין למשק שמתבסס על ייצוא ומכניס למדינה המון דולרים / אירו בשנה).
אנחנו רוצים שהכסף הזר הזה יהיה שווה הרבה שקלים וכך יוכלו החברות הגדולות למכור בחו"ל בדולרים / אירו ובפועל לשלם לחומרי גלם ומשכורות בארץ בשקלים (זה מצב טוב למשק שמייצא).
בנק ישראל כבר פועל כמה שנים להעלות את שער הדולר וכמעט בכל יום רוכש דולרים על מנת לא לתת לדולר ליפול.
אחד הכלים שעמדו בפני בנק ישראל הוא הריבית וגם אותה הוא הוריד על מנת לעזור לדולר לעלות ולשקל להיחלש (עזבו אם זה עזר או לא, זה לא כל כך משנה כעת).
בכל אופן, ברגע שהדולר יהיה חזק לאורך זמן, בנק ישראל ירגיש הרבה יותר בנוח להעלות את הריבית. כל עוד הדולר חלש, לבנק ישראל קשה להעלות את הריבית כי הוא יודע שזה יכול להוריד עוד יותר את שער הדולר, שזה לא משהו בנק ישראל היה רוצה.
האם רק אחד מהתרחישים יספיק לעליית ריבית?
בעיקרון כן. אבל אף פעם אי אפשר לדעת.
תפקידנו הוא לעקוב אחר הסימנים (מדד / ריביות בעולם / שער הדולר),
ברגע שנבין שיש שינוי מגמה וש-
- המדד מתחיל לעלות
- הריבית בעולם (בעיקר בארה"ב) עולה
- שער הדולר מתחזק
נבין שמתחלפת פה מגמה והריבית צפויה לעלות, מעקב אחרי הנתונים הללו יעזור לנו להבין מה קורה סביבנו והאם הגיע הזמן להחליף את תמהיל המשכנתא אשר בחרנו לנו.
לסיכום,
אנחנו עדיין לא שם ובשלושת הסימנים כרגע עדיין לא נראה שינוי, אבל אני חושב שזה כבר לא כל כך רחוק ואני בטוח שזה הזמן שצריכים להיות קצת יותר דרוכים ולהתחיל לעקוב אחר מה קורה.