בשבוע הבא אמור להתכנס בנק ישראל ולהחליט מה יקרה עם הריבית לחודש הבא.
התקשורת חלוקה בדעתה וחלקה טוענת כי הריבית תישאר על כנה (כפי שקרה בחודש שעבר) אבל האמיצים מביניהם דווקא גורסים כי הריבית תמשיך לרדת ותגיע לשפל היסטורי חדש.
מה הסיבות שיכולות לגרום לירידת הריבית? כיצד זה ישפיע על המשכנתא שלכם? והאם כדאי להמתין? כל זאת ועוד בפוסט הבא
הסיבות שיכולות להוביל לירידה נוספת בריבית?
מדד המחירים לצרכן
הריבית מושפעת קודם כל ממדד המחירים לצרכן, והוא ממשיך להיות נמוך.
את האמת שלתת למדד את התואר "נמוך" זו מחמאה מטורפת, כי המדד שאמור היה להיות בין 1% – 3% תקוע עמוק בתחתית ונמצא בשנה האחרונה על 0.3%- (כן, קראתם נכון – הוא במינוס).
מצב כזה בלתי אפשרי למשק הכלכלי וזה מרמז על מגמה חזקה מאוד של מיתון שבו נמצא המשק שלנו, אחד הכלים שיש לבנק ישראל להתמודד עם המיתון הזה הוא להמשיך ולהוריד את הריבית.
ככל שהריבית תמשיך לרדת, כך הכסף יעלה לנו זול יותר, זה יעודד אותנו לבזבז יותר ולהוציא את הכסף מהחסכונות (שכבר אנו לא מקבלים עליהם כמעט ריבית).
על פי הכלכלה הקלאסית זה אמור להעלות את המדד ולהחזיר אותו לקצב הרגיל שלו, אבל צריך לזכור שתיאוריות לחוד ומציאות לחוד ובינתיים לא קורה שום דבר וגם כשהריבית יורדת בחדות, המדד עדיין ממשיך להתרסק.
שער הדולר
הכלכלה גורסת גם ששער ריבית נמוך אמור להעלות את השער היציג של הדולר.
למה? ההסבר מעט מורכב, אבל ביסודו הוא נשען על כך שהזרים שמשקיעים במדינה יפסיקו להשקיע פה (כי הריבית נמוכה וזה לא משתלם להם יותר) ואז שהם ימירו את השקלים שפה לדולרים (הרי הם צריכים להעביר אותם למדינה אחרת), יהיה ביקוש חד לדולרים ואז שער הדולר יעלה.
זה הזמן כמובן להזכיר שבנק ישראל מעוניין בשער דולר גבוה, כי הוא מטיב עם היצואנים ועוזר בכלליות לכל המשק.
בפועל, מאז מלחמת "צוק איתן" שער הדולר עלה כבר מעל ל-10% ויכול להיות שלבנק ישראל יהיה נוח מאוד לתת לו עוד דחיפה כלפי מעלה באמצעות הורדת הריבית.
קצב הצמיחה של מדינת ישראל
גם כאן אנחנו בבעיה חמורה.
ממדינה שצמחה בקצב של 5% לשנה, הגענו למצב שאנו לא בטוחים שנגיע אפילו ל- 3% בשנה. המצב הזה הוא בלתי נסבל עבור מדינת ישראל ואחד הכלים לעודד צמיחה היא להוריד את הריבית במשק ולעודד חברות ועסקים לקחת הלוואות נוספות לטובת פיתוח והשקעות.
הריבית בעולם
בנק ישראל לא רוצה שהריבית בארץ תהיה נמוכה מהריבית בעולם ולכן הוא מחקה את העולם בהתנהגות הריבית.
הריבית בעולם (במיוחד בארה"ב ובאירופה) עדיין אפסית ואנו לא רואים סיכוי בקרוב לעליה שלה ולכן גם כאון המצב יכול לעודד את בנק ישראל להמשיך ולהוריד את הריבית (כי זה לא יגרום למדינת ישראל להיות עם ריבית נמוכה יותר מהעולם, אלא מקסימום אנו נתיישר עם הריבית העולמית שהיא נמוכה מהריבית בארץ).
שוק הדיור
הפחד הכי גדול של בנק ישראל הוא שכל ירידת ריבית מתסיסה מחדש את שוק הדיור וגורמת למחירים שלו להעלות.
העובד ששוק הדיור מאוד רדום בחודשים האחרונים יכולה מאוד לעזור לבנק ישראל להוריד את הריבית ולא לחשוש יותר מדי מעליית מחירים שכן אלו נעצרו מאז ההודעה על חוק המע"מ וההמתנה לו.
מה זה יעשה למשכנתא שלכם?
למי שכבר לקח משכנתא, ירידה נוספת לא תהיה משמעותית אלא הוא יתחיל להחזיר כמה עשרות שקלים פחות בכל חודש (כפי שבטח רוב בעלי המשכנתאות הרגישו בשנתיים האחרונות שההחזר ירד מדי חודש).
מה זה יעשה ללוקחים משכנתא בקרוב?
פה ההשפעה כבר יותר דרמטית, כי לעומת אלו שלקחו וההשפעה של הריבית משפיעה רק על 1/3 מההלוואה מקסימום (בהנחה שהם לקחו 1/3 פריים), אלו שלוקחים עכשיו יושפעו מהורדת הריבית ב-100% מההלוואה שלהם כי גם הריביות הקבועות והמשתנות כל 5 יושפעו מהורדת הריבית.
האם כדאי להמתין ולא לקחת משכנתא עד ירידת הריבית?
זה מאוד תלוי.
מי שצריך לשלם בחודש הקרוב, אני ממליץ לו שלא ימתין כי גם אם הריבית תרד אז ההשפעה שלה על הריביות הקבועות והמשתנות תהיה איטית ותיקח כמה שבועות לבטח.
יחד עם זאת, מי שלא ממהר ויש לו אורך רוח של לפחות עוד חודש ומעלה, אז כמובן שהייתי ממתין עד שבוע הבא ומחכה להחלטת בנק ישראל בנוגע לריבית.
לסיכום,
אני באמת לא יכול לדעת מה יקרה עם הריבית שבוע הבא (אני חייב להודות שברוב המקרים קרנית פלוג, נגידת בנק ישראל הצליחה להפתיע אותי).
אבל אם אני מצליח לקרוא את המפה נכון, אני יכול לשער שהריבית תרד החודש או מקסימום בחודש הבא אם הפרמטרים ימשיכו להיות דומים.
זוהי דעתי האישית בלבד ואני חייב להודות (ואשתי עדה לכך…) שאני טועה לא מעט בחיי.
נ.ב: כדי להיות הראשונים שמקבלים עדכונים על פוסטים חדשים מהבלוג וחדשות משכנתא, אני מזמין אתכם להירשם לניוזלטר של האתר (זה בחינם וללא דואר זבל) – ההרשמה מתבצעת מכאן.