כיום (יוני 2014) הריבית נמצאת בשפל חסר תקדים (למעט חודשים ספורים בשנת 2009 אז עמד הפריים על 2%), מעולם לא הייתה בארץ ריבית נמוכה כמו היום בה הפריים עומד בגובה 2.25% בלבד.
יחד עם זאת, מי שעוקב אחרי המצב בשוק נוכח לדעת שיש סיכוי גדול שכבר בקרוב מאוד הריבית תרד שוב ותחזור לרמה הנמוכה ביותר שלה אי פעם (להזכירכם – 2%).
למה זה עשוי לקרות? מה הגורמים שמובילים לכך? מה יכול למנוע ממנה לעלות? ואיך זה ישפיע על המשכנתא שלכם?
כל זאת בפוסט הבא.
מה משפיע על גובה הריבית?
כשבנק ישראל בוחן האם להעלות או להוריד את הריבית הוא בודק לא מעט פרמטרים, אני לא אמנה את כולם אלא אציין את החשובים שבהם וננסה לנתח אותם יחד על מנת ללמוד את הכיוון העתידי של הריבית
-
מדד המחירים לצרכן
בראש ובראשונה בנק ישראל בוחן מה קורה למדד המחירים לצרכן ולפי זה קובע את החלטתו לגבי הריבית.
בנק ישראל מעוניין שהמדד יהיה בין 1% – 3% (כאשר 1% זה רע מבחינתו ומעיד על האטה בשוק ו- 3% זה כבר גבוה מבחינתו ומעיד על התנפחות מחירים), על בסיס זה ניתן להבין שמדד בתוך הטווח הזה בשנה הוא מדד יציב וטוב עבור בנק ישראל והוא שואף להגיע לשם.כשבוחנים כמה עלה המדד בשנה האחרונה (12 חודשים אחרונים) מגלים שהוא עלה בדיוק ב- 1% בלבד.
זה מבטא האטה עמוקה במשק הישראלי שלא צורך יותר מדי ולכן המחירים לא עולים, דבר זה מצביע על ירידה עתידית בריבית שאמורה להביא להגדלת הביקושים (כי כשהכסף יותר זול אנו נוהגים לבזבז יותר ולא להשאיר אותו בבנק) וכשעולים הביקושים בדרך כלל גם המחירים עולים וכך המדד יכול לחזור לטפס לאזור ה-2%. -
הריבית בעולם
מדינת ישראל לא מנותקת מהעולם, אם הריבית בחו"ל נמוכה אז זה גם משפיע עלינו והפוך (אם הריבית בחו"ל גבוהה אז באופן יחסי גם הריבית שלנו תהיה גבוהה).
בארצות הברית ובאירופה ישנן ריביות נמוכות כבר מספר שנים (מהמשבר בשנת 2008), וגם שם המצב דומה לכאן שיש ריבית נמוכה ועדיין מדד נמוך.בחודש האחרון הריבית באירופה (על פיקדונות) ירדה עוד יותר והפכה (באופן קצת פרדוקסאלי) להיות שלילית.
זה אומר שמי שיפקיד כסף לטווח קצר בעצם לא יקבל ריבית אלא אפילו "ישלם" על ההפקדה (פרדוקסאלי כבר אמרתי?)זה לא אומר שבאופן אוטומטי גם הריבית אצלנו תרד, אבל זה מצביע על המגמה באירופה ואנחנו עדיין קשורים לשוק הגלובלי בצורה כזו או אחרת, כך שגם הפרמטר הזה מצביע על הורדת ריבית קרובה.
-
שער החליפין (דולר מול השקל)
מכיוון שאנחנו מדינה שמעודדת ייצוא (שמאוד מאוד עוזר לשוק שלנו לצמוח), אז אנחנו (כלומר, בנק ישראל) מעדיפים שהשקל יהיה חלש יחסית והדולר יהיה חזק.
זה עוזר ליצואנים מהסיבה הפשוטה ביותר, אם חברה מסוימת מוכרת לחו"ל (סחורה או שירותים) ומקבל את כספה בדולרים, היא מעוניינת שהדולר יהיה גבוה וכך כאשר היא תמיר אותו לשקלים היא תקבל יותר כסף.
אני אתן דוגמא,
נניח שאתם חברת מחשבים עם 100 עובדים בארץ והלקוחות שלכם בחו"ל משלמים לכם בדולרים, נניח שאתם אמורים לקבל מיליון דולר מהלקוחות שלכם, אם הדולר יהיה ברמה של 4 ₪ אז תקבלו בסוף החודש 4 מיליון שקלים, אבל אם הדולר יהיה רק 3.5 ₪ אז אתם תקבלו רק 3.5 מיליון שקלים ובעצם "הפסדתם" לא מעט כסף.ריבית נמוכה היא טריגר טוב לעליית שער החליפין (זה לא קורה ביום אחד ולא ערובה לכך, אבל זה מעודד את שער החליפין לעלות).
כאשר אנו בוחנים את שער החליפין כיום, אנו מגלים שהוא נמצא גם כן בשפל (לפני שנה הוא היה בסביבות ה- 3.6 ₪ והיום הוא מסתובב סביב ה- 3.4 ₪).כלומר, גם כאן יש רמיזה לירידת ריבית נוספת שתעודד את הדולר לעלות מעט ולשפר את מצב היצואנים בארץ.
מה יכול למנוע מהריבית לעלות?
לריבית נמוכה יש גם השלכות רעות ובראש ובראשונה היא מעודדת אנשים לרכוש דירה (גם למגורים וגם להשקעה), כאשר ריבית המשכנתא כל כך נמוכה אנשים מעדיפים להשקיע בנדל"ן (במיוחד שמחירי השכירות עולים ומחירי הנדל"ן עולים), התשואה שמקבלים בנדל"ן היא תשואה חיובית וטובה וככל שהריבית שאנו נשלם במשכנתא תהיה נמוכה יותר כך רמת הביקושים לרכישת דירות תהיה גבוהה יותר.
אם יש משהו שיכול לעצור את ירידת הריבית הקרובה זה מצב הנדל"ן בארץ, כשכולם כאחד מנסים לצנן ולעצור את עליות המחירים שהולכות וצוברות תאוצה כנגד כל הסיכויים.
כאשר בנק ישראל יצטרך לקבל החלטה אם להוריד שוב את הריבית, הוא יצטרך לקבל גם את האחריות לכך שהוא ממשיך ללבות (גם אם לא באשמתו הישירה) את הביקושים לנדל"ן וזה דבר שהוא לא ממהר לעשות.
איך זה ישפיע על המשכנתא שלכם?
לבעלי המשכנתאות ההשפעה תהיה בדמות ההחזר החודשי באופן מיידי, כאשר הסכומים שצמודים לפריים ירדו באופן אוטומטי כאשר הריבית תרד.
למי שעתיד לקחת משכנתא חדשה או למחזר, חשוב שיידע כי כאשר הריבית יורדת בשוק לוקח זמן לא מועט עד שהיא גם יורדת במשכנתא וזה לא קורה באופן ישיר אלא מתרחש לאט לאט.
גם הבנקים "לא מרוויחים" מריבית זולה ולכן כאשר היא ממשיכה לרדת הם מעט מעלים את הריביות שלהם על מנת שהפגיעה תהיה מתונה יותר וכאשר כל הבנקים עושים את זה יחד אז כל השוק מושפע מכך באופן ישיר (אני לא מתכוון לכך שיש קרטל, אלא שבשוק ריכוזי וקטן כמו שלנו דבר גורר דבר).
לסיכום,
אני בדרך כלל לא נוהג לנבא מה יהיה בעתיד ובדרך כלל הפוסטים והכתבות שלי עוסקים בניתוח ההווה ובחינת העתיד על בסיס פרמטרים קבועים.
יחד עם זאת, מדי פעם אני שואף לומר את דעתי האישית אבל חשוב לי לומר באותה נשימה שזוהי דעתי האישית בלבד ואפילו אם אני בטוח (ואני לא) שהריבית תרד כבר בשבועיים הקרובים יכול לקרות בדיוק ההפך והיא תעלה (אתם מבינים שבזה אני מאמין הרבה פחות, אבל עדיין הכל יכול לקרות ואני האחרון שבנק ישראל יתייעץ איתו).
כמו תמיד, אשמח לשמוע את תגובתכם ואת מחשבותיכם לגבי הריבית הקרובה
נ.ב: כדי להמשיך וקבל עדכונים שוטפים מהבלוג, אני מזמין אותך להירשם לרשימת התפוצה (זה בחינם וללא דואר זבל) – ההרשמה מתבצעת מכאן.