לפני כשלושה שבועות פרסמתי כאן פוסט שסיפר כי ריביות המשכנתא החלו לטפס כלפי מעלה וזאת ללא קשר לפריים (שנשאר כפי שהוא). האמת היא שמאז המצב הלך והחמיר והריביות ממש זינקו בעשרת הימים האחרונים.
אז למה זה קורה? בכמה הן עלו? והאם המצב יכול להתהפך לטובה? כל זאת ועוד בפוסט שלפנינו.
למה הריביות עולות?
בפעם שעברה לא הייתה לי תשובה חותכת מלבד העובדה שעלויות הגיוס של הבנקים עלו.
בעברית פשוטה, הבנקים לווים כסף מצד א' על מנת למכור אותו לצד ב' (אנחנו הוא צד ב'), ברגע שלבנקים הכסף עולה יקר יותר באופן טבעי הוא מעלה את המחירים כי הוא לא רוצה למכור בהפסד ורוצה לשמור על המרווח שלו.
לדוגמא:
אם לפני חודש לבנק עלה לקנות הלוואה במסלול קל"צ ב-3% והוא היה מוכן למכור אותה לצרכן ב- 3.5%, אז היום אותה הלוואה עולה לו 4% והוא מוכן למכור אותה ב-4.5% (הוא פשוט שומר על חצי אחוז רווח), דרך אגב כל המספרים כאן הם דוגמאות בלבד ואין לי מושג כמה הבנק מרוויח על ההלוואות שלו (למרות שמה שרשמתי כנראה לא כל כך רחוק מהאמת).
בכל אופן, למה זה קורה? הרי הריבית בשוק לא עלתה, אז מה קרה פה בעצם?
הבנקים מלווים כסף מכל מיני מקורות, אחד המקורות הראשיים הוא שוק ההון על ידי אג"חים (אגרות חוב). הסיפור הוא די פשוט, הבנק מבקש מהציבור הלוואה של 100 שקל לדוגמא ומוכן לתת תמורתה ריבית שנתית של 3% לדוגמא, בסוף תקופת האג"ח (זה יכול להיות 3-4 שנים או 20 שנה) הוא מחזיר לציבור את ה-100 שקל שהלווה לו בהתחלה (במצב כזה התשואה היא 3% לשנה).
בחודש האחרון אגרות החוב בעולם ירדו וכמובן שזה חלחל לארץ, זה התחיל באג"חים הממשלתיים (גם הממשלה מלווה כסף מהציבור ומעניקה תמורתו ריבית) וזה המשיך בירידות של האג"חים הקונצרניים (חברות בורסאיות שמלוות כסף מהציבור בדיוק כמו הבנקים).
ברגע שמחיר האג"ח יורד, אז התשואה שלו עולה.
אני אתן דוגמא מספרית להמחשה:
אם מחיר האג"ח היה 100 ₪ והוא נתן ריבית שנתית של 3% אז ברגע שמחיר האג"ח יורד ל- 90 ₪ אז כבר מתקבלת תשואה של 11.11% לאורך התקופה (כי בסוף אנחנו אמורים לקבל 100 ₪ ולא 90) ובנוסף אנחנו נמשיך לקבל ריבית של 3% מדי שנה.
כלומר התשואה שלנו על האג"ח עלתה.
אם עד פה הבנתם אז השאר זה שטויות ואם לא הבנתם תנסו לקרוא שוב ותנסו לכתוב את המספרים זה אמור לבאר לכם את הנושא.
בכל אופן, ברגע שהתשואות בשוק גבוהות, אז עכשיו כשהבנק מגייס כסף הוא אמור לפתות את המשקיעים בריבית שנתית גבוהה יותר, כי אם עד עכשיו הם הסתפקו בתשואה של 3% בשנה, כרגע זה לא כל כך מעניין אותם והם מעוניינים בתשואה גבוהה יותר (ואם הבנק לא ייתן להם אותה הם פשוט יקנו אג"ח אחרת ששם התשואה טובה יותר) ולכן הבנק צריך להעניק למי שמלווה לו את הכסף תשואה גבוהה ו…ניחשתם נכון – הוא פשוט מגלגל את ההפרש הזה עלינו כמי שקונה ממנו לאחר מכן את הכסף שהוא לפני כמה דקות קנה ממישהו אחר.
בכמה הריבית עלתה?
אין עדיין מספרים מדויקים ונצטרך קצת להמתין חודש חודשיים עד שנדע מספרים אמיתיים, אבל התחושה היא שהריבית עלתה כמעט באחוז אחד שלם! וזה המון!
מדובר בעיקר בריבית של מסלול קל"צ לטווחים ארוכים (גם בקצרים, אבל ככל שהתקופה ארוכה יותר כך הפגיעה קשה יותר), דרך אגב ריבית הפריים והריבית משתנה כל חמש הצמודה כמעט ולא נפגעו (המשתנה אפילו ירדה טיפ טיפונת).
האם זה יכול לחזור לקדמותו והאם הריביות יכולות לרדת שוב או שזו מגמה?
קודם כל, כן בהחלט. כמו שמחירי האג"חים ירדו כך הם יכולים לעלות.
יחד עם זאת, מחירי האג"חים ירדו בשל עיוות שהיה קיים בשוק בחודשיים האחרונים, כאשר אנשים השקיעו באג"חים וכמעט ולא קיבלו תשואות ולכן הם מכרו אותם, השער שלהם ירד ומפה הדרך לעליית התשואות הייתה בלתי נמנעת.
כמו שזה נראה עכשיו מחירי האג"ח ימשיכו לרדת, התשואות ימשיכו לעלות ואנחנו נשלם יותר על המשכנתא שלנו (כמובן שמדובר רק על המשכנתא החדשה ומי שכבר לקח משכנתא בעבר ממש לא נפגע מכך).
לסיכום,
אני חוזר ואומר שמה שכתבתי בפסקה האחרונה יכול להתברר כטעות מוחלטת ויש מצב שמחירי האג"ח יעלו ואז הריביות ימשיכו להיות נמוכות ולכן אני רוצה לסייג שוב ולומר זו דעתי בלבד ויש מצב שהיא ממש לא תתרחש.
בכל אופן, מה שאני מציע לעשות עכשיו, זה פשוט לתכנן מחדש את ההלוואה, אם צריך לבחון קל"צים קצרים יותר ובעיקר לבדוק הרבה אפשרויות של תמהיל עד שבוחרים את התמהיל הרצוי לנו, כי השוק נפתח מחדש ומחייב אותנו לחשוב ביתר יצירתיות ולא להיות נעולים על תמהילים שהיו נכונים אולי לפני חודש-חודשיים.
נ.ב: אני מזמין אתכם להירשם לניוזלטר של האתר (זה בחינם וללא דואר זבל) ולהיות הראשונים שמקבלים עדכונים על פוסטים חדשים – ההרשמה מתבצעת מכאן.