באוקטובר 2018 העלה בנק ישראל את הריבית במשק לראשונה לאחר כ-5.5 שנים מ-0.1% ל-0.25% ועל אף שבהתחלה היו דיבורים על העלאות נוספות, בחודשים האחרונים המגמה התהפכה והתחושה בשוק הייתה שזאת רק שאלה של זמן עד שבנק ישראל יאלץ להוריד את הריבית חזרה (וגם נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, רמז על כך מספר פעמים).
כעת, הקורונה, שהביאה לשינויים משמעותיים במערכת הפיננסית זירזה את קבלת ההחלטה וביום שני (06/04/2020) הודיע נגיד בנק ישראל על הורדת ריבית בנק ישראל ב-0.15% מרמה של 0.25% ל-0.1% (ובהתאם הורדה של ריבית הפריים מ-1.75% ל-1.6%).
בכך, הריבית במשק (והפריים) חוזרות לרמתן הנמוכה ביותר כפי שנרשמו בין מרץ 2013 לאוקטובר 2018.
בד"כ, הורדת ריבית היא בשורה מרגשת ומשמחת לרוכשי הדירות ולבעלי המשכנתאות, אך בימים מורכבים כאלה, כלל לא בטוח שזה מעלה חיוך על פניכם.
בפוסט זה אנסה להסביר את הסיבות להורדת הריבית וההשפעה של המהלך על שוק המשכנתאות (מי שעומד לקחת משכנתא ומי שכבר לקח משכנתא).
קודם כל קצת רקע על מצב שוק המשכנתאות כיום
רק לפני כשלושה שבועות כתבתי בהרחבה על ההשפעה של הקורונה על שוק המשכנתא (והמשכנתא הקיימת שלכם), אך אני רוצה לתמצת במספר משפטים את מה שמתחולל בחודש האחרון, בעקבות הקורונה, בבנקים למשכנתאות:
- למרות שעד עכשיו לא היה שינוי בריבית במשק, בחודש האחרון ריביות המשכנתא התייקרו ברמה של 0.5%-1% כמעט בכל המסלולים, אבל בעיקר במסלולים הקבועים והמשתנות צמודות המדד.
- העוגנים של הריביות המשתנות עלו בכל הבנקים בחדות בשבוע האחרון סביב ה-0.75%-1%.
- ריבית הפריים עצמה אמנם לא השתנתה כל עוד לא היה שינוי בריבית במשק, אך גם כאן נראה הרעה בהצעות שהלקוחות קיבלו בשבועות האחרונים.
הסיבות לעליה בריביות המשכנתא נעוצות בין היתר בעליה בעלויות גיוס הכסף (הירידות בשוק ההון הביאו לירידות במחירי האג"ח, וכתוצאה מכך לעליה בתשואות עליהם, דבר שמשפיע על עלויות גיוס יקרות יותר עבור הבנקים), חוסר הוודאות הכללי בשוק ועליית הסיכון, ויש כאלה שיגידו שזה סתם ניסיון של הבנקים לנצל את המצב לטובתם.
בבנק ישראל (ובפיקוח על הבנקים) כבר הספיקו להעביר בימים האחרונים ביקורת מרומזת על העליה בריביות המשכנתא וביקשו מהבנקים להפעיל שיקול דעת לאור המצב – אך לא בטוח שזה מה שיעזור.
למה בנק ישראל הוריד את הריבית במשק דווקא עכשיו?
זה לא מפתיע שבנק ישראל נוקטת בצעדים קיצוניים יותר בעת המשבר שאנחנו נמצאים בו, אך מלבד הקורונה היו סימנים נוספים בחודשים האחרונים שהצביעו על כך שזאת רק שאלה של זמן:
- מדד המחירים לצרכן –
כבר מספר חודשים שמדד המחירים לצרכן נמוך ונמצא מתחת ליעד של בנק ישראל (1%-3%) – כעת נראה שעקב המצב הכלכלי במשק, המדד צפוי להיות נמוך אף יותר (ואף שלילי).
לכן ברגע שבנק ישראל ראה שהמדד היה נמוך לאחרונה (ובנוסף צפוי להיות עוד יותר נמוך בעתיד בשל המשבר), החליט בנק ישראל להוריד את הריבית על מנת לעודד את הצריכה ולהניע מחדש את המשק (לפחות לאושש אותו מעט). - שער החליפין (דולר) –
חלק משמעותי מהכנסות המדינה מגיעות מחברות ישראליות שמייצאות את המוצרים והשירותים שלהם לחו"ל – ועל אף שהמשבר משתק תעשיות שלמות בכל העולם, לייצוא בענפים מסוימים עדיין יש משמעות מאוד גדולה (במיוחד על רקע שיתוק הכלכלה בתוך המדינה).
לכן, בנק ישראל מעוניין בשער דולר גבוה יחסית (שער דולר של 3.25 ש"ח לדוג' מאוד מקשה על היצואנים שמקבלים את שכרם בדולרים ונשאר להם פחות "שקלים" בכיס – וכתוצאה מכך גם משלמים פחות מסים).
אחת הדרכים של בנק ישראל לחזק את הדולר (מלבד לרכוש עוד דולרים), היא להוריד את ריבית במשק ועל-ידי כך לחזק את הדולר.
איך הורדת הריבית תשפיע על מי שלוקח עכשיו משכנתא?
מי שמכם לוקח את המשכנתא ממש בימים אלה יהנה מריבית פריים נמוכה ב-0.15% באופן אוטומטי, אך סביר להניח שלא תספיקו ליהנות מירידה זאת בשאר מסלולי המשכנתא שדווקא עלו בשבועות האחרונים.
במצב רגיל, ירידה של ריבית בנק ישראל משפיעה באופן עקיף גם על שאר מסלולי המשכנתא והייתה אמורה להביא לירידת ריביות, אך יש לקחת בחשבון 2 דברים:
- לריביות במסלולים אחרים לוקח זמן להתעדכן – גם בימים רגילים שריבית הפריים יורדת זה לוקח כחודש-חודשיים עד שמרגישים את ההשפעה של הירידה על המסלולים האחרים.
- בזמן הזה שהבנקים רק מעלים ריביות זה אמנם יכול לעזור (כי הריבית במשק נמוכה יותר וסביבת ריביות זה דבר חשוב), אבל הבנקים בימים אלה מעלים מרווחים ולא בטוח שהירידה הזו תורגש באופן משמעותי בטווח הקצר (זוהי כמובן דעתי בלבד).
לכן, מלבד ההוזלה של ריבית הפריים, ככל הנראה לא תרגישו את זה במסלולים האחרים בשבועות הקרובים.
במידה ואתם צריכים את המשכנתא לעוד 3 חודשים – האם כדאי להקדים אותה לעכשיו עקב הירידה בריבית במשק?
לדעתי לא, אני חושב שהבנקים עדיין באמצע המשבר ולא יורידו כ"כ מהר את הריבית במסלולים האחרים ולכן, לדעתי כדאי בכל זאת להמתין עד שהמצב בשוק יתבהר מעט.
במידה ויש לכם אישור עקרוני בתוקף – האם זה אומר שאתם יכולים להמשיך להתמקח ולצפות שיורידו לכם את הריביות?
לדעתי לא. כפי שציינתי, הבנקים כרגע מעלים ריביות ולא מורידים ריביות ולכן לא הייתי בונה על זה. אתם יכולים לנסות לשאול ולבקש, אך הסיכוי לכך נמוך לדעתי.
איך זה משפיע על מי שכבר לקח משכנתא?
פה המצב פשוט יותר וכבר מחודש הבא תשלמו לפי ריבית נמוכה יותר במסלול הפריים וההחזר החודשי שלכם יקטן במקצת.
ניתן דוגמא מספרית:
אם יש לכם מסלול פריים בסכום של 300,000 ש"ח ל-20 שנה בריבית פריים מינוס 0.5, הורדת הריבית תשפיע עליכם בצורה הבאה:
- הריבית שלכם למסלול תרד מ-1.25% ל-1.1%
- לכן, ההחזר החודשי עבור המסלול ירד מ-1,413 ש"ח ל-1,393 ש"ח
כלומר, ההחזר החודשי שלכם עבור המסלול ירד בכ-20 ש"ח בכל חודש.
שימו לב כי הורדת הריבית לא תשפיע על המסלולים האחרים במשכנתא שלכם.
לסיכום,
בעקבות הקורונה בנק ישראל החליט להוריד את הריבית במשק (ואיתה את ריבית הפריים) ב-0.15% בהתערבות ראשונה מאז העלאת הריבית באוקטובר 2018.
הורדת הריבית תשפיע באופן ישיר על הריבית שלכם במסלול הפריים (בין אם אתם לוקחים משכנתא כעת או שלקחתם בעבר), אך ככל הנראה לא תשפיע בקרוב (אם בכלל) על הריביות בשאר מסלולי המשכנתא שלכם.
בהזדמנות זו אאחל לכם חג פסח שמח ובריא, והכי חשוב שתהיו חזקים ושמרו על ההורים והמשפחות שלכם!
נ.ב: אני מזמין אתכם להירשם לניוזלטר של האתר (זה בחינם וללא דואר זבל) ולהיות הראשונים שמקבלים עדכונים על פוסטים חדשים – ההרשמה מתבצעת מכאן.