לאורך השנים שבהן קיים הבלוג, אחת למספר ימים אני מקבל פניה בנוגע לקורס ייעוץ משכנתאות – האם אני עורך קורסים כאלה ועל אילו קורסים בשוק אני ממליץ.
כמות הפניות החלה לצמוח באופן משמעותי מאז הקורונה, אשר פגעה בתעשיות וענפים שלמים – דבר שהביא המון אנשים לשקול לבצע הסבת קריירה ולמצוא מקצוע חדש.
אז כמו שאני עונה תמיד, אני אישית לא מעביר קורס משכנתאות כרגע (למרות שאני ממש לא פוסל את זה בעתיד), אבל יש לא מעט מקומות שמקיימים קורסים ליועצי משכנתאות מתחילים – ומכיוון שאני מקבל לא מעט פניות בנושא, החלטתי לכתוב פוסט אחד מסודר ולעשות לכם קצת סדר בנושא.
אז מהם הקורסים האלו שמבטיחים לכם שתהיו יועצי משכנתאות? מה לומדים שם? כמה הם עולים? והאם זה כדאי בכלל? כל זאת ועוד בפוסט הקרוב.
קורס לייעוץ משכנתאות – למי זה מתאים?
בעיקרון, ישנם שני קהלי יעד מרכזיים לקורס כזה:
- לאנשים שרוצים להיות יועצי משכנתאות – במשרה מלאה או חלקית (כלומר, רוצים שזה יהיה המקצוע שלהם), בין אם כשכירים בחברה לייעוץ או כעצמאיים.
- לאנשים שרוצים לקחת משכנתא ומעדיפים ללמוד את הנושא קצת יותר לעומק מאשר לקחת משכנתא לבד ללא הדרכה או לשלם ליועץ משכנתאות שיעשה את זה עבורם.
לקהל היעד הראשון, אני בהחלט ממליץ להירשם לקורס משכנתאות מכיוון שזו הדרך הנורמלית והרגילה של מישהו שרוצה לעסוק במקצוע מסוים, פשוט ללמוד אותו.
חשוב לי להדגיש שמדובר במקצוע לכל דבר ואם אתם חושבים שמדובר במקצוע שבו תעשו "כסף קל", אז זה ממש לא המצב. כדי שתוכלו להיות יועצים טובים (ובהמשך להרוויח בהתאם), תצטרכו להשקיע בו ולצבור ניסיון משמעותי.
אם המחשבה היא להיות עצמאיים בתחום, יש לזכור שמלבד האתגר לטפל בתיקי המשכנתא עצמם, יהיה עליכם גם לנהל עסק לכל דבר, לשווק את עצמכם ולמכור את השירותים שלכם.
זכרו גם שבתחום כזה יש לכם אחריות מאוד גדולה כלפי הלקוחות שסומכים עליכם שתטפלו עבורם בהלוואה של מאות אלפי שקלים – ולכן, אם המחשבה שלכם מגיעה רק מהרצון להרוויח כסף ולא מעניין אמיתי בתחום ומרצון לעזור לאנשים אחרים לחסוך כסף בהתנהלות מול הבנקים, לא הייתי ממליץ לכם להיכנס לתחום מלכתחילה.
בנוגע לקהל היעד השני, אני אמביוולנטי בתשובה שלי – מצד אחד, אני תמיד בעד ללמוד ולקבל כלים להמשך ולכן אני חושב שכדאי להשקיע בקורס ובכך גם לקחת משכנתא טובה וגם לקבל כלים לטווח הארוך.
מצד שני, אני לא בטוח שתספיקו גם ללמוד היטב וגם ליישם היטב בפעם הראשונה שלכם. ובינינו, ככל שתדעו יותר ככה גם תבינו כמה אתם לא באמת יודעים (יתגלה לכם פער לא קטן) ולכן אני קצת חושש שזה ייצור אצלכם יותר בלבול מסדר והייתי מעדיף שתשקיעו את הכסף ביועץ משכנתאות מנוסה שיעזור לכם לקחת משכנתא טוב יותר.
בנוסף לקהלים אלה, ישנם גם אנשי מקצוע בתחומים חופפים (מתווכים, סוכני ביטוח, עו״ד וכו׳) המעוניינים להעשיר את הידע שלהם בתחום זה, וקורס כזה יכול להתאים להם.
מה לומדים בקורס ייעוץ משכנתאות?
בעיקרון, הקורסים הקיימים בשוק מתרכזים ב-3 אפיקים מרכזיים:
- משכנתא ומאפיינה – כלומר, מה זו משכנתא? מהם מסלולי משכנתא? רגולציה, עמלות סילוק וכו' (נקרא לזה "התיאוריה של המשכנתא").
- עבודה מול גורמים מקצועיים נוספים רלוונטיים – חברות וסוכניות ביטוח, עו״ד, שמאים וכו׳…
- העבודה מול הבנקים ובניית תמהיל – החלק היותר "מעשי" של הקורס, בו תלמדו איך עובדים מול הבנקים למשכנתאות, איך בונים תמהיל משכנתא, איך מכינים תיק משכנתא וכו'…
מה לא מלמדים בקורס ייעוץ משכנתאות?
אני חושב שאפשר ללמד בטווח קצר איך מכינים תיק משכנתא, איך בונים תמהיל ואפילו איך לקבל ריביות טובות בבנקים.
יחד עם זאת, אני לא חושב שאפשר ללמד במסגרת הקורס איך לצבור ניסיון בתחום, איך לזהות עסקה מורכבת, מתי להרים תמרור אזהרה לרוכשים שרוצים לרכוש בכל מחיר, גם אם המחיר הכלכלי והמשפחתי יכול להוות אסון עבורם. בקיצור, אי אפשר ללמד ניסיון ויש דברים שניתן ללמוד רק השנים וההתנסות בפועל.
משך לימוד ייעוץ משכנתאות
רוב הקורסים יעמדו סביב 40-60 שעות אקדמאיות, רובם יערכו בין 8-12 מפגשים.
לאחרונה יש יותר קורסים שמציעים תכנית משולבת בלימודים דיגיטליים (כלומר, קורס שהבסיס שלו נלמד בבית בשיעורים מוקלטים שניתן לחזור אליהם בכל עת) ולימודים פרונטליים בנושאים מתקדמים יותר – כך שהשעות מחולקות בין הקורס המוקלט לקורס הפרונטלי.
מחיר קורס ייעוץ משכנתאות
מחירי הקורסים נעים סביב 5,000-10,000 ש"ח (ויש גם מקומות המציעים מלגות שונות וכו׳).
תנאי קבלה ללימודי ייעוץ משכנתאות
ברוב המקומות ידרשו ראיון אישי, אבל בינינו כל עוד יש לכם ראש על הכתפיים וכמה שקלים בכיס, אני לא מאמין שיעשו לכם "בעיות" להתקבל לקורס.
מה מבטיחים לכם בסוף קורס ייעוץ משכנתאות?
- רוב הקורסים יכינו אתכם לבחינה מקצועית (אין בחינה אחת רשמית של המדינה, אבל קיימת בחינה של התאחדות יועצי המשכנתאות).
- כולם יעניקו לכם תעודה "בוגר קורס ייעוץ משכנתאות״.
- חלק מהמקומות יבטיחו לכם סטאז׳/פרקטיקום ואפילו עבודה בתחום לאחר מכן, חלקם בתור שכירים בחרות יחסית גדולות וחלקם בתור פרילנסרים בחברות אחרות.
- חלק מהמקומות מאפשרים לכם להתנסות כבר במהלך הלימודים בליווי של תיקי משכנתאות אמיתיים לצבירת ניסיון.
באיזה קורס ייעוץ משכנתאות לבחור?
ישנם מספר קורסים שקיימים בשוק, ובחיפוש מהיר באינטרנט תוכלו למצוא את המידע עליהם ולהשוות ביניהם ובין מה שהם מציעים.
לקראת כתיבת פוסט זה, עברתי על הקורסים השונים הקיימים בשוק, ומצאתי קורס שלדעתי מקיף את הנושאים הנדרשים ואף נותן לכם להתנסות בפרקטיקום בעבודה על תיקי משכנתאות אמיתיים בליווי של יועצים מנוסים (כמו גם גישה לחומרי הקורס בהקלטות מהבית בכל זמן נתון).
במידה ותרצו לקבל פרטים נוספים על הקורס, השאירו את פרטים בטופס הבא ויחזרו אליכם:
לסיכום,
כמו שאמרתי בהתחלה, מי שרוצה לעסוק בתחום ייעוץ המשכנתאות חייב לדעתי לעבור קורס אחד באופן מסודר. יחד עם זאת, כל קורס (טוב ככל שיהיה) לא יכול להוות תחליף לניסיון אמיתי עם לקוחות אמיתיים ולכן ההמלצה שלי לאחר סיום הקורס, היא פשוט ללכת ולעבוד באחד החברות על מנת לקבל ניסיון מעשי שיעזור לכם המון בהמשך הדרך.
נ.ב: אני מזמין אתכם להירשם לניוזלטר של האתר (זה בחינם וללא דואר זבל) ולהיות הראשונים שמקבלים עדכונים על פוסטים חדשים – ההרשמה מתבצעת מכאן.